Uneori spațiul pare că nu ne este suficient, mai ales atunci când familia crește, iar nevoile cresc odată cu aceasta. Dacă achiziționarea unei locuințe mai mari nu este o opțiune, atunci extinderea bucătăriei în balcon poate fi o soluție potrivită pentru nevoile tale. Dacă iei în calcul o astfel de amenajare, atunci avem pentru tine câteva idei practice prin care să poți realiza acest lucru. 

Bucătărie fără intervenții asupra pereților

Dacă bucătăria ta se află chiar lângă zona balconului, atunci îți va fi ușor să realizezi amenajarea pentru că vei putea muta în balcon aragazul și o parte din mobilier. Pentru a face acest lucru este nevoie să ai în vedere următoarele etape:

Curățarea balconului și pregătirea pentru amenajare

Dacă balconul are o formă care să îți permită o astfel de amenajare, atunci va fi nevoie să realizezi măsurătorile, pentru a te asigura că ceea ce vrei să faci este realizabil. Mai apoi, va trebui să cureți foarte bine suprafețele și să faci câteva modificări structurale, care să te ajute să obții efectul dorit.

Va fi nevoie să montezi și o pardoseală potrivită, de preferat din placaj ceramic, iar pentru aceasta vei avea nevoie de materialele potrivite și de specialiști, care să se ocupe de punerea în practică. 

Odată montată pardoseala îți va fi ușor să muți articolele de utilare, însă va mai trebuie să ai în vedere un aspect: racordarea la rețeaua de gaz.

Lucrările la nivelul rețelei de gaz sunt complicate și doar persoanele autorizate au voie să realizeze aceste racordări. Este nevoie de o verificarea, ulterior instalării. 

Ca pas final, te poți ocupa de montajul dulapurilor, al polițelor și al etajerelor, sau al spațiilor de depozitare, dacă este cazul. De asemenea, nu uita și de decorațiuni, de jaluzele sau perdele și de elementele care îți vor fi necesare în extensia de bucătărie nou construită.

Bucătăria cu extindere prin peretele din balcon

Pentru unele persoane este important ca trecerea din bucătărie spre balcon să se facă direct. De aceea, de cele mai multe ori beneficiarii înclină să spargă peretele despărțitor, pentru a creea un spațiu potrivit de trecere. 

Spargerea pereților necesită autorizații suplimentare. Din acest motiv, doar unele tipuri de lucrări de acest tip primesc autorizație, de regulă cele care presupun spargerea unor pereți despărțitori, de compartimentare. 

Bucătăria de tip dining

O metodă nouă de amenajare a bucătăriilor în balcon presupune construirea unei săli de dining asociate bucătăriei. Vei avea nevoie în acest sens de elemente de mobilier, mese și scaune.

O astfel de extensie a bucătăriei îți va oferi posibilitatea de a servi masa într-un spațiu aerisit, perfect delimitat de zona în care se gătește, astfel gradul de confort va crește. Câteva perdele și draperii, o pardoseală realizată din gresie, o izolație termică a balconului realizată înainte de aplicarea unei tencuieli decorative, iar zona ta de dining este gata.

Bucătăria ca spațiu de relaxare

amenajare balcon

Dacă vrei să servești cafeaua în timp ce admiri priveliștea de la înălțime, atunci poți extinde bucătăria în balcon, pentru a-ți crea un spațiu de răsfăț. Montează o masă și scaune pliante, zugrăvește sau aplică o tencuială decorativă și bucură-te de cele mai frumoase momente alături de cei dragi ție.

Bucătăria ca spațiu de lucru 

Dacă ai nevoie de un mic birou în care să lucrezi de acasă, o prelungire a bucătăriei în balcon poate fi o soluție. De asemenea, la nevoie, poți opta și pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii în același spațiu, astfel încât să poți avea grijă de aceștia chiar și când lucrezi.

Ce avantaje aduce extinderea bucătăriei în balcon?

Primul avantaj și probabil cel mai mare este acela că vei beneficia de mai mult loc pentru a-ți crea bucătăria de care ai nevoie. O bucătărie se poate dovedi a fi neîncăpătoare în cazul unei familii mari, sau acolo unde acest spațiu este utilizat în mod constant. 

Amenajarea unei extensii de bucătărie în balcon îți va conferi mai mult spațiu. În unele cazuri, mutarea aragazului sau a plitei în balcon te scapă de montarea unei hote, deoarece te vei putea bucura de o aerisire mult mai bună.