Construcțiile se bazează cel mai mult pe specificațiile proiectelor tehnice de construire, adică pe documentațiile care, în urma calculelor de rezistență ne indică ce materiale putem folosi astfel încât ansamblul constructiv să reziste. Unul dintre materialele care reprezintă baza construcțiilor din lumea întreagă este betonul armat, material cu proprietăți și rezistențe cu adevărat remarcabile.
Haideți să aflăm împreună ce este, ce face și cum lucrează betonul armat pentru a ne oferi siguranța de care avem atâta nevoie în interiorul construcțiilor.
Ce este betonul armat?
Betonul este un material care, după uscare, formează conglomerate cu rezistențe mari. La bază, betonul simplu este format din ciment, pietriș și apă, în cantități foarte bine definite. El poate fi preparat fie manual, cu lopata, sau mecanizat, cu o betonieră.
Atunci când este turnat peste bare de oțel, care servesc drept armătură în construcții, betonul simplu devine un material compozit, cu rezistențe mecanice superioare și un alt nume: beton armat.
Practic, armătura nu face altceva decât să ofere o rezistență în plus betonului, cele două materiale lucrând ca un monolit, chiar și în ipoteza unor încărcări foarte mari.
Dacă se produce o cedare în masa betonului, sub efectul încărcărilor, atunci armătura are capacitatea de a prelua partea de rezistență, oferind, astfel, o pârghie suplimentară de siguranță structurii realizate din beton armat.
Tipuri de beton armat
Betonul armat înseamnă o rezistență superioară, care poate fi obținută folosind mai multe tipuri de elemente de armare. În funcție de acestea, se obține:
Beton armat cu polimeri sau fibră polimerică
Betonul aditivat cu fibre polimerice se poate realiza încă din stație, fără a mai fi necesară armarea pe șantier.
Polimerii sunt recunoscuți pentru aportul semnificativ în construcții, fie că vorbim despre rezistență, fie că facem referire la izolare. Practic, polimerii sunt substanțe cu molecule identice și care formează un anumit tip de conglomerat. Plasticul sau polistirenul reprezintă cele mai cunoscute tipuri de polimeri pentru construcții, alături de PVC.
Betoanele aditivate polimeric pot fi folosite pentru fundații și ziduri exterioare sau centuri de beton armat.
Beton aditivat cu materiale naturale
Mai puțin folosit, acest tip de beton poate folosi materialele naturale ca armătură, precum paiele sau alte elemente similare. Betonul armat cu materiale naturale este, însă, folosit mai mult pentru structuri ușoare, care nu sunt supuse unor încărcări masive.
Betonul armat cu oțel
Armătura de oțel este, probabil, unul dintre cele mai rezistente materiale, motiv care-i justifică prezența în cazul structurilor din beton. Rezistența armăturii din oțel este aceeași, atât la întindere, cât și la compresiune, materialul fiind, astfel, deosebit de util.
Armătura garantează viața construcției, atunci când, în masa de beton, se produc ruperi bruște, cum ar fi, spre exemplu, în cazul cutremurelor. Practic, armătura în sine nu doar monolitizează o structură, ci îi asigură un plus de rezistență, atunci când acest lucru este necesar.

Unde se folosește betonul armat?
Betonul armat este un material care se folosește, cu precădere, în zonele supuse solicitărilor extreme, pentru a elimina riscul cedării lor. Betonul armat poate fi folosit atât în cazul lucrărilor pentru case de locuit, dar și în cazul construcțiilor industriale sau a celor cu folosință comercială. În funcție de elementele constructive unde se poate folosi betonul armat, putem deosebi următoarele elemente structurale:
Plăci de beton
Numite și planșee, plăcile de beton reprezintă suprafețele orizontale care asigură accesul dar și delimitarea etajelor. Plăcile suportă un nivel ridicat de trafic, dar și o multitudine de încărcări ce provin din mobilier sau descărcări ale solicitărilor provenite de la acoperiș.
Ziduri
Zidurile realizate din beton armat sunt foarte rezistente, calitate care trebuie să fie asigurată deoarece ele preiau cea mai mare parte a solicitărilor provenite de la acoperiș.
Zidurile din beton armat au proprietatea de a transmite fundației aceste încărcări, care le transmite, mai departe, terenului. Zidurile fac parte din structură, ca ansamblu, iar, adesea, monolitizarea elementelor are în vedere folosirea armăturilor în scopul legării propriu-zise a celor patru laturi ale construcției.
Fundații din beton armat
În cele mai multe cazuri, fundațiile din beton armat uzuale sunt cele mai întâlnite, sub forma continuă, sub ziduri. Fundația are rolul de a transmite terenului încărcările ce provin din greutatea proprie a construcției, plus celelalte încărcări uniform distribuite sau concentrate, care sunt aplicate imobilului.
În unele cazuri, din considerente ce țin de structura terenului, este necesar să se folosească fundații speciale realizate din piloți forați sau micropiloți care, de asemenea, sunt realizați din beton armat, pentru a putea susține clădirea ce urmează a fi construită.
Care sunt avantajele betonului armat?
Betonul armat este foarte avantajos pentru orice tip de clădire, deoarece el oferă caracteristici de rezistență pe care niciun alt material nu le poate oferi. Se întâmplă acest lucru pentru că acest material compozit are, practic, rezistența însumată a celor două componente: amestecul de beton și armătura. Astfel, spre deosebire de betonul simplu, care cedează relativ ușor la eforturi de compresiune, betonul armat oferă o protecție suplimentară pe care nu o putem neglija, din punct de vedere constructiv.
Pe lângă rezistența ridicată a materialului, mai putem vorbi și de alte beneficii ale betonului armat precum:
-durabilitatea construcțiilor, care, astfel, au o durată medie de viață cuprinsă între 70 și 100 de ani;
- rezistent la seisme și mișcări tectonice cauzate de șocurile de teren;
- material ușor de pus în operă și de turnat;
- material fără emisii nocive;
- protecție împotriva razelor UV;
- posibilitatea de a fi folosit într-o multitudine de elemente de construcții
Alegerea betonului armat în construcții este, probabil, cea mai avantajoasă soluție și este și una relativ ieftină, deoarece prețul betonului nu este foarte ridicat. Investiția într-o construcție realizată din beton armat este una corectă și sigură, deoarece materialul protejează viața și susține clădirile, uneori, chiar și în ciuda unor încărcări cu adevărat periculoase.