În ziua de astăzi, mașina nu mai este considerată un lux, ci o necesitate. De aceea, mult mai multe persoane iau în considerare construcția unui garaj în propria curte, pentru a avea un loc sigur de adăpost pentru autoturismul lor. Dar care opțiune este mai avantajoasă: un garaj încorporat sau unul separat de casă?

Iată tot ce trebuie să știi despre un proiect de construcție garaj și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei alternative.

Criterii de care să ții cont înainte de construcția unui garaj

Indiferent de tipul de garaj pentru care vei opta, acesta reprezintă un proiect individual de construcție. Așadar, pregătirile necesare sunt aceleași ca pentru o nouă clădire. Primul pas este să realizezi un plan detaliat al viitoarei structuri, împreună cu un arhitect și un inginer proiectant.

Pentru început, aceștia vor stabili o serie de detalii tehnice. Acestea includ informații precum dimensiunea, suprafața, gradul de rezistență sau tipul materialelor folosite. Pe baza acestora, se pot realiza planșele care vor stabili exact cum va arăta garajul iar, la final, se va decide cantitatea exactă de materiale necesare.

După finalizarea proiectului de construcție și pregătirea materialelor, mai este doar un singur pas până la demararea lucrărilor, și anume obținerea tuturor actelor de care vei avea nevoie.

Documente necesare pentru construcția unui garaj

La fel ca în cazul oricărei alte construcții, va trebui să pregătești un set de documente pentru a putea începe ridicarea garajului. Primul pas va fi obținerea unui certificat de urbanism, precum și câteva avize de la Agenția pentru Protecția Mediului sau pentru instalarea utilităților.

În al doilea rând, realizarea proiectului tehnic a garajului este necesară nu numai pentru a ști cum va fi construit, ci și pentru obținerea unei autorizații de construire. Dosarul pentru aceasta va trebui să conțină și certificatul de urbanism, o copie după actul de proprietate, avizele obținute, precum și o cerere tip și chitanțele care atestă achitarea tuturor taxelor.

Garaj încorporat în casă

În cazul unui proiect de construcție ce are loc după finalizarea casei, garajul încorporat reprezintă, în general, o anexă care împarte un perete cu locuința. Această anexă ar trebui poziționată în partea de nord, pentru a nu bloca ferestrele casei și a permite luminii naturale să pătrundă în locuință.

Garajul poate fi încorporat și sub forma unei întregi încăperi care să facă parte din casă, dar acest lucru implică includerea sa în proiectul construcției încă de la început. Așadar, un astfel de garaj poate fi adăugat mai târziu doar dacă ai posibilitatea de a reconverti o întreagă încăpere și a schimba compartimentarea locuinței.

Avantaje

Un garaj încorporat în casă poate include o cale de acces către aceasta, lucru care reprezintă un adevărat avantaj în cazul vremii neprietenoase. De asemenea, un astfel de proiect de construcție este asociat cu costuri mai mici, precum și cu o accesibilitate mai mare când vine vorba de instalarea utilităților.

Un garaj încorporat în casă asigură păstrarea mai ușoară a unei temperaturi constante și, în cazul construcției de tip anexă, oferă spațiu suplimentar la nivelul superior, unde se pot amenaja camere sau ateliere. În plus, acesta poate fi construit și pe un teren cu dimensiuni mai mici.

Dezavantaje

Un garaj integrat în casă, cu o cale de acces directă către locuință, nu asigură o ventilație la fel de bună. Astfel, există riscul ca anumite emanații și mirosuri să pătrundă mai ușor în spațiul locuibil. În plus, acest tip de garaj poate fi asociat și cu riscuri mai ridicate din punct de vedere al siguranței. De exemplu, în cazul unui incendiu, flăcările se pot extinde mai ușor către casă.

Un alt dezavantaj care merită menționat este și acela că un garaj încorporat este mai dificil de extins. Practic, acesta face parte din casă, ceea ce va limita posibilitățile de modificare a spațiului.

Garaj separat de casă

Acest tip de garaj reprezintă o construcție complet independentă și poate fi adăugat oricând în perimetrul curții. Așadar, acesta va fi considerat un proiect individual, fără constrângerile impuse de arhitectura casei.

Avantaje

Așa cum am menționat și mai sus, garajul separat este o construcție de sine stătătoare. Acesta oferă o mai mare libertate când vine vorba de formă, dimensiuni, materialele folosite sau de stilul arhitectural abordat.

Construcția poate fi extinsă fără a fi nevoie de modificări la structura casei. În plus, garajul separat asigură un confort sporit când vine vorba de zgomotele produse de mașină sau mirosurile asociate cu un astfel de spațiu.

Dezavantaje

Fiind o clădire nouă, costurile de construcție ar putea fi mai ridicate comparativ cu un garaj încorporat. Acest lucru este datorat și de faptul că racordarea la utilități va fi mai dificilă. De asemenea, un asemenea proiect ar putea ocupa o suprafață mai mare, așa că nu este recomandat pentru curțile de dimensiuni mici.

Tipuri de garaj pentru care poți opta

În funcție de materialul folosit pentru structură, poți construi mai multe tipuri de garaj. Poți alege o variantă mai durabilă și rezistentă sau o opțiune economică și rapidă. Principalele materiale utilizate pentru structurile garajelor sunt metalul, lemnul și betonul.

Garaj pe structură metalică

Un garaj pe structură metalică reprezintă o opțiune cu un preț mediu, cu un grad mai ridicat de rezistență. Aceasta asigură o stabilitate mai bună a construcției și nu are nevoie de întreținere periodică, fiind un material durabil.

În plus, metalul reprezintă o opțiune mai prietenoasă pentru natură, deoarece ai posibilitatea de a alege plăci și grinzi pentru garaj realizate din materiale reciclate. Din păcate, metalul nu este foarte maleabil, așa că vei întâmpina mici constrângeri când vine vorba de forma viitoarei construcții.

Garaj pe structură de lemn

Cea mai rapidă și mai ieftină metodă de amenajare a unui garaj implică folosirea unei structuri de lemn. Fiind un material accesibil și ușor de manevrat, procurarea sa și construcția propriu-zisă pot fi finalizate într-un timp foarte scurt.

Din păcate, lemnul nu este un material care rezistă foarte bine trecerii timpului. Pentru a asigura durabilitatea garajului tău, va fi nevoie să apelezi periodic la niște substanțe speciale de tratare a lemnului. Astfel, acesta nu va suferi din cauza umezelii sau a eventualilor dăunători.

Garaj pe structură din beton

Deși această opțiune este cea mai costisitoare dintre toate, ea oferă și niște avantaje evidente. În primul rând, betonul asigură cea mai mare flexibilitate dintre toate materialele. Așadar, un garaj pe structură din beton poate fi construit în orice formă.

În al doilea rând, nu putem omite gradul ridicat de rezistență al acestui material. Folosind betonul, poți obține un garaj durabil și rezistent care, în plus, va avea o capacitate mai bună de a păstra o temperatură constantă și de a menține căldura în interior.

Atât un garaj încorporat în locuință, cât și cel separat vor avea diferite avantaje și dezavantaje. Alegerea va trebui să depindă de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de resursele de care dispui. Indiferent de varianta pentru care vei opta, asigură-te că alegi materiale de construcție de înaltă calitate și că respecți planul cu strictețe, pentru a obține cât mai ușor garajul visurilor tale.