O locuință are nevoie de o împrejmuire eficientă și sigură, iar acest lucru poate fi realizat doar cu ajutorul unui gard foarte bine construit. De asemenea, din punct de vedere legal este obligatoriu să ai în vedere construirea unui gard, așa că vei avea nevoie de materiale de calitate din care să realizezi aceste elemente structurale. Îți prezentăm așadar în cele ce urmează câteva tipuri de garduri și modelele din care poți alege ceea ce ți se potrivește.

Tipuri de garduri

Există o multitudine de tipuri de garduri din care poți alege și o multitudine de materiale. Din acestea tu va trebui să alegi acel tip de gard care să îți protejeze proprietatea și care să te ajute să te simți în siguranță. Fiecare tip de gard aduce avantaje și dezavantaje, iar din acest motiv este important să analizezi foarte bine caracteristicile fiecărui tip de gard.

Garduri din lemn

gard de lemn

Gardurile din lemn au fost cele mai des utilizate tipuri de garduri, iar la un moment dat au constituit o unică soluție de amenajare exterioară. Există mai multe tipuri de garduri din lemn însă structura lor este aceeași.

Lemnul este un material care nu posedă proprietăți excelente de rezistență, fiind sensibil la umiditate și intemperii. Totuși, pentru a-i spori această rezistență lemnul necesită tratamente speciale de ignifugare și vopsire. Durata de viață a unui gard din lemn este de circa 7-10 ani, însă aceasta poate fi prelungită dacă sunt luate toate măsurile necesare pentru protejarea acestuia.

Garduri din beton

Gardurile din beton sunt unele dintre cele mai rezistente tipuri de garduri, iar acest lucru se datorează exclusiv materialului folosit. Aceste tipuri de garduri din beton sunt realizate în mod complex din beton și armătură, iar acest lucru oferă stabilitate și protecție.

La polul opus însă, gardurile din beton nu oferă vizibilitate, iar în vreme ce pentru unele persoane acest lucru este un avantaj, pentru altele poate fi un dezavantaj considerabil. Soluția optimă o reprezintă gardurile hibrid, cu soclu de beton și fețe superioare din materiale metalice sau din policarbonat.

Gardurile din beton prezintă dezavantajul de a permite infiltrații de apă, iar în acest sens va fi nevoie de realizarea unei hidroizolații, mai ales la nivelul soclului, în zona îmbinării acestuia cu solul.

Garduri din plasă bordurată

gard din plasă bordurată

Plasa sudată este cea mai bună opțiune pentru garduri pentru că aceste tipuri de garduri nu au nevoie de mentenanță și nici nu se degradează în mediul exterior. Plasa este un material care nu necesită personal calificat pentru instalare și montaj, iar avantajul cel mai mare este acela că permite vederea amplă în afara proprietății.

Garduri din fier forjat

Fierul forjat este unul dintre cele mai elegante materiale pe care le poți folosi pentru realizarea gardurilor. Gardurile din fier forjat oferă posibilitatea de a vedea în exterior, însă finisajele sunt mult mai elegante decât în orice alt tip de amenajare. Rezistența gardurilor forjate nu lipsește, acesta fiind unul dintre punctele forte ale acestora. În plus gardurile din fier forjat sunt eco friendly și ajută la crearea unui ambient elegant la nivelul casei si al grădinii.

Gard gabion

Gardurile gabion sunt cunoscute pentru frumusețea și versatilitatea lor, deoarece îmbină plasa sudată cu elemente naturale. Practic, elementele naturale, cum ar fi piatra, sunt incastrate in formațiuni realizate din plasa metalica. Acestea funcționează ca o cușcă și nu lasă piatra să cadă sau să se împrăștie, constituind un model de gard unic și special. Gardurile gabion sunt folosite cel mai adesea în cazul locuințelor moderne sau în cazul instituțiilor care necesită un aspect deosebit și o prezentare unică a locației.

Garduri din tablă

Gardurile din tablă au fost dintotdeauna o soluție simplă, dar de efect, pentru delimitarea locuințelor. Tabla este un material subțire și cu o rezistență mai scăzută la șocuri mecanice, însă este o soluție ieftină și utilă mai ales pentru cazurile în care ai nevoie de un gard care să îți ofere o delimitare rapidă a proprietății.

Cum sa alegi gardul potrivit pentru casa ta?

Gardul potrivit se alege în funcție de preferințe personale, dar și de nevoia de a te proteja de ochii curioșilor.

Va trebui mai înainte de orice să ai în vedere faptul că un gard este menit să te protejeze prin delimitarea proprietății, drept pentru care va trebui să alegi un tip de gard din materiale care să îți ofere siguranță.

Pe de altă parte, ar trebui să știi că un gard trebuie să reziste pe terenul construit, iar în acest sens poți folosi studiul geotehnic folosit pentru construirea locuinței. În acest fel îți vei putea alege și materialul din care vrei să fie realizat gardul, pentru că va trebui să ai în vedere faptul că un gard din beton înseamnă o presiune în plus asupra terenului în vreme ce un gard din plasă va fi mai ușor și nu va constitui o încărcare în plus la nivel de teren.

Cum se întreține corect un gard?

Întreținerea gardului tău depinde foarte mult de tipul materialului din care este realizat acesta. Unele tipuri de garduri pot avea nevoie de o atenție specială, în vreme ce altele pot rezista foarte bine, fără a fi nevoie de mentenanță specifică.

Gardurile din lemn necesită îngrijire și protecție împotriva dăunătorilor, cariile de lemn fiind cel mai mare pericol. Acestea pot roade lemnul, ceea ce va conduce la deteriorarea gardului.

De asemenea, gardurile din lemn necesită vopsire și tratamente la nivelul suprafeței, pentru a proteja suprafața de ploi și intemperii. Lemnul suferă contractări și dilatări, iar acest lucru poate fi prevenit cu ajutorul vopsirii.

Gardurile metalice sau din sârmă bordurată au nevoie de acoperiri zincate pentru a fi protejate de intemperii, deoarece materialul este sensibil la coroziune. Același lucru se întâmplă și în cazul gardurilor din tablă, material foarte sensibil la umiditate.

Este de reținut faptul că gardurile din tablă sunt cu mult mai puțin rezistente decât cele din sârmă sau fier, așadar și întreținerea lor va necesita un grad sporit de atenție.

Pentru gardurile metalice este necesară vopsirea și tratarea anticorozivă, iar acest lucru aduce beneficii majore la nivel de durabilitate a materialelor.

Un aspect foarte important atunci când vine vorba de garduri și în principiu de fiecare dintre ele, este acela că vei avea nevoie de o mică fundație pentru încastrarea acestora în sol. Acest lucru va asigura integritatea structurii dar și stabilitatea gardului. Acest aspect este important chiar și în cazul gardurilor realizate din plasă bordurată, deoarece stâlpișorii metalici vor avea nevoie de o susținere corectă, astfel încât structura să reziste.

De asemenea, este indicat să construiești și soclul gardului pentru a proteja structura de infiltrații și pentru a asigura stabilitatea acesteia. Nu uita de hidroizolație, pentru că aceasta poate proteja gardul de influența apei care se acumulează la baza acestuia.

Cum să alegi gardul în funcție de stilul casei tale?

Dacă ai nevoie să alegi gardul în funcție de arhitectura casei tale și de stilul pe care l-ai ales pentru grădina ta, atunci ar trebui să fii atent la micile detalii.

Gardurile din lemn se vor potrivi foarte bine în contextul caselor rustice sau chiar al celor vintage sau retro.

Gardurile metalice și cele din fier forjat sunt potrivite în cazul unui stil arhitectural clasic sau scandinav, tocmai datorită eleganței și al rafinamentului pe care îl oferă.

Gardurile din beton sunt potrivite în aproape orice context, însă în același timp ar trebui să știi că acestea nu mai sunt atât de moderne. Aceste tipuri de garduri sunt folosite cu precădere mai ales în mediul industrial, sau pentru delimitarea unor construcții precum instituțiile sau casele unde este nevoie de o împrejmuire foarte bună.

Alte informații importante despre garduri

Cele mai multe tipuri de garduri nu vor avea nevoie de personal calificat pentru realizare, însă în același timp ele au caracteristici și particularități care ar trebui să fie respectate. De aceea este indicat să apelezi la firme de construcții care să te ajute cu toți pașii în ceea ce privește realizarea unui gard, de la fundația aferentă acestuia, la construirea efectivă a acestuia.

De asemenea, vei avea nevoie de specialiști care să înțeleagă nevoia de protecție pentru fiecare dintre aceste tipuri de garduri și care să îți ofere informațiile corecte pentru protejarea structurilor.

Respectând aceste sfaturi și având în vedere toate aceste detalii despre garduri, vei reuși să faci o alegere corectă și vei reuși să te bucuri de o lucrare calitativă, care să reziste cât mai bine în timp.

Gardurile sunt alegerea firească necesară pentru delimitarea proprietăților noastre. Avem nevoie să ne știm în siguranță pe noi înșine, bunurile și proprietățile, iar din acest motiv apare și nevoia de a alege un tip de gard care să îți ofere această protecție. Ia în calcul materialele din care poți realiza gardurile, avantajele acestor tipuri de garduri și proprietățile și bucură-te de confort și siguranță pentru o perioadă cât mai lungă de timp.