Izolarea termică a locuințelor este o necesitate dovedită în ultimii ani, deoarece un număr mare din locuințele construite în trecut au fost declarate ca fiind ineficiente din punct de vedere termic. Auditul energetic are un cuvânt greu de spus în prezent, deoarece el reprezintă suma verificărilor realizare la nivelul eficienței unei locuințe, care îi oferă în final acesteia încadrarea într-una din clasele de eficiență energetică.

Dacă o locuință nu este alocată în clasa A de eficiență energetică, atunci primul lucru recomandat de către specialiști este izolarea termică.

Ce înseamnă izolare termică?

Izolarea din punct de vedere termic a unei construcții presupune un ansamblu de măsuri ce trebuie luate, astfel încât clădirea să nu mai facă schimburi de căldură cu exteriorul, adică pe scurt, să nu o mai piardă. Pierderile de căldură se fac prin punțile termice, adică prin zonele care din punct de vedere constructiv reprezintă breșe în structură.

Ferestrele, ușile, planșeele peste subsol și planșeul podurilor, spațiile tehnice și zonele aferente instalațiilor, dar și îmbinările elementelor prefabricate, toate aceste zone reprezintă punți termice prin care casa înregistrează pierderi mari de căldură. Pierderile de căldură reprezintă bani, pe care îi pierzi efectiv din cauza faptului că locuința ta nu este izolată termic.

De ce trebuie să izolăm corect o locuință?

Izolarea locuințelor are de fapt la bază confortul utilizatorilor, dar și ideea de transformare a locuințelor în case eficiente energetic, care nu consumă și pentru care nu ești nevoit să plătești la nesfârșit pierderile. Din acest motiv, pentru izolarea elementelor structurale există o gamă amplă de materiale, care oferă caracteristici performante de izolare. Analizează-le și vezi care e cea mai potrivită variantă pentru casa ta. Pune în balanță proprietățile fiecărui material, prețurile, dar și durata lor de viață. Un material cu preț inițial mai redus, în timp te poate costa mai mult dacă durata de viață a acestuia este mai redusă și va necesita înlocuire

Izolarea locuinței folosind polistiren

Izolarea locuințelor cu ajutorul polistirenului este una dintre cele mai cunoscute metode de la noi din țară.

Vei avea nevoie de tipul polistirenului ales în funcție de destinația de aplicare a acestuia, de dibluri speciale pentru fixare, de plasă pentru armare și de adeziv. Poți închide lucrarea folosind o tencuială decorativă de calitate, care să aibă rol de protecție chiar și pentru izolație.

Izolarea locuinței cu vată minerală

Vata minerală este unul dintre materialele care oferă caracteristici superioare de izolare termică și acustică. Fie că adopți varianta de izolare pe bază de vată minerală bazaltică sau vată minerală de sticlă, vei avea nevoie de profilele speciale folosite ca suport, de folie anticondens, în funcție de tipul elementului izolat, și de panourile de închidere din gips-carton.

Dacă izolarea se face la nivelul acoperișului sau chiar în zona planșeelor, poți apela, pentru a acoperi vata minerală, la plăci de OSB.

Vata minerală este de asemenea și un material care protejează anti-incendiu, deoarece nu este combustibil.

Izolarea locuinței folosind plăcile minerale termoizolatoare fără fibre

Plăcile minerale termoizolatoare tip Multipor sunt materiale naturale, ecologice, fără fibre, cu proprietăţi excepţionale din punct de vedere al eficienței termice, care pot fi folosite pentru oricare categorie de aplicaţii. Sunt materiale care pot fi puse în operă ușor și rapid. Își păstrează proprietățile în timp, împiedică apariția mucegaiului, lasă clădirea să respire și prezintă o excelentă rezistență la foc, fiind incombustibil (clasa A1).

Izolarea locuinței folosind spumă poliuretanică

Deși spuma poliuretanică este cunoscută la scară largă, abia de câțiva ani a început să fie folosită în proiecte mai ample de izolare. Astăzi, izolarea cu spumă poliuretanică acoperă orice segment, începând de la izolații termice la nivel de elemente structurale mici (glafuri) și terminând cu izolarea containerelor, a acoperișurilor sau chiar a plăcilor peste subsoluri și demisoluri.

Spuma poliuretanică poate fi folosită în mod eficient, datorită faptului că produsul se aplică mecanizat Din punct de vedere al caracteristicilor tehnice  ocupă o poziție fruntașă într-un top al produselor folosite pentru izolare.

Ar trebui să reții că spuma poliuretanică este de două tipuri și anume spumă poliuretanică cu celulă închisă și spumă poliuretanică cu celulă deschisă, diferența dintre cele două regăsindu-se tocmai la nivelul de permeabilitate la vapori.

În vreme ce spuma cu celulă închisă este o structură complet ermetică, pentru izolarea podurilor nelocuite, spuma cu celulă deschisă permite aerisirea, însă nu și pierderile de căldură la nivel exterior. În plus, spuma poliuretanică cu celulă deschisă are o creștere necontrolată în volum, atunci când expandează, în vreme ce spuma poliuretanică cu celulă închisă, poate fi aplicată uniform, cu mișcări stânga- dreapta sau sus-jos, fără a înregistra creșteri în volum semnificative.

Izolarea termică a locuințelor ne arată că, ulterior acestei etape, eficiența energetică a acestora crește simțitor, deoarece pierderile de căldură nu mai determină suplimentarea inutilă a consumurilor. Astfel, vei putea face și economii semnificative datorită faptului că nu vei mai porni căldura în încercarea de a suplimenta pierderile, iar astfel nu va mai trebui să plătești foarte mult pentru energia consumată.

Izolarea termică a locuinței aduce practic un echilibru de care ai nevoie, deoarece o casă eficientă din punct de vedere termic este o casă care nu va mai avea de suferit de pe urma pierderilor de căldură. Temperatura ambientală resimțită pe timpul verii se va situa și ea în limitele agreate, deoarece aceste materiale de izolare au și proprietatea de a păstra răcoare, chiar și în ipoteza în care o locuință este dispusă în mod direct razelor solare.

Izolarea locuinței este necesară pentru a-ți putea asigura un plus de confort termic, atât în timpul sezonului rece, cât și în perioada verii. Este nevoie să alegi un material de izolare performant, care să îți acopere nevoile și exigențele de confort, de rezistență, dar care să se și încadreze în bugetul de care dispui.