Ideile de renovare privesc atât locuințele noi, cât și pe cele vechi, mai ales că acestea din urmă au nevoie de modernizări și de implementări de noi sisteme pentru îmbunătățirea performanțelor. Dacă ai în plan renovarea unei case vechi, atunci îți oferim câteva idei și sfaturi de amenajare care să te ajute în demersul tău.

Etapele necesare pentru renovarea unei case vechi

Fiecare casă este construită conform unor calcule, care au în vedere de cele mai multe ori modul în care aceasta face față anumitor factori, de-a lungul timpului. Practic, durata medie de viață a unei construcții este de circa 50-100 de ani, în funcție de materialele utilizate și de tehnica de lucru folosită. Pentru a putea renova o construcție este nevoie să ai în vedere câteva etape importante, despre care discutăm în cele ce urmează.

Evaluarea

Evaluarea unei case vechi are în vedere toate detaliile care o privesc pe aceasta, începând de la terenul de fundare și până la sistemul de acoperire. Este nevoie să verifici și să evaluezi terenul pe care s-a făcut construirea, tipul fundației și adâncimea ei, structura de rezistență a clădirii, izolațiile, dacă este cazul, elementele de tâmplărie și în final elementele de acoperiș.

Evaluarea o poți face singur, însă este recomandat să apelezi la profesioniști în domeniu, cu care mai apoi să poți colabora și pentru celelalte etape, ce privesc consolidarea și proiectarea în conformitate cu cerințele tale noi de amenajare.

Evaluarea unui imobil are în vedere vârsta acestuia și nevoile de reabilitare structurală, pentru că țelul de fapt este acela de a oferi nu doar un aspect deosebit și modern ci și de a prelungi durata de viață a construcției.

Consolidarea

case traditionale

Pentru a consolida o clădire va fi nevoie să vezi care sunt datele exacte ale problemei. Specialiștii în construcții te pot ajuta cu identificarea precisă a zonelor care au nevoie de renovare, iar aici avem în vedere și partea care ține de fisuri, goluri sau șubreziri structurale.

Practic, va trebui să ai în vedere toate etapele de consolidare ale clădirii cum ar fi consolidarea fundațiilor, a pereților și planșeelor și nu în ultimul rând, consolidarea acoperișului.

Pentru a consolida o locuință veche vei avea nevoie de utilaje de construcții performante, dar și de echipe specializate de lucru care să te ajute în ceea ce privește punerea în operă a materialelor.

Consolidarea se ramifică și ea la rândul ei în următoarele etape:

Actele necesare pentru consolidare

Pentru că fiecare intervenție la nivelul locuințelor necesită avizare, exact același lucru se întâmplă și în cazul renovării unei locuințe vechi. Indiferent de tipul lucrărilor, intervențiile pot destabiliza o structură deja existentă și trecută deja prin ani de încărcări, așa că vei avea nevoie de autorizație pentru fiecare pas pe care îl faci pentru renovare.

Autorizațiile se pot solicita doar după finalizarea analizei terenului și a construcției și numai împreună cu proiectul tehnic, pe care ți-l va putea realiza un inginer proiectant în construcții. Vei avea nevoie de certificatul de urbanism, de avize la zi care țin de racordarea la gaz, energie electrică sau apă și, firește, de studiul geotehnic și de proiectul tehnic finalizat sub aspectul calculării rezistenței construcției sub noile încărcări.

Consolidarea fundației

Consolidarea fundației este foarte importantă deoarece fundația este responsabilă de transferul încărcărilor la teren. Multe dintre casele vechi nici nu beneficiază de fundație, ci maxim de o centură perimetrală care înconjoară locuința, drept pentru care va trebui să ai în vedere și acest aspect. Construirea unei fundații necesită avizare, deoarece aceasta ar putea fi mai grea decât capacitatea portantă a terenului, iar acest lucru necesită a fi analizat.

Pe de altă parte, dacă fundațiile există, atunci în funcție de ideile tale de renovare și amenajare poți extinde suprafața sau poți întări fundația revenind cu straturi noi de material și armătură.

Consolidarea pereților

Pereții sunt adesea cele mai supuse elemente constructive la șocuri mecanice. O dată cu acestea, seismele și intemperiile joacă un rol foarte important în ceea ce privește comportarea construcțiilor, drept pentru care renovarea ar trebui să presupună reparațiile aferente stratului suport și aplicarea unor materiale noi de finisare, moderne, cum ar fi tencuiala decorativă sau placările cu diferite materiale. Această etapă poate include și placarea cu polistiren, pentru o izolare corectă a pereților.

Realizarea izolațiilor

Izolațiile realizate la nivelul clădirilor vechi au în vedere etanșarea acestora. Fiecare casă ar trebui să fie eficientă din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât ar trebui să se îndrepte toate ideile de amenajare către o variantă sustenabilă de a construi.

Izolațiile pot fi făcute pentru a spori confortul termic, fonic sau ar putea fi necesare hidroizolații, menite să asigure clădirea de umezeală sau inundații. Materialele folosite se aleg în funcție de scopul urmărit. Izolarea termică are în vedere folosirea de materiale de construcții precum: vata minerală bazaltică, plăcile minerale termoizolatoare tip Multipor, vata de sticlă, polistirenul sau spuma poliuretanică. În mod cert va trebui să te bazezi pe materialul de izolare pe care îl alegi. Alege chibzuit în funcție de proprietățile fiecăruia și de scopul urmărit.

În cazul hidroizolațiilor te poți baza pe bitum pentru zonele de terasă și de fundații și de membrane flexibile care să acopere suprafața prin pensulare.

Schimbarea conductelor și rețelei electrice

Pentru că în casele vechi trecerea timpului este vizibilă, este nevoie să ai în vedere și schimbarea țevilor și o intervenție la nivelul instalației electrice. Poți opta pentru modernizări la nivelul acestor tipuri de instalații însă trebuie să ai în vedere și modul de implementare al acestora. Vei avea nevoie de profesioniști care să se ocupe de aceste lucrări, tocmai pentru a verifica și pentru a te asigura că la final de proiect acestea vor merge fără probleme.

Renovarea fațadei

Renovarea fațadei implică mai înainte de orice verificarea structurii pentru a te asigura că nu există fisuri sau goluri. Un aspect important în cazul caselor vechi este acela că de cele mai multe ori acestea nu sunt izolate, drept pentru care va trebui să te gândești la o soluție constructivă acoperitoare din acest punct de vedere. Anveloparea casei cu una din soluțiile de termoizolare disponibile pe piață va spori confortul casei tale și îți va genera economii la facturile de utilități. Documentează-te și alege cea mai bună variantă pentru casa ta.

Renovarea în interior

Renovarea interiorului presupune curățarea suprafețelor și aducerea suportului la o planeitate perfectă. Pentru acoperirea tavanului poți folosi gips-carton ca soluție avantajoasă ce îmbunătățește aspectul încăperilor. La interior poți izola, poți aduce modificări la nivel de culoare, însă poți de asemenea să aduci și îmbunătățiri la nivel de confort prin instalarea unor dispozitive electrice performante, prin instalarea unei centrale termice, prin montajul unui sistem de încălzire în pardoseală sau prin montajul unor calorifere. Montarea corectă a gresiei și faianței este un alt pas esențial pentru renovarea interiorului, așa că asigură-te că respecți pașii potriviți pentru acest proces.

Mansardarea sau extinderea unei case vechi

În funcție de tipul clădirii, poți opta pentru amenajarea mansardei, transformând zona uzuală a podului în spațiu util, locuit.

Documente necesare

Pentru a amenaja mansarda vei avea nevoie de autorizație, deoarece orice element construit peste o structură deja existentă aduce o greutate în plus pe terenul de fundare, iar clădirea trebuie verificată sub aspectul rezistenței. Vei avea nevoie de un proiect tehnic și de actele casei, pentru a le prezenta instituțiilor abilitate (primăriei) spre verificare și avizare a construirii.

Idei de amenajare

Mansardele pot fi amenajate în nenumărate moduri, însă cel mai indicat este ca în aceste spații să desfășoare exact activitățile pentru care ai nevoie de liniște. Poți amenaja un dormitor la mansardă, un studio, un birou, sau orice alt tip de încăpere în care să te retragi fie pentru a te relaxa, fie pentru a lucra în liniște.

Idei de renovare a unei case vechi din caramidă plină

Casele vechi din cărămidă plină se remarcă prin rezistența lor în timp. Casele de acest tip au în general destul de puține defecte structurale, așa că ce poți face pentru a aduce un plus caselor vechi de cărămidă este tocmai să evidențiezi materialele din care sunt acestea realizate. Poți amenaja casa în stil industrial sau poți opta pentru orice alt tip de amenajare, având în vedere evidențierea elementelor naturale din care este realizată casa.

Idei de renovare a unei case vechi din lemn

Casele din lemn sunt structuri ușoare, iar amenajările pe care le poți face țin în general de izolarea foarte bună a locuinței, folosind de preferat materiale naturale. Lemnul poate fi vopsit, băițuit, lăcuit, însă renovarea ar trebui să pună accent atât pe frumusețea lui naturală cât și pe rezistența lui în timp.

Idei de renovare a unei case vechi din chirpici

Casele din chirpici sunt realizate de fapt din pământ și paie, plus apă, iar amestecul astfel realizat este asamblat pe structuri de capriori din lemn. Din păcate aceste case rezistă destul de puțin și au nevoie de renovări temeinice, deoarece apa poate eroda în timp structura, mai ales dacă aceasta nu este acoperită cu tencuială sau mortar de ciment.

Sfaturi pentru renovarea unei case țărănești

Casele țărănești au o frumusețe aparte pe care este indicat să o conservi cât mai bine. De regulă aceste tipuri de case poartă cu ele o întreagă istorie a generațiilor, iar din acest motiv este indicat să renovezi fără a fi invaziv la nivel de structură și aspect.

Materialele necesare pentru consolidarea și renovarea unei case vechi

Consolidările și renovările caselor vechi implică un număr mare de materiale. Ai putea avea nevoie de mortare de ciment, de BCA, de beton, de polistiren, de cărămidă, vată minerală bazaltică sau vată de sticlă, de spumă poliuretanică, de scândură, tablă și elemente metalice, de beton la cifă, de jgheaburi, burlane sau de armături.

Casele vechi sunt o expresie a rezistenței în timp a unor locuințe construite într-un stil propriu, conform cerințelor trecute. În ciuda trecerii anilor, unele dintre aceste case păstrează vii amintirile și frumusețea stilurilor de amenajare, așa că este chiar recomandat să păstrezi și tu același traseu în ceea ce privește renovarea, iar în același timp să îți pui și tu amprenta prin stilul personal. Ia în calcul aceste detalii de consolidare și amenajare a caselor vechi și fă din casa ta veche o adevărată locuință modernă, care să găzduiască cele mai frumoase povești.