Beciul unei locuințe este spațiul în care se depozitează, adesea, alimentele și băuturile datorită temperaturilor scăzute. Totodată, beciul poate fi folosit la depozitarea pieselor vechi de mobilier, unelte sau decorațiuni specifice anumitor sărbători. Alături de acestea, poți amenaja beciul pentru numeroase activități din timpul liber, precum o sală de jocuri, de sport sau un home cinema.

Dacă ți-ai propus să renovezi sau să-ți amenajezi casa, ia în considerare și construcția unui beci sau chiar modernizarea acestuia. Citește, în continuare, și vei afla care sunt etapele esențiale pentru organizarea un beci, care sunt autorizațiile necesare și la ce poate fi folosită o astfel de încăpere!

Ce presupune construcția unui beci?

Beciul necesită schițe și un plan bine definit, înainte de a începe lucrarea propriu-zisă. Beciul te va ajuta să realizezi o compartimentare mult mai practică a întregii locuințe, deoarece, acesta îți poate oferi mai mult spațiu de depozitare. Totodată, beciul nu este o investiție costisitoare, raportul dintre funcționalitatea acestuia și prețuri fiind excelent.

Încăperea subterană creează o punte între fundația casei și restul etajelor. Locuința va fi mai bine izolată termicși împotriva apei, astfel încât, costurile pentru energie vor scădea. De asemenea, riscul apariției dăunătorilor, mucegaiului sau ciupercilor va fi, de asemenea, redus.

Beciul subteran trebuie construit în urma unei analize a terenului pentru a ști ce materiale se recomandată a fi folosite. În funcție de pânza freatică, vei avea nevoie de o hidroizolație mai puternică sau de nivel mediu, alături de anumite sisteme de drenare a apei.

Care sunt materialele recomandate pentru construcția beciului?

  • Bolțari. Construcția beciului din bolțari este o soluție economică, potrivită pentru majoritatea buzunarelor. Bolțarii sunt fabricați din beton fără armătură, astfel că vei avea nevoie de materiale care întăresc rezistența acestora.
  • Cărămidă. Construcția beciului poate fi din cărămidă plină.
  • Piatră. Construcția beciului din piatră naturală oferă o hidroizolare excelentă. Zidăria beciului va fi rezistentă la șocuri puternice și durabilă în timp.
  • Beton armat. Betonul armat va face față stresului mecanic, umezelii, eroziunii și trecerii timpului. Este considerat cel mai bun material pentru construirea unui beci.

Sfaturi pentru construcția unui beci subteran

Pentru ca toate aceste informații să fie înțelese în mod corespunzător, am creat o listă cu sfaturi și indicații potrivite pentru planurile tale de renovare și modernizare.

Poziționarea corectă a beciului. Dacă spațiul permite, se recomandă ca beciul să fie poziționat în zona de nord a casei, deoarece, temperaturile se vor menține constante, mai mult timp.

Tipurile de beci. Cele mai multe beciuri sunt realizate sub locuință sau lângă casă, în curte. Cele din urmă vor avea nevoie de un alt tip de proiect, în special, pentru a proteja plafonulde infiltrațiile de apă și de alte intemperii.

  • Se recomandă să construiești o clădire anexă deasupra, precum un foișor de vară, garaj sau magazie.

Înălțimea beciului. Menționat anterior, înălțimea sau adâncimea beciului trebuie aleasă în funcție de pânza freatică, solul fundației, materialele din care acesta va fi conceput și adâncimea de îngheț a sezonului rece.

Poziționarea ușii. Dacă dorești să ai legătură directă cu restul locuinței tale, poți face o ușă de intrare către beci direct din casă.

  • În cazul în care vrei și o ieșire exterioară (sau doar una exterioară), aceasta trebuie poziționată neapărat în zona de vale a terenului, dacă terenul este în scări sau pantă.
  • Poți opta pentru ușă clasică, verticală sau pentru cea în stil trapă. Intrările exterioare trebuie termoizolate și ermetizate și trebuie apărate de șocuri puternice, dacă vei construi un beci sub garaj.

Mobilierul și alte elemente. Indiferent de funcționalitatea beciului, asigură-te că vei folosi materiale rezistente la temperaturi mai mici și la un nivel crescut de umiditate.

  • Poți opta pentru plastic sau metal zincat (pentru a rezista la condens și rugină) sau pentru lemn. Acesta trebuie îngrijit regulat, cu soluții de protecție împotriva umezelii.

Izolarea beciului. Având în vedere că beciul este un spațiu predispus la infiltrațiile de umezeală, hidroizolația acestuia este deosebit de importantă. O importanță deosebită trebuie dată și termoizolației, beciul este un mediu răcoros. În funcție de destinația beciului te poți gândi și dacă izolarea fonică e necesară.

Drenajul apei. Deoarece beciul este construit în subteran, va avea nevoie de un sistem eficient de drenare a apei, pentru a se menține uscat.

Ventilația beciului. Beciul necesită o ventilație optimă pentru a fi protejat de mucegai și condens pe întreaga perioadă a anului. Tubulatura ventilației se recomandă a fi izolată și protejată cu plasă, ca să nu intre dăunători.

Scopul beciului. Luând în considerare toate informațiile necesare, asigură-te că alegi unul sau două scopuri principale pentru beci, pentru a ști exact ce materiale și ce izolație să aplici.

Autorizațiile necesare

amenajare beci

Orice proiect serios de construire, demolare, renovare, modernizare sau reabilitare pentru casa ta necesită autorizație de construcție. Acest document îți oferă dreptul de a schimba anumite elemente de la casă, însă, trebuie să respecți întocmai normele primite, fără a te abate de la proiectul inițial.

Autorizația poate fi obținută de la primărie sau instituțiile teritoriale. Pentru construirea unui beci, vei avea nevoie de următoarele documente care atestă fiabilitatea planului și sarcinilor de lucru. Portofoliul complet al autorizației de construire înseamnă:

  • cerere-tip de eliberare pentru autorizația de construire oferită de către administrație;
  • certificatul de urbanism;
  • copie după: actul de casă, C.I. proprietarului sau C.U.I-ul firmei (dacă e cazul)
  • proiectul tehnic;
  • avize și acorduri legale: racordarea la rețelele de utilități, comunicații, protecția casei împotriva incendiilor;
  • achitarea taxelor legale și documentele care certifică aceste plăți.

Certificatul de urbanism. Documentul este oferit de către administrația locală în urma depunerii actelor necesare (copie după actul de proprietate, chitanțe, planuri cadastrale, extras de Carte Funciară, copie C.I. proprietar sau C.U.I. firmă și memoriu tehnic).

  • Documentul include informații cu privire la toate activitățile care pot fi realizate pentru construirea unei anexe, respectiv, a beciului.

Proiectul tehnic. Proiectul tehnic pentru construirea beciului înseamnă planul întocmit de către o persoană din domeniu–inginerul constructor sau arhitectul.

Studiul geotehnic. Această documentație este esențială pentru construirea unui beci subteran fiindcă oferă toate informațiile necesare cu privire la terenul de fundare.

Cum poate fi util un beci?

constructia beciului

Construirea unui beci în subteranul casei tale, sau chiar sub clădirile anexe din curtea ta, oferă foarte multe beneficii și pentru sezonul rece și pentru cel cald. Printre acestea:

  • Hidroizolația. Deoarece, beciul necesită o hidroizolare și drenare a apei foarte eficientă, umiditatea solului și infiltrațiile de ploaie nu vor inunda subsolul casei.
  • Termoizolația. Izolarea beciului va oferi un confort termic sporit întregii locuințe. Acesta trebuie foarte bine izolat atât în exterior, cât și în interior, alături de uși, tavan și fundație.
  • Izolația fonică. Beciul este un spațiu excelent în care poți crea un cinema direct la tine în locuință, poți instala un set de tobe sau o sală de repetiții. Datorită unei izolări de calitate, zgomotul nu va ajunge în restul casei.
  • Compartimentarea optimă a casei. Compartimentarea este esențială pentru o casă bine îngrijită și organizată. Beciul oferă locuinței un surplus de spațiu care poate fi folosit pentru numeroase activități.

Idei de amenajare

Beciul poate avea numeroase funcționalități excelente pentru orice locuință. Datorită unei astfel de încăperi, poți instala o cameră în plus pentru musafiri sau poți organiza mult mai bine spațiile de depozitare existente în restul casei. În acest chip, iată care sunt cele mai întâlnite funcționalități ale unui beci:

Spațiu de depozitare

Beciul este des folosit drept spațiu de depozitare pentru numeroase alimente: conserve, hrană de bază: făină, mălai, orez, borcane cu murături, legume, leguminoase și fructe, piese de mobilier învechite, decorațiunile pentru sărbători sau alte obiecte ce nu sunt folosite cotidian. Beciul folosit drept spațiu de depozitare are nevoie de finisaje minimale la costuri de materiale și manoperă mici.

camara alimente beci

Cramă personală

Un beci de dimensiuni reduse poate fi excelent pentru o cramă personală. Poți opta pentru o finisare a pereților rustică, cu piatră naturală sau cărămidă, ce se va asorta foarte bine cu sticlele și butoaiele de vin. Crama nu necesită o investiție mare și poate fi realizată după bunul plac. În același stil, poți crea un bar chiar în subsolul casei tale!

crama beci

Dormitor pentru musafiri

Dacă îți dorești un spațiu în plus pentru oaspeții tăi, atunci beciul poate fi camera de care ai nevoie! Cu un finisaj modern și piese de mobilier în stil minimalist, poți crea cel mai frumos dormitor pentru musafirii tăi. Creează un decor inedit cu un pat confortabil, câte o noptieră pentru fiecare parte a patului, o măsuță de cafea, un spațiu de depozitare și un set de două sau trei scaune, alături de corpuri de iluminat potrivite. Invitații tăi se vor bucura de efortul depus pentru confortul și spațiul relaxant oferit.

amenajare dormitor in beci

Cameră de relaxare

Beciul poate fi un spațiu foarte bun de relaxare după o zi plină de activități. Poți petrece timp de calitate alături de familie sau de prieteni, având o varietate de activități de care vă puteți bucura împreună.

  • Cinematograful personal. Cu un videoproiector de calitate și câteva piese de mobilier poți crea un home cinema de vis! Investește și într-un sistem audio bun, montează-l în colțurile beciului și bucură-te de filmele tale favorite.
  • Fie că este vorba despre jocuri virtuale, pe calculator, virtual reality, jocuri de societate sau chiar o masă de biliard, îți vei găsi oaza de liniște într-o astfel de încăpere.
  • Sala de fitness. Există foarte multe platforme online care vând echipament de fitness second-hand. Dacă îți dorești o sală de sport personalizată în pivnița casei tale, poți alege aparatele dorite, câteva saltele de aerobic și un sistem audio pentru energie!
  • Spațiul de lectură. Ce spui de o bibliotecă în subsolul casei tale? Realizează o bibliotecă DIY sau alege piesele de mobilier preferate, alături de o canapea confortabilă și o sursă de lumină potrivită. Te vei putea bucura în liniște de toate cărțile pe care vrei să le citești.
masa biliard la subsol

Cameră de joacă pentru copii

Beciul poate fi amenajat ca o cameră de joacă pentru copii. Aceștia își vor putea consuma energia cu activități fizice, distractive și de creativitate, singuri sau alături de prietenii lor. Încearcă să investești în cât mai multe jocuri interactive, covorașe confortabile, jucării și animăluțe de pluș pentru ca juniorii să se bucure de fiecare moment.

camera joaca la subsol

Spălătorie și uscătorie

Dacă mașina de spălat și uscătorul nu se potrivesc aranjamentului interior al casei tale, le poți pune în beci! Poți crea un spațiu special pentru rufele murdare, pentru a le separa în funcție de culoarea acestora. Totodată, hainele pot fi uscate aici datorită izolației și ventilației realizate în mod corect. În plus, ai avea loc și pentru o masă de călcat.

spatiu pentru calcat haine

Beciul este o anexă importantă a casei tale de care te poți bucura atât tu, cât și familia, prietenii și musafirii tăi. Chiar dacă vei realiza un spațiu de depozitare, o cramă sau o zonă interactivă, beciul va mări spațiul util al casei. Un proiect de asemenea anvergură poate fi copleșitor dacă dorești să-l realizezi singur. Contactează o echipă cu experiență în domeniu și creează un beci potrivit dorințelor tale!