În timpul construirii sau renovării unei locuințe, tencuiala interioară joacă un rol important, îndeplinind și alte funcții în afară de cea estetică. Înainte de aplicarea acesteia, este indicat să îți dai seama ce tip de tencuială să folosești, dar și ce etape trebuie să parcurgi astfel încât să obții un rezultat bun.
Care este rolul tencuielii interioare?
Tencuiala interioară este un finisaj care se aplică pereților și tavanului, direct pe suprafața zidăriei, astfel încât să le confere un aspect estetic și să contribuie inclusiv la îmbunătățirea izolarării termice și fonice a locuinței. În cazul în care folosești aplicarea mecanizată, stratul de tencuială trebuie să fie de maxim 2 cm. Dacă, în schimb, utilizezi aplicarea manuală, atunci stratul trebuie să fie de minim 1 cm în zona cea mai subțire și de maxim 2 cm.
Cea mai bună tencuială interioară va fi aderentă, omogenă și elastică, astfel încât să nu apară fisuri în pereți de-a lungul timpului. Înainte de tencuire, trebuie să te asiguri că pereții nu au urme de mizerie sau de praf și că proporțiile de materiale pentru obținerea tencuielii sunt respectate întocmai.
Ce tipuri de tencuieli interioare există?
Tencuiala poate fi realizată dintr-o multitudine de materiale. Astfel, există numeroase tipuri de tencuieli interioare, printre care se numără:
Tencuiala interioară pe bază de ciment
Aplicarea tencuielii din ciment se realizează în mai multe straturi și durează cel puțin 2 zile. Aceasta are un timp de uscare destul de îndelungat, de 4 săptămâni, și este o opțiune destul de rar întâlnită în ziua de azi, fiind folosită mai degrabă pentru tencuielile exterioare.
Tencuiala interioară tip mortar
Tencuiala interioară tip mortar se obține dintr-un amestec de nisip, var și apă. Acesta este, probabil, cel mai vechi tip de tencuială, fiind folosit încă de pe vremea Egiptului Antic. Se aplică umed direct pe suprafața de tencuit, fie manual (cu instrumente cum sunt mistria, canciocul și malaxorul), fie automatizat (cu ajutorul pompelor de mortar, injectoarelor și mașinilor de tencuit).
Tencuiala interioară pe bază de ipsos
Tencuiala interioară pe bază de ipsos este cea mai des întâlnită în România. Recunoscută pentru aspectul său neted, aceasta este foarte ușor de aplicat. Nu doar atât, dar o tencuială din ipsos de 1,5 cm se usucă în maxim 2 săptămâni și nu e nevoie decât de aplicarea unui singur strat. Pe măsură ce se usucă, materialul formează microcristale care fixează tencuiala de stratul de suport. Din acest motiv un perete tencuit cu ipsos nu va forma microfisuri.
Care sunt etapele de execuție a tencuielii interioare?
Pereții unei locuințe pot fi tencuiți numai dacă există anumite condiții de temperatură. Mai precis, aceasta trebuie să fie între 5 și 30 de grade Celsius, astfel încât tencuiala să poată fi aplicată omogen. Dincolo de această condiție, trebuie respectate etapele de mai jos.
Curățarea suprafeței suport
În primul rând, suprafața suport trebuie curățată, iar aici este vorba atât de pereți, cât și de tavan. Urmele de praf, de mizerie sau de grăsimi trebuie îndepărtate, deoarece altminteri aderența tencuielii va fi afectată, aceasta putând să se desprindă în timp. Dacă este nevoie, poți curăța suprafețele de mai multe ori. Acest pas trebuie respectat cu sfințenie pentru a avea parte de o aplicare corectă a tencuielii interioare.
Aplicarea elementelor de ghidaj
Elementele de ghidaj trebuie aplicate cu o zi înaintea tencuielii propriu-zise. Fie că te folosești de profile sau de șine, este indicat să ai totul pregătit. Acestea te vor ajuta să nu depășești grosimea recomandată a stratului de tencuială.
Prepararea materialului
Dacă tencuiala interioară se va realiza manual, trebuie să prepari amestecul într-un recipient curat, așa cum este o găleată, spre exemplu. În cazul în care tencuiala se realizează mecanizat, tot ce trebuie să faci este să reglezi debitul de apă al utilajului și să plasezi materialul în cuvă, iar mașina de tencuit le va amesteca automat.
Tencuirea suprafețelor
Pereții și tavanul trebuie acoperiți de tencuială folosind tehnica pentru care ai optat: manual sau mecanizat. În cazul în care tencuiești mecanizat, trebuie să reglezi debitul mașinii de tencuit pentru a te asigura că nu depășești grosimea maximă.
Nivelarea pereților și a tavanului
După ce ai aplicat tencuiala interioară pe tavan și pereți, aceasta trebuie nivelată cu ajutorul unui dreptar, pentru a distribui materialul uniform. Acest pas trebuie realizat imediat după aplicarea tencuielii interioare, astfel încât să nu înceapă să se întărească.
Răzuirea tencuielii
După ce a trecut exact o oră de la nivelare, suprafețele pereților și ale tavanului trebuie răzuite cu ajutorul unui triunghi sau a unui șpaclu lamelar. Astfel sunt reparate eventualele imperfecțiuni.
Realizarea finisajelor
La 30 de minute de la răzuirea tencuielii interioare, aceasta trebuie netezită cu ajutorul unei driște cu burete. La suprafața tencuielii se va obține o pastă care trebuie întinsă uniform pentru a obține un finisaj impecabil.
Care sunt costurile aferente tencuielii interioare
În general, un pachet de tencuială de 25 sau 30 de kilograme nu depășește 30 de lei. Punerea în operă de către o echipă de profesioniști, în schimb, costă mai mult, prețul fiind calculat în funcție de numărul de metri pătrați. Tencuiala interioară este o muncă migăloasă și diferă în funcție de tehnica utilizată: prin aplicare manuală sau mecanizată. Astfel, prețul tencuielii interioare per metru pătrat poate să varieze între 15 și 40 de lei.
Acum că știi la ce să te aștepți din partea echipei de profesioniști la care apelezi pentru a-ți tencui locuința, fie că e nou construită, fie că se află în renovare, nu îți rămâne decât să supraveghezi lucrările pentru a urmări etapele pe care le parcurge echipa. Mult succes!