Placarea clădirilor cu polistiren este una dintre etapele de construcții care poate fi realizată și în regie proprie, nu doar cu ajutorul firmelor specializate. E drept că o firmă specializată va realiza lucrarea poate mai repede și pe alocuri chiar mai bine, însă dacă te-ai hotărât să faci de unul singur placarea cu polistiren atunci ai toate prerogativele să reușești ce ți-ai propus. Iată câteva sfaturi practice despre placarea cu polistiren, pe care le-am adunat în acest articol sub forma unui ghid.

Cum alegi tipul de polistiren potrivit proiectului tău?

Așa cum bine știi, există mai multe tipuri de polistiren, iar fiecare din ele folosește la un anumit tip de aplicare. Pentru interior vei putea folosi un anumit tip de polistiren, iar la exterior un altul. Grosimile sunt și ele variabile, pentru că folosirea lor în funcție de aceste dimensiuni are la bază câteva criterii structurale foarte importante.

Polistiren expandat

Denumirea acestui tip de polistiren ne spune destul de multe despre caracteristicile în sine ale materialului. Expandarea înseamnă o mărire în volum, care are ca efect destabilizarea structurii interioare.

Pe scurt și mai pe înțelesul tuturor, polistirenul expandat are o structură deschisă, poroasă, care permite de fapt trecerea vaporilor de apă din interior, spre exterior. Acest lucru înseamnă că prin folosirea acestui tip de polistiren se reduce formarea condensului, ceea ce face ca polistirenul expandat să fie folosit cu largă aplicabilitate în proiecte de amenajare la interior.

Polistirenul expandat va fi așadar aplicat pe pereții  interiori sau exteriori ai unor structuri precum:

  • terase închise, holuri, verande închise
  • izolarea pereților interiori, indiferent de camere: living, dormitor, bucătării, etc.
  • izolarea fațadelor de blocuri sau case

Polistiren extrudat

În sens invers polistirenului expandat, polistirenul extrudat este caracterizat de o micșorare de volum, lucru care conduce la compactarea structurii sale interioare. Nu vom mai vorbi așadar despre o structură deschisă, permeabilă, ci despre una compactă, închisă, care nu va mai permite trecerea vaporilor de apă spre exterior.

În mod ideal, polistirenul extrudat este folosit în zonele cunoscute ca fiind punți termice cu pierderi însemnate, iar prin această intervenție se încearcă de fapt reducerea pierderilor de căldură și implicit de energie. Polistirenul extrudat se va folosi așadar în lucrări de izolare precum:

  • izolații la nivelul planșeelor și cu precădere izolația la nivelul planșeului peste etajul superior
  • izolații la nivelul fundațiilor
  • izolații subsoluri și demisoluri
  • izolație soclu
  • izolație acoperiș

Află care sunt punțile termice

În construcții termenul de punți termice este foarte des folosit. El face referire de fapt la elementele de construcții care funcționează ca o punte, adică ca o legătură între mediul interior și cel exterior. Această punte facilitează de fapt pierderile de căldură de la interior, adică din interiorul unei locuințe, în mare măsură din cauza nerealizăriiunei izolări corecte a punților termice.

Specialiștii cunosc elementele de construcții care sunt prin definiție punți termice și de aceea în ultimii ani se și pune un foarte mare accent pe izolarea corectă a locuințelor și în special a punților termice.

Totuși, pentru că o clădire poate pierde căldură și energie și prin alte locuri, se apelează la termografia prin infraroșu pentru a evidenția zonele care permit schimburi cu exteriorul.

Termografia este atât de precisă încât poate ”vedea” chiar și zonele de instalații care pierd căldură și nu doar elementele structurale ale unei construcții.

placare cu polistiren

Dacă se cunosc punțile termice, de ce există ele?

Dacă se cunosc punțile termice  încă din proiectare, de ce nu sunt remediate în timpul construcției?

Răspunsul este simplu - punțile termice sunt necesare în construcții. Deși pare un paradox, în realitate nu e.

Punțile termice există pentru că nu avem să turnăm o casă de sus până jos, ca într-o matriță, ci e nevoie să o facem pe etape. La final, etapa de izolare cu polistiren este necesară tocmai pentru a izola zonele care se întrepătrund, cum ar fi spre exemplu planșeele, care nu pot fi realizate o dată cu întreaga structură.

Desigur, în final, deși nu e un monolit veritabil, casa sau clădirea va lucra ca un monolit deoarece există armături care susțin ansamblul, există blocuri de beton și grinzi, însă logic vorbind, ele lucrează ca un monolit sub sarcina și nu la nivel termic.

Cum realizezi izolarea cu polistiren?

Așadar, știind că există punțile termice, tot ceea ce ai de făcut este să te echipezi cu polistirenul potrivit, cu plasă de armare și dibluri, cu adeziv și să demarezi proiectul de reabilitare termică potrivit, pentru a te bucura de căldură și economii financiare.

Curățarea substratului

Înainte de a te apuca de placarea propriu-zisă ar trebui să ai în vedere curățarea substratului, indiferent de natura sa. Vei avea nevoie să cureți de praf sau de alte impurități care ar putea influența aderența izolației.

Aplică adeziv suficient

Deși ”meșterii” aplică în general adezivul în puncte, specialiștii ne recomandă să aplicăm adezivul pe întreaga suprafață a plăcii de polistiren. În acest fel vei crește aderența la substrat și vei oferi o putere mai mare de susținere a plăcilor.

Umple spațiile dintre plăcile de polistiren

Uneori se poate întâmpla ca între plăci să existe spații de mici dimensiuni, rezultate fie dintr-o poziționare greșită, fie din alte considerente structurale. Umple spațiile cu adeziv, dacă sunt mici, iar golurile umple-le chiar cu polistiren, fixat în adeziv.

Aplică dibluri din belșug

Pentru o fixare corectă va trebui să armezi corect termosistemul, folosind plasa de armare și să aplici în mod corect diblurile. Acestea vor avea rolul de a susține izolația, așa că nu tăia din ele, doar pe baza considerentelor financiare.

Acoperă cu tencuială de calitate

Dacă vei folosi o tencuială de calitate termosistemul va arată impecabil, mai ales dacă este realizat corect. Tencuiala este stratul de finisare, așa că ai grijă cum îl alegi.

Placarea cu polistiren este o muncă relativ ușoară, care nu ar trebui să pună probleme, însă dacă acest lucru se întâmplă, atunci ar trebui să soliciți ajutorul specialiștilor, pentru că în definitiv scopul tău nu este doar să realizezi un proiect de amenajare, ci să te bucuri de confortul pe care ți-l oferă căminul tău, perfect izolat.