Așa cum fiecare dintre noi își are propria identitate și propriul stil, așa și casele noastre sunt unice și exprimă ceva din personalitatea lor, firește, prin intervenția noastră. Din acest motiv le alegem cu grijă forma, culoarea și finisajele, astfel ca în final casele noastre să fie o declarație a unicității și a bunului gust. Alegerea stratului final de finisare devine foarte important, așa că iată cum ar trebui să alegi tencuiala decorativă pentru fațada casei.

Alegerea tencuielilor decorative în funcție de culoare

Culoarea este probabil primul lucru la care suntem atenți atunci când alegem tencuiala decorativă. În mod firesc , este nevoie să avem în vedere și culoarea tâmplăriei, pentru ca nuanța aleasă pentru tencuială să nu facă notă discordantă.

Culoarea tencuielilor se alege însă și în funcție de peisajul în care se încadrează clădirea, dar și în funcție de vecini, mai ales dacă vorbim despre aplicarea tencuielii decorative ulterior realizării lucrărilor de termoizolare.

În acest caz particular al aplicării tencuielilor pe blocuri și fațade de blocuri se face referire și la autorizația necesară pentru acest lucru, în strânsă legătură și cu alte tipuri de lucrări efectuate adiacent. Realizarea unui termosistem, închiderea unui balcon cu termopan, închideri la nivelul grilajelor balcoanelor, plus aplicarea tencuielii decorative, pentru aceste tipuri de lucrări sunt necesare avize speciale, deoarece ele pot influența ambientul uzual și arhitectura orașului.

tecuiala exterioara casa

Dacă discutăm de culoare și de preferințe personale, ar trebui totuși să știi că tencuielile decorative de culoare deschisă evidențiază mai ușor petele și murdăria, drept pentru care uneori acestea sunt de evitat. Cu toate acestea, tencuielile decorative de culoare deschisă pot crea impresia de spațiu, iar din acest motiv sunt alese deseori de către beneficiari.

Alegerea tencuielilor după nivelul de protecție asigurat

Felul în care poate proteja o tencuială decorativă o clădire face referire nu doar la protecția împotriva prafului. O tencuială decorativă trebuie să protejeze structura de intemperii, drept pentru care ea însăși trebuie să fie rezistentă la factori de mediu agresivi. Tencuiala decorativă pentru exterior este creată astfel încât să reziste vântului, ploii sau ninsorii, fără ca aceasta să se dezintegreze în urma acestor solicitări. În plus, unele tipuri de tencuieli decorative sunt rezistente chiar și la razele ultraviolete, iar acest lucru va însemna că ele își vor păstra culoare pentru cât mai mult timp.

Protecția pe care o oferă o tencuiala decorativă se răsfrânge și asupra sistemului de izolare, deoarece acesta trebuie protejat astfel încât nicio breșă să nu apară în structură. Izolația termică trebuie să fie continuă pentru a nu asigura schimburi de temperatură cu exteriorul, iar în cazul străpungerii acesteia, exact acest lucru se va întâmpla. Din acest motiv vei avea nevoie să alegi o tencuială decorativă de calitate, care să îți ofere și o oarecare rezistență la șocuri mecanice.

Alegerea tencuielilor decorative în funcție de componente

Tencuiala decorativă disponibilă pe piață include o multitudine de opțiuni. Putem distinge fără probleme tipurile de tencuieli decorative în funcție de elementele componente, după următoarele aspecte:

Tencuieli decorative siliconice - acestea sunt unele dintre cele mai rezistente tipuri de tencuieli, atât la nivel de uzură, cât și în ceea ce privește murdăria. Aceste tencuieli au în alcătuire rășini pe bază de siliconi, vopsea sau pigmenți acrilici, agregate minerale, dar și aditivi și apă. Fiind produse pe bază de siliconi, vom constata că aceste tipuri de tencuieli sunt permeabile și elastice, lucru foarte important mai ales dacă avem în vedere încărcările de întindere din încovoiere, cum ar fi spre exemplu în cazul unui seism.

Tencuielile decorative minerale - aceste tipuri de tencuieli sunt permeabile și lasă peretele să respire, însă fără a permite și schimbul de căldură cu exteriorul. Aceste tipuri de tencuieli sunt prietenoase cu mediul și sunt probabil una dintre cele mai bune opțiuni de finisare a locuințelor. Vom distinge în componența lor varul hidratat (stins), aditivi și apă, dar și agregate naturale.

Tencuieli mozaicate - cu siguranță oricine cunoaște aceste tipuri de tencuieli. Ele au aspectul granitului uneori și o textură de tip sare și piper. Acest lucru se datorează în principal nisipului din componența tencuielii, care alături de rășini sintetice, aditivi și apă se transformă în tencuieli decorative cu o duritate foarte mare și o rezistență sporită la șocuri mecanice. Aceste tipuri de tencuieli decorative se pot aplica mai ales în cazul caselor pe pământ, expuse direct intemperiilor sau posibilității de lovire accidentală.

Tencuielile decorative acrilice - sunt tencuieli pe bază de pigmenți acrilici și sunt probabil cele mai utilizate tipuri de tencuieli, dar și cele mai cunoscute deopotrivă.

Cum se aplică tencuielile decorative?

Aplicare tencuielilor decorative se poate face atât în regie proprie, cât și cu ajutorul unor echipe specializate în aceste tipuri de lucrări. Tencuielile decorative se pot aplica manual sau mecanizat, în funcție de tehnologia de care dispui.

Aplicare mecanizată a tencuielii decorative aduce mari avantaje, deoarece poate fi folosită o pompă cu aer comprimat care să împroaște materialul pe perete, fără a mai înregistra aceleași pierderi de material precum în cazul aplicării manuale. De reținut este faptul că prin aplicarea mecanizată a tencuielilor decorative se poate înjumătăți timpul de execuție a lucrării, nu există timpi morți pentru uscarea materialului, iar straturile difuzate pe pereți sunt cu mult mai facil dispuse, mult mai subțiri și totuși acoperitoare și cu mult mai estetice decât în cazul aplicării manuale.

Ce ar trebui să știi este că și în cazul tencuielilor decorative este necesară o aplicare a unei amorse, exact ca în cazul aplicării vopselei lavabile, pentru a asigura aderența la suport a tencuielii și pentru a o fixa pe poziție. Amorsa se recomandă să fie la culoarea tencuielii, după care se poate trece la aplicare tencuielii decorative prin metoda aleasă.

Tencuiala decorativă este îmbrăcămintea cu care alegem să ne înfrumusețăm casele, așa că ar trebui să îi alegem acesteia o ținută cât mai rafinată. Fii atent la dispunerea culorilor tencuielii decorative, la jocurile de nuanțe, la texturi și modele, pentru a fi sigur că ai ales ceea ce îți este necesar pentru casa ta. Iar la nevoie, caută ajutoare de nădejde care să te ajute să îți transformi casa așa cum o visezi.