Îți imaginezi o bucătărie altfel, cu piese de mobilier construite chiar de tine, reușind astfel să creezi spațiul de care ai nevoie pentru a-ți adăposti toate lucrurile necesare în această zonă a casei, într-o amenajare diferită, personală, cum o visezi tu? O poți avea cu ușurință, construind un mobilier din zidărie.
Nu ai nevoie de lemn, MDF, pal sau alte materiale din care să realizezi dulăpioare suspendate sau mobilier incorporabil, ci pur și simplu ai nevoie de multă imaginație, schițe bine realizate, și un material de zidărie, cu care te poți „juca” ușor, realizând astfel o amenajare total diferită de cele obișnuite.
Chiar dacă la noi în țară mobilierul din zidărie nu este la fel de popular ca în alte state europene, produsul final s-ar putea să te surprindă prin designul său aparte și atmosfera pe care o creează în jurul său.

Bucătăria este locul unde petreci aproape cel mai mult timp, mai ales dacă ești pasionat de gătit și tot aici, cei ai casei se adună de jur împrejurul mesei zilnic. De aceea, amenajarea acestui spațiu mai mic sau mai mare trebuie să corespundă nevoilor tuturor celor din casă. Unii vor avea nevoie de bucătărie privindu-i strict funcționalitatea, alții o vor vedea drept spațiu de relaxare, regăsindu-se aici citind o carte sau începându-și ziua cu o ceașcă de cafea, iar alții pur și simplu petrec mult timp pentru că este un loc parcă special creat pentru socializare și comunicare în familie. De aceea, alegerea mobilierului de bucătărie trebuie să corespundă tuturor acestor aspecte, îmbinând funcționalitatea cu elementele de relaxare și design. În plus, bucătăria nu este un spațiu desprins de casă, ci face parte integrantă din restul locuinței, de aceea trebuie să urmărească stilul unitar de amenajare și astfel să nu creeze nicio notă discrepantă.
Cum construiești un mobilier din zidărie?
În primul rând, trebuie să te decizi asupra tipului de material de zidărie de care ai nevoie. Ar fi bine să alegi o zidărie cu care poți construi ușor și repede, dar care să aibă și toate acele calități de care trebuie să ții seama într-o bucătărie. Materialele de zidărie trebuie să asigure o bună stabilitate și o structură solidă, să fie rezistente la umezeală și permeabile la vapori, fiind o zonă ușor expusă umidității. Având în vedere că este locul destinat preparării mâncării, riscul de propagare al focului este crescut, așa că alege o zidărie rezistentă la foc, sigură, care nu emite gaze dăunătoare sau vapori toxici la o posibilă interacțiune cu flăcările și nu se deformează. De asemenea, ținând cont de faptul că nu construiești doar un simplu perete, ci un adevărat proiect de amenajare, blocurile de zidărie trebuie să fie drepte, ușor de debitat, decorat sau vopsit. Cei care aleg să își construiască mobilierul de bucătărie optează deseori pentru zidăria din BCA, beton celular autoclavizat, material care întrunește toate aceste calități și e disponibil în mai multe variante de tipodimensiuni.

După ce te-ai decis asupra materialului de zidărie ales, este timpul să faci primele schițe care să corespundă nevoilor tale de organizare și amenajare interioară. Nu uita ca atunci când faci aceste schițe să ții cont de prize, scurgeri, accesul la gazul metan sau butelie. În schiță poți include atât corpurile de mobilier, cât și elemente precum blatul de bucătărie, masa sau chiar băncuță de stat jos. Pentru a fi siguri că proiectul iese așa cum vă doriți ar fi bine să știți de la început dimensiunile exacte ale electrocasnicelor și celorlalte obiecte pe care urmează să le montați în bucătărie: chiuveta, frigiderul, cuptorul sau plita, etc. Dacă le aveți achiziționate puteți chiar face simulări în timpul construcției.
Zidirea pieselor de mobilier se face rapid, având nevoie de mortar pentru lipirea plăcilor de zidărie și de timp pentru uscare. La final mobilierul zidit se poate fie tencui, fie placa cu ceramică sau alte materiale pentru placat, pornind de la piatră naturală, ardezie flexibilă (un material ușor de montat) fie vopsi cu ușurință, mai ales dacă ești adeptul stilului industrial și locuința ta respectă această idee de amenajare.
Pentru blatul de bucătărie se poate turna o placă, cofrându-se interiorul sau se poate aplica un blat din lemn. Dacă dorești ca întregul mobilier să fie trainic, optează pentru o placă, sau pentru un blat din marmură, la fel de rezistent.

Insula, realizată cu ajutorul zidăriei
O bucătărie tip „insulă” este visul oricărei gospodine și de aceea, zidirea acestei zone poate fi o soluție ideală de amenajare, mai ales dacă dispui de un spațiu suficient. Și pentru zidirea unei insule în centrul bucătăriei ai nevoie de o schiță. Este bine să stabilești înainte, cu atenție, dimensiunile. Totul se face foarte ușor, prin zidirea fiecărei plăci în parte, iar la final, fie poți opta pentru o placă turnată, fie pentru alegerea unui blat. În interiorul insulei se pot monta chiuveta, aragazul și hota – trei elemente esențiale. Asigură-te că le integrezi eficient și ții cont de dimensiunile produselor.
Mobilierul zidit de bucătărie poate fi o soluție optimă pentru o amenajare deosebită, pe care îți poți pune amprenta personală, așa că lasă-te dus de imaginație sau cere sfatul unui designer de interior și găsește împreună cu el variantele cele mai potrivite pentru tine.