Chiar înainte de începerea sezonului rece, caloriferele și instalațiile de încălzire trec printr-un proces de mentenanță și verificare. Acest lucru este necesar deoarece doar în acest fel putem afla dacă caloriferele sunt în stare bună, după funcționarea îndelungată din timpul iernii și dacă necesită reabilitări sau înlocuiri.
Verificarea aceasta se poate face chiar în timpul etapei de aerisire a caloriferelor, un proces foarte simplu și eficient, pe care fiecare utilizator îl poate face fără ajutor. Discutăm în acest articol despre procesul de aerisire al caloriferelor, pentru pregătirea lor de funcționare, din timpul iernii.
Când știi că trebuie să aerisești caloriferele?
Aerisirea trebuie făcută anual, pentru a fi evitate anumite probleme, însă există câteva situații absolut special în care se impune acest proces. Iată care sunt acestea.
Realizarea de lucrări de mentenanță la nivelul instalației de încălzire
Fie că ai decis să înlocuiești țevile sau robineții, orice intervenție făcută asupra caloriferelor este considerată a fi o situație în care trebuie să fie efectuată verificarea acestora. Practic la o intervenție de acest gen discutăm despre o decuplare a sistemului, care trebuie să fie verificată astfel încât funcționarea să nu pună în pericol locuința.
Instalarea unei centrale termice
O centrală termică este direct conectată la sistemul de calorifere, iar din acest motiv, dacă în sezonul cald s-ar făcut amenajări de acest tip, ele trebuie să fie verificate, astfel încât în timpul iernii să nu fie întâmpinate dificultăți, în special din cauza presiunii apei, generate de centrala termică.
Probleme apărute la nivelul caloriferelor
Fie că auzi zgomote care vin dinăuntrul caloriferelor sau că observi la verificarea cu apă faptul că un calorifer se încălzește doar pe porțiuni, atunci este clar că e nevoie de o aerisire a caloriferelor.
Acest lucru se întâmplă deoarece în incinta lor s-ar putea să se afla aer care nu a mai putut fi eliminat, sau impurități pe care va trebui să le curăți.
Care sunt etapele aerisirii caloriferelor?
Înainte de a face aerisirea propriu-zisă va trebui sa te ocupi puțin de instalația ta, pentru a o pregăti pentru aceasta verificare a aerului. Dacă ai calorifere ce sunt alimentate de către o centrală proprie, va trebui în prima faza sa opresti centrala termica pentru a nu genera presiune si flux de agent termic.
Este indicat să asiguri centralei un minim de 1,5 bari presiune, necesari pentru etapa de verificare. Va trebuie să aerisesti și centrala, iar dacă acest lucru poate fi făcut automat, cu ajutorul unui aerisitor, deja lucrurile devin mai ușoare.
Un al doilea pas constă în identificarea componentelor caloriferului. În partea superioară a acestuia vei vedea că există o țeavă și un robinet, care se numește tur. În partea de jos, există un alt robinet, și o altă țeavă, ansamblu numit retur.
Dacă te întrebi de ce există două țevi în același caloriferi, ei bine turul permite introducerea apei în calorifer, în vreme ce returul este responsabil de eliminarea acesteia. Dacă te întrebi de ce turul este poziționat în partea de sus, iar returul în partea de jos, ei bine o să ne amintim puțin de legea gravitației, iar asta ne va spune că este mult mai simplu să faci evacuarea prin partea de jos, decât ai face-o pe sus.
Din acest motiv, de multe ori instalatorii știu să intuiască problemele ce apar la un calorifer din cauza zonelor reci ale acestuia. Dacă zonele reci sunt sus, este clar că acolo este o problemă care ține de alimentare, în vreme ce, dacă vor fi în partea de jos, vor ști să intervină pe evacuare.
Revenind, pentru aerisirea caloriferelor va fi nevoie să oprești prima dată robinetul de tur, pentru ca mai apoi să oprești și returul. Nu vom opri prima dată returul pentru a nu crea presiune suplimentară în incinta caloriferului.
Următorul pas este tot unul administrativ, deoarece va fi nevoie să protejezi zonele de sub calorifer și imediat adiacente. Poți folosi un vas colector, deoarece există posibilitatea ca la deschiderea aerisirii să curgă apa rămasă în instalația de încălzire. Pentru a nu uda suprafețele, așează prosoape sau vase în care să colectezi apa.
Este momentul să deschizi robinetul de aerisire, caz în care te poți folosi de o șurubelniță. În mod normal, un instalator de profesie ar deschide cu cheia aceasta valva, însă ea poate fi deschisă și cu șurubelnița, câtă vreme ai dexteritatea și șurubelnița potrivită. Vei vedea că nici nu apuci bine să desfiletezi, pentru că apa va începe să curgă, iar treptat vei auzi și un zgomot încet, care va semăna cu eliberarea unei presiuni. Apa este posibil să curgă intermitent, deoarece și aerul prezent în incintă va ieși o dată cu ea.
Dacă vei încerca să deschizi de tot aerisirea, vei vedea că la un moment dat apa va începe să curgă neîntrerupt, iar acela este momentul în care presiunea este egalizată, iar aerul nu mai există în interiorul instalației.

Dacă apa curge fără întreruperi, atunci este momentul să închizi valva de aerisire și să deschizi robinetul de tur. Alimentându-se cu apă, instalația nu va mai avea aer, iar tu poți închide orificiile caloriferului, urmând să faci un test al alimentării cu apă.
Testarea aerisirii se face repornind centrala, astfel încât fluxul de agent termic să poată trece prin calorifere. Dacă acestea se încălzesc în mod corect pe toată suprafața, atunci nu ai de ce să îți faci griji, înseamnă că ai realizat în mod corect operațiunea de aerisire a caloriferelor.
Firește, caloriferele sunt de mai multe tipuri, iar aici am discutat despre cele conectate la centrală termică. Există însă și cazul caloriferelor care sunt conectate la sistemul centralizat, caz în care administrația blocurilor trebuie să se ocupe de această verificare, chiar înainte de livrarea agentului termic. De regulă acest lucru este anunțat, iar un specialist vine și aerisește caloriferele care au această posibilitate.
Aerisirea caloriferelor te poate scuti de multe griji și chiar de probleme pe timpul iernii, deoarece poți afla în timp util dacă sistemul tău de încălzire are anumite probleme. Fii așadar prevăzător și fă la timp aerisirea caloriferelor, pentru a te bucura de confort și siguranța pe parcursul iernii.