Dacă nu știi ce stil de design interior ți se potrivește, încearcă-l pe cel contemporan, unde poți mixa elemente din mai multe stiluri de amenajare a locuinței. Casa în stil contemporan este o casă modernă, adaptabilă, la zi cu noile tendințe și confortabilă.

Descoperă în detaliu care sunt caracteristicile acestui stil de design interior, cum alegi culorile, mobilierul și decorațiunile pentru a-l obține și cum poți implementa câteva idei de amenajare în camerele principale ale casei.

Prin ce se caracterizează stilul contemporan de design interior

Stilul contemporan reprezintă orice este la modă în prezent, ceea ce înseamnă că într-un viitor apropiat putem vorbi deja despre alte tendințe și alte idei de amenajare. Acest stil se potrivește persoanelor dinamice, active, obișnuite cu viteza secolului 21 și cu viața urbană.

Există o diferență între stil contemporan și modern, cel din urmă fiind o reinventare a trendurilor din anii ‘20. Pe de altă parte, contemporanul îmbină elemente din diverse alte stiluri cu principii minimaliste, cum ar fi Art-deco, scandinav, high-tech, constructivism, vintage (contemporanul anilor ‘70) etc.

Caracterul unitar este dat de simplitate, îmbinare armonioasă și adaptată zilei de azi, confort și o aparentă lipsă de personalitate. Decorul nu amintește de ceva anume, pare străin și totuși familiar locuințelor urbane.

Diferențele se văd în piesele cu caracter original, decorațiunile personalizate (fotografii de familie, obiecte artizanale cumpărate sau făcute acasă), obiectele personale (caseta cu bijuterii, gadget-urile), dar și în alegerea materialelor noi, neobișnuite, cum ar fi fibrele vegetale, deșeurile reciclate și alte electronice sau mecanisme sustenabile.

Ideal pentru locuințele cu spațiu restrâns, cât și pentru casele cu interioare spațioase, stilul contemporan se întâlnește adesea în apartamentele și vilele urbane. Sunt ușor de întreținut, mobila este practică și conține elementele de strictă necesitate, ceea ce le face potrivite pentru un trai grăbit și tehnologizat. Confortul și pragmatismul predomină.

Printre alte caracteristici ale stilului contemporan, se regăsesc următoarele:

  • Accente vii de culoare în contrast cu nuanțe neutre sau nonculori
  • Varietatea de forme geometrice
  • Spațiu cât mai deschis (open space)
  • Diversitatea texturilor și finisajelor
  • Mobilier modular sau multifuncțional, adaptabil apartamentelor și garsonierelor mici, specifice orașelor aglomerate
  • Finisaje din lemn, sticlă sau metal, mate sau lucioase
  • Linii drepte, clar definite
  • Elemente vegetale vii sau în print-uri
  • Lumină naturală pe timpul zilei și lumină artificială economică pe timpul nopții
  • Decorațiuni originale, puține, dar care atrag prin mărime sau poveste

Ce culori se folosesc într-o amenajare în stil contemporan?

 

culori amenajare stil contemporan

Pentru stilul contemporan, nuanțele neutre sunt o parte importantă, printre care regăsim tonurile de alb, negru și gri, crem, bej, maro. Totuși, se folosesc adesea și culori puternice sau contraste clar definite, în special pentru piesele de accent.

Roșul, violetul, portocaliul, albastrul, verdele, cât și combinațiile din culori complementare, mereu la modă (albastru-auriu, alb-negru, galben-mov etc) se pot integra cu succes într-un stil contemporan.

De altfel, și imprimeurile pot fi utilizate pentru a capta atenția, fiind preferate modelele geometrice, florale sau abstracte, cele personalizate sau originale.

Negrul poate fi folosit pentru podea sau pentru un perete de accent, fiind o tușă plină de personalitate și curaj. Bucătăria all black vine ca o replică la vechile idei despre o bucătărie cât mai albă și imaculată. Stilul contemporan aduce un suflu nou, modern, adaptat traiului urban actual.

Ce mobilier alegi pentru amenajarea spațiului în stil contemporan?

mobilier stil contemporan

Mobilierul contemporan este eclectic, având în vedere că astăzi se pot obține și fabrica o mulțime de materiale, acestea nemaifiind greu de găsit sau cumpărat. În general, se optează pentru lemn sau pal, metale și sticlă. În materie de tapițerii, se preferă stofele și pielea, fie că e naturală sau ecologică.

Din dorința de a proteja mediul și a face față actualelor probleme de ecologie, apar din ce în ce mai multe materiale sustenabile, astfel încât nu e de mirare dacă într-un design contemporan se va găsi un covor din sticle de plastic reciclate, o masă din lemn de mango sau beton, tapițerii din fibre de cânepă sau accesorii din cocos.

În orice sufragerie contemporană, la loc de cinste stă măsuța de cafea, care prezintă de cele mai multe ori un design cât mai original și interesant. Într-un fel, ea reflectă personalitatea proprietarilor și este evidențiată prin contraste sau poziționarea centrală.

Celelalte piese de mobilier sunt mai simple, cu linii clare, drepte, cu modele simple, geometrice. Canapelele sau scaunele pot fi tapițate, însă imprimeurile vor fi abstracte, minimaliste, în culori neutre și materiale naturale, precum lână, bumbac, mătase etc. Patul, comodele, fotoliile păstrează, cel mai des, picioarele de susținere la vedere.

Cum alegi corpurile de iluminat pentru o locuință în stil contemporan?

Având în vedere că multe dintre design-urile contemporane implică negrul sau alte culori închise, care nu dau impresia de spațialitate, lumina naturală sau artificială este importantă și trebuie să echilibreze decorul.

Ferestrele generoase sunt preferate, draperiile încărcate sunt de evitat, iar iluminatul pe timp de noapte ia în considerare aspectele ecologice de actualitate. Astfel, se întâlnesc adesea spoturile încastrate, becurile și benzile LED, lămpile, candelabrele, lustrele și lampadarele cu becuri economice.

Totodată, piesele de designer, modelele ingenioase, din materiale atipice sau cu forme neobișnuite sunt la mare căutare în stilul contemporan. Decorațiunile de accent, mobila sau un colț amenajat cu obiecte personale pot fi creativ luminate, printr-o ghirlandă de beculețe sau un joc de lumini.

Care sunt decorațiunile perfecte pentru o casă în stil contemporan?

Decorațiunile sunt puține și nu încarcă spațiul sau privirea. O piesă de designer, un obiect prețios sau personal, o fotografie înrămată sau un covor cu model interesant pot reprezenta accente minimaliste apreciate într-un stil contemporan.

O vază frumoasă pe măsuța de cafea poate fi un punct central al încăperii. O statuetă sau două se pot integra într-un decor simplu pe o comodă. Un perete alb poate contrasta cu un tablou mare, înrămat.

Totodată, stilul contemporan acceptă elementele nefinisate, precum existența țevilor sau un perete fără tencuială. Acestea trebuie integrate în decor într-un mod creativ, pentru a nu da impresia de neglijență și lipsă de ordine.

Canapeaua este confortabilă, înfrumusețată cu perne cu tapițerie și perne simple, pentru a crea un contrast plăcut. Plantele nu lipsesc, inspirând reîntoarcerea la natură și dorința de a obține un echilibru între poluarea urbană și confortul casei, un mediu sigur și mai sustenabil.

Cum îți decorezi casa în stil contemporan

Living-ul

living in stil contemporan

Pentru un living în stil contemporan, ai nevoie de ferestre mari și perdele fine. Mobilierul este multifuncțional, minimal și practic. Dacă spațiul este generos, se poate opta pentru un candelabru, dacă nu, o lampă cu picior sau o lustră modernă sunt alegeri potrivite. O plantă verde cu frunze bogate și o măsuță de cafea cu un design original nu pot lipsi.

Dormitorul

dormitor contemporan

Dormitorul poate împrumuta elemente din stilul scandinav, fiind alb, deloc încărcat, luminos, aerisit și foarte confortabil. Parchetul plăcut la atingere, ferestrele mari, patul cu lenjeria și pernele aranjate pe straturi vor crea un refugiu călduros și departe de agitația cotidiană, tehnologie și griji. Decorațiunile personalizate și obiectele personale, care amintesc de cei dragi, sunt un must-have.

Bucătăria

bucatarie in stil contemporan

Bucătăria neagră sau gri este un trend actual, perfectă pentru iubitorii stilului contemporan. Electrocasnicele sunt foarte practice, automate, cu design modern, iar treburile casnice sunt gata cât mai repede.

Barul, tranziția open-space spre zona de zi sunt elemente caracteristice. Gresia și faianța pot delimita spațiile între ele. Mânerele sertarelor lipsesc adeseori, iar unele obiecte de veselă, cănile sau ustensilele de gătit sunt la vedere și la îndemână.

Baia

baie in stil contemporan

Baia este un spațiu de relaxare și intimitate. Plăcile ceramice în nuanțe neutre, vasul de toaletă suspendat, iluminatul generos, cada cu hidromasaj sau cabina de duș cu radio sunt caracteristice stilului contemporan. Zona oglinzii este luminată, iar cosmeticele sau trusa de make-up fac parte din decor, atât timp cât sunt ordonate și pot fi utilizate cu ușurință. 

Sfaturi și idei practice

  • Piesele semnate de designeri sau cele vintage, obiectele personalizate sau personale, tablourile, operele de artă, plantele mari, vazele ornamentale, un covor original, obiectele reciclate reprezintă idei de decorațiuni interioare contemporane.
  • Contrastele pot fi atât între culori, cât și între materiale și texturi (sticlă, inox, aluminiu, lemn etc).
  • Pentru echilibrarea texturilor reci ale elementelor metalice, din piatră, sticlă sau pur și simplu mobilierul auster, se pot utiliza detalii textile, ce denotă căldură și confort (perdele transparente, perne decorative, covor pufos).
  • Plantele sunt mari și bogate, însă ghivecele trebuie să fie simple.
  • Dacă preferi tapetul pe un perete de accent, folosește un model texturat, geometric sau un fototapet interesant și nu foarte încărcat.

Stilul contemporan este un stil eclectic, ce reunește elemente ale trendurilor din amenajări interioare ale secolelor XX și XXI. Adoptă-l dacă ți se potrivește și personalizează-l așa încât fiecare reîntoarcere acasă să fie și mai frumoasă.