Alegerea podelelor este una din deciziile importante pe care trebuie să le iei atunci când îți renovezi locuința. În vreme ce există o multitudine de opțiuni, de la piatră naturală la mozaic, nimic nu se compară cu șarmul și căldura parchetului. Cu toate acestea, nu toate tipurile de parchet sunt la fel. De aceea, atunci când alegi produsul, trebuie să fii atent la factorii care influențează nu doar estetica locuinței tale, ci și aspectele practice. Descoperă criteriile de care să ții cont atunci când alegi cel mai bun parchet pentru locuința ta!

Alege tipul de parchet

În funcție de procesul de fabricație și de material, există mai multe tipuri de parchet, cu diferențe mari în ce privește calitatea și accesibilitatea. De aceea e important să afli care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de parchet înainte să faci o achiziție.

Parchetul din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este realizat dintr-o singură bucată de lemn, fie că materialul brut este fag, stejar, cireș sau mesteacăn. Acesta este cel mai bun parchet pe care îl poți alege, deoarece are un aspect foarte plăcut și este rezistent în timp, putând servi mai multor generații dacă este întreținut corespunzător.

Principalul dezavantaj al acestuia îl reprezintă prețul de achiziție destul de ridicat. Cu toate acestea, întreținerea sa nu este dificilă. În cazul în care este șlefuit și lăcuit o dată la 4-5 ani, va arăta mereu ca nou și se va dovedi întotdeauna la fel de primitor ca în prima zi de la instalarea acestuia.

Parchetul stratificat

Parchetul stratificat se realizează prin suprapunerea mai multor straturi de lemn masiv. Ca aspect, în momentul în care este instalat, acesta nu poate fi diferențiat de parchetul din lemn masiv. Este foarte rezistent la uzură, trafic intens și umiditate. Se montează foarte ușor și se întreține la fel de ușor, însă este în continuare o opțiune destul de costisitoare, mai ales dacă îl comparăm cu parchetul laminat.

Parchetul laminat

Parchetul laminat are prețul cel mai avantajos, însă materialul din care este realizat e inferior celorlalte două tipuri de parchet. Produs din MDF sau HDS (panouri de înaltă densitate), acesta este acoperit de o folie decorativă care imită structura lemnului în partea superioară și de o placă de suport în partea inferioară. La toate acestea se adaugă și un strat protector, transparent, care protejează materialul de zgârieturi, lichide și pete.

Cu toate acestea, parchetul laminat prezintă avantajul de a putea fi folosit alături de un sistem de încălzire electrică prin pardoseală. Nu doar atât, dar montarea acestuia se face atât de ușor încât nu vei avea nevoie să apelezi la un specialist.

Alege parchetul în funcție de traficul din casă

Fiecare cameră din locuința ta este supusă unui trafic diferit. Dacă se gătește des și se ia masa în bucătărie, atunci cel mai probabil aceasta va fi încăperea cu traficul cel mai intens. Depinde numai de tine dacă îți dorești să optezi pentru parchet în bucătărie. Următoarea cameră ca intensitate a traficului ar fi sufrageria.

În cazul în care locuiești alături de familie, te sfătuim să optezi pentru parchetul destinat traficului rezidențial intens, iar dacă locuiești singur, poți alege liniștit un parchet pentru trafic rezidențial redus.

Un alt factor pe care trebuie să îl iei în considerare este grosimea parchetului. Cu cât acesta este mai gros, cu atât este mai rezistent în timp. Spre exemplu, dacă optezi pentru parchet laminat care va fi supus unui trafic intens, cel mai bun parchet va fi unul de o grosime de minim 8 milimetri.

Alege parchetul în funcție de amenajarea încăperii

Ia în considerare amenajarea locuinței tale atunci când alegi cel mai bun parchet. Spre exemplu, dacă parchetul tău este din lemn masiv deschis la culoare, nu se va potrivi cu mobilierul din lemn de cireș, care este mai roșiatic. Cu toate acestea, contrastele sunt permise atunci când e vorba de non-culori. Un parchet gri-antracit sau negru se va potrivi cu piese de mobilier deschise la culoare, fie ele albe sau de culoarea lemnului natural.

De asemenea, ia aminte și de felul în care parchetul se va comporta atunci când vine vorba de percepția spațială a încăperii. În cazul în care camera este una de dimensiuni generoase, cu ferestre mari și multă lumină naturală, poți alege un parchet închis la culoare fără grija faptului că aceasta va fi percepută ca fiind mică. Dacă, în schimb, este vorba despre o încăpere de mici dimensiuni, cel mai bine ar fi să optezi pentru un parchet deschis la culoare, deoarece creează impresia de deschidere și de aerisire.

Cel mai bun parchet pentru locuința ta nu este atât de greu de ales, acum că dispui de toate datele problemei. Tot ce trebuie să faci este să te decizi cât de rezistent îți dorești să fie parchetul, dacă e nevoie sau nu să reziste mai multor generații și dacă se va potrivi cu designul interior al încăperilor locuinței tale.