Atunci când realizezi renovarea locuinței tale, procesul care are cel mai mare impact estetic asupra casei sau apartamentului reprezintă reîmprospătarea pereților. Vopseaua lavabilă este o opțiune foarte populară pentru mulți români, însă pe piață există atât de multe tipuri încât poate deveni dificil să alegi unul. Descoperă care este cea mai bună vopsea lavabilă, ce tipuri de vopsea lavabilă există și care este diferența dintre varul lavabil și vopseaua lavabilă!
Ce înseamnă vopsea lavabilă?
În cazul în care te întrebi ce înseamnă „vopsea lavabilă”, trebuie să știi că aceasta este o vopsea care permite spălarea suprafeței de multiple ori după aplicare și uscare. Spre exemplu, vopsirea pereților cu vopsea lavabilă este ideală în baie și în bucătărie, deoarece acestea sunt încăperile în care este mai probabil să se întâmple diverse accidente în urma cărora să se murdărească pereții, fie că e vorba de stropirea acestora cu mâncare sau cu vopsea de păr.
Pe lângă faptul că este disponibilă într-o gamă foarte variată de culori, cea mai bună vopsea lavabilă are o putere de acoperire foarte mare și o serie de proprietăți care o fac ideală pentru anumite zone ale locuinței tale, fie că e vorba de interior sau de exterior. Alcătuită din liant, materiale de umplutură, aditivi, apă și substanțe active, vopseaua lavabilă se diluează cu apă, nu cu amorsă.
Vopseaua, indiferent dacă este lavabilă sau nu, poate fi întrebuințată abia după tencuire (sau aplicarea gletului) și amorsarea pereților. Ține cont de faptul că tencuiala pe bază de ipsos are nevoie de 2 săptămâni pentru a se usca, în vreme ce perioada de uscare a cimentului este de 4 săptămâni, deoarece acesta necesită aplicarea în două straturi.
Tipuri de vopsea lavabilă

Vopsea lavabilă pentru exterior
Cea mai bună vopsea lavabilă de exterior este cea care are o rezistență ridicată la umezeală, temperaturi foarte scăzute, căldură excesivă și alți factori de mediu care pot afecta stratul de vopsea.
În cazul în care ai ales tencuiala decorativă pentru fațada casei, trebuie să știi că aceasta rezistă la ciclurile de îngheț-dezgheț mulți ani și poate fi reîmprospătată cu vopsea lavabilă. Cu toate acestea, este important să fie spălată înainte de vopsire.
Vopsea lavabilă pentru interior
Vopseaua lavabilă pentru interior poate fi folosită numai în interiorul locuinței, deoarece aceasta nu este făcută pentru a rezista la condiții deosebite, cum ar fi temperaturile extreme sau umezeală. Cu toate acestea, vopseaua lavabilă pentru interior poate avea diferite avantaje în funcție de tip. Aceasta poate fi ecologică, antibacteriană, antimucegai, anticondens, ba chiar și termoizolantă. Aceasta din urmă elimină punțile termice, astfel încât peretele să fie cald la atingere, prevenind în același timp apariția condensului și a mucegaiului.
Cea mai bună vopsea lavabilă: cum o alegi?

Locul aplicării
Locul aplicării vopselei este primul factor de care trebuie să ții cont atunci când o achiziționezi. Este foarte important dacă aceasta va fi aplicată la interior sau la exterior. Vopseaua lavabilă de interior se va degrada mult mai rapid dacă este aplicată la exteriorul clădirii, în vreme ce vopseaua lavabilă de exterior aplicată la interior poate duce la o reducere a calității aerului.
Acest lucru se întâmplă deoarece vopselele lavabile pentru exterior conțin anumite rășini care le ajută să se dilate și să se contracte în funcție de variațiile de temperatură, astfel încât să nu se crape. Cu toate acestea, rășinile respective emit mult mai mulți compuși organici volatili decât vopseaua de interior, chiar și după uscarea acestora. Astfel, pot afecta persoanele care au alergii, probleme cu respirația sau sensibilități la anumite chimicale.
Proprietăți
Vopseaua lavabilă poate fi de mai multe tipuri, în funcție de proprietățile sale. Spre exemplu, vopseaua antimucegai împiedică formarea sporilor de mucegai. De asemenea, vopseaua lavabilă antibacteriană este excelentă pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos în casă, putând conține chiar și ioni de argint.
Nu doar atât, dar vopseaua cu protecție împotriva murdăriei are în componență anumiți compuși speciali care împiedică murdăria să pătrundă în structura sa. Astfel, murdăria este mult mai ușor de îndepărtat, aceasta fiind cea mai bună vopsea lavabilă pentru bucătărie. Mai există și vopsea lavabilă rezistentă la intemperii, însă acesta este recomandată numai pentru exteriorul clădirilor.
Cea mai bună vopsea lavabilă antimucegai este cea hidrofobă, dar care totuși permite trecerea vaporilor. Așadar apa în stare lichidă nu poate pătrunde prin stratul de vopsea, dar cea în stare gazoasă poate. Oricând cumperi vopsea antimucegai, asigură-te că citești specificațiile produsului, astfel încât să ai garanția că va fi eficientă.
Grad de lavabilitate
Vopseaua care este semi-lavabilă poate fi ștearsă, dar nu este rezistentă la foarte multe spălări și culoarea se poate șterge în timp. În schimb, vopseaua lavabilă rezistă la spălări repetate și, în general, are un finish mat. Mai există și vopsea superlavabilă. Aceasta din urmă poate fi ștearsă chiar și de 200 de ori, iar aspectul ei este unul mai lucios. De aceea cea mai bună vopsea lavabilă pentru baie este cea superlavabilă.
Timp de uscare
Pentru a stabili care este cea mai bună vopsea lavabilă pentru locuința ta, trebuie să ții cont inclusiv de timpul de uscare. Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție pentru renovarea casei sau a apartamentului, atunci ai nevoie de o vopsea cu un timp de uscare cât mai rapid. Cel mai scurt timp de uscare este de 24 de ore. Astfel, vei putea face o pauză de 3-6 ore între două straturi consecutive de vopsea. Așadar timpul cel mai scurt în care o încăpere va fi gata este de 27-30 de ore.
Ține cont de faptul că o vopsea cu un timp de uscare mai redus înseamnă un preț de achiziție mai mare. Cu toate acestea, investiția merită dacă este crucial pentru tine sau familia ta ca renovarea să decurgă cât mai rapid.
Putere de acoperire
Cea mai bună vopsea lavabilă va avea o putere de acoperire mare. Acest lucru este foarte important, mai ales dacă realizezi renovarea fără ajutorul unei echipe specializate. Un grad de acoperire mai mare te va ajuta să termini treaba mai repede, deoarece va fi nevoie de mai puține straturi pentru a obține opacitatea pe care ți-o dorești.
Dacă vrei să-ți dai seama de gradul de acoperire al vopselei, nu trebuie decât să te uiți la câți metri pătrați poate să acopere. Acest lucru este specificat mereu pe ambalajul produsului. Vei obține o putere de acoperire satisfăcătoare dacă poți finaliza peste 10 metri pătrați cu un litru de produs.
Grad de aderență
Orice vopsea lavabilă ai achiziționa, vei găsi în detaliile de pe eticheta produsului indicații referitoare la pregătirea suprafeței. Deși vopseaua lavabilă are o aderență bună pe majoritatea suprafețelor, unele dintre acestea au nevoie să fie șmirgheluite înainte de aplicarea stratului de vopsea nou. Cu toate acestea, este bine să știi faptul că nu vei avea nevoie să rașchetezi vechiul strat dacă vopsești peste o suprafață gletuită, o suprafață tăiată cu grund, vopsea pe bază de solvenți, cărămidă, tencuială sau beton.
Particularități
Există vopsele lavabile care sunt folosite cu precădere în clinici și spitale. Acestea sunt vopselele cu ioni de argint, potrivite pentru mediile în care nu trebuie să pătrundă bacteriile. Atributele antibacteriene ale argintului sunt binecunoscute. Explicația este că ionii de argint perturbă metabolismul bacteriilor cu mediul înconjurător, blocându-le accesul la oxigen, astfel încât acestea mor.
Pe lângă vopseaua cu ioni de argint, mai există și vopsea cu latex, care este întrebuințată mai ales în școli, grădinițe, hoteluri, spitaluri sau alte tipuri de instituții publice. Această vopsea este ideală pentru decorațiunile de pe perete care sunt expuse la uzură și este rezistentă la spălarea cu dezinfectanți folosită în instituțiile de sănătate.
Vopseaua cu teflon oferă o protecție foarte mare împotriva pătării și zgârierii. De asemenea, mai există și vopsea specială cu protecție la frecare și îngălbenire.
Diferența dintre var lavabil și vopsea lavabilă
Varul lavabil este o vopsea ecologică pe bază de var care are o permeabilitate mai bună la vapori decât vopseaua de dispersie apoasă. Are proprietăți fungicide, dezinfectante, nu permite formarea mucegaiului și poate fi utilizat atât la interior, cât și la exterior, la fel ca vopseaua.
Diferențele dintre varul lavabil și vopseaua lavabilă sunt numeroase. În primul rând, varul lavabil este antiseptic, ecologic, permite aerisirea naturală a pereților și neutralizează anumite mirosuri. Cu toate acestea, nu se poate folosi pe orice suprafață, este mai dificil de aplicat, nu este disponibil în orice culoare (nu există culori întunecate sau aprinse de var lavabil) și se aplică în cel puțin 2 straturi.
Vopseaua lavabilă se aplică pe aproape orice suprafață și este mai ușor de întreținut decât varul lavabil. O altă diferență dintre varul lavabil și vopseaua lavabilă este că aceasta din urmă nu trebuie reîmprospătată prea des, întrucât rezistă mai mult timp, având o durată de viață mai mare. De asemenea, este disponibilă în aproape orice culoare. Dezavantajul vopselei lavabile față de var este în primul rând prețul, aceasta fiind mai scumpă. Nu doar atât, dar deși există varietăți de vopsea ecologică, nu toate vopselele lavabile sunt prietenoase cu mediul. De asemenea, acestea permit aerisirea naturală a pereților doar în anumite cazuri (atunci când acestea sunt antimucegai).
Ține cont de toate criteriile menționate în acest articol atunci când alegi cea mai bună vopsea lavabilă pentru locuința ta. De asemenea, ia în considerare achiziția unor tipuri diferite de vopsea în funcție de încăperea în care aceasta va fi folosită, deoarece fiecare are gradul său de umiditate specific, iar riscul de a păta pereții nu este același în fiecare cameră.
Nu uita nici de tavan, mai ales dacă este vorba de un tavan clasic. În cazul în care tavanul este din gips-carton, atunci te sfătuim să eviți vopsirea sa, deoarece acesta este protejat de două foi de hârtie, atât de o parte, cât și de cealaltă. Această foiță de hârtie se poate înmuia din cauza umezelii, se poate umfla și poate creea un aspect inestetic. Cu toate acestea, există tavane din gips-carton care sunt rezistente la umezeală, așadar dacă în specificațiile produsului este precizat acest lucru, poți vopsi fără grijă tavanul.