Locuiești într-o casă sau într-un bloc, la ultimul etaj, cu pod neamenajat și ai avea nevoie de mai mult spațiu? Amenajarea unei mansarde ar putea fi o soluție optimă pentru tine. Fie că e vorba de un dormitor nou, cameră de joacă pentru copii, amenajarea unui spațiu de lucru sau alte utilități, o mansardă poate constitui un spațiu suplimentar de locuit ideal.

Ce trebuie să știți despre mansardă?

În construcțiile mai vechi, conceptul de mansardă nu exista. Casele sau blocurile erau construite cu pod nelocuibil, folosit de regulă doar ca spațiu de depozitare. Un spațiu întunecat și prăfuit. Cu timpul, s-au găsit alte utilități pentru acest spațiu. În prezent multe construcții noi sunt realizate cu mansardă locuibilă. Reamenajările de poduri mai vechi sunt tot mai frecvent folosite ca alternativă pentru obținerea unui spațiu suplimentar de locuit.

amenajare mansarda

Ce este o mansardă locuibilă?

Mansarda este un spațiu de locuit situat deasupra celui mai înalt tavan al clădirii. Se distinge de un pod nelocuit printr-o serie de norme pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de locuit. Un pod nelocuit nu trebuie izolat, este spațiul pentru structura și ventilația acoperișului, nu trebuie încălzit, iluminat sau finisat. Mansarda trebuie să îndeplinească anumite standarde de siguranță și să aibă o izolație termică corespunzătoare pentru a fi un spațiu de locuit sigur și confortabil. Structura tavanului peste care este amplasată mansarda trebuie să reziste la încărcările date de pereții despărțitori, mobilierul sau echipamentele care vor fi amplasate acolo, dar și la structura acoperișului și încărcările date de izolația suplimentară. Mansarda ar trebui separată de structura acoperișului prin pereți ignifugi. Nu toate clădirile mai vechi îndeplinesc cerințele menționate mai sus, prin urmare nu este posibilă transformarea oricărui pod într-o mansardă locuibilă. Trebuie analizat acest lucru împreună cu specialiștii.

Izolarea, încălzirea și ventilația trebuie avute în vedere pentru toate viitoarele încăperi ale mansardei. Trebuie asigurate utilitățile necesare în noul spațiu de locuit, în funcție de rolul pe care îl va avea acesta: energie electrică, apă curentă, gaz, după caz. Accesul la lumina zilei este, de asemenea, important, pentru asigurarea un spațiu confortabil. Pentru acest scop sunt mai multe variante de ferestre de mansarde disponibile în piață.

E de preferat ca înălțimea încăperilor de la mansardă să fie similară cu cea de la restul nivelelor. Pentru un interior confortabil, folosit întreaga zi, înălțimea medie a camerei nu poate fi mai mică de 2,2 m. Trebuie avut în vedere și spațiul pentru scările care duc la mansardă. Aceste scări nu pot fi pliabile, variante destul de frecvente în cazul accesului la un pod nelocuit, trebuie să fie scări solide și dimenisionate corespunzător pentru a asigura un acces facil la noul spațiu de locuit.

Izolarea mansardei

Un aspect foarte important în amenajarea unui spațiu de locuit la mansardă este o bună termoizolare a acestuia. În acest fel vom avea temperaturi optime, fără consumuri mari de energie, atât în timpul iernilor friguroase cât și a verilor călduroase. Sunt mai multe alternative în piață de materiale izolatoare care se pot utiliza. Analizați caracteristicile fiecăruia, discutați cu specialiștii și alegeți cea mai potrivită variantă pentru voi.

Cu puțină creativitate spațiul de locuit de la mansardă poate deveni un loc deosebit, amenajat cu bun gust, util și confortabil pentru tine și familia ta.