De foarte multe ori, casa în care locuim poate ajunge să nu ne mai îndeplinească toate nevoile, moment în care este nevoie să obținem mai mult spațiu. În astfel de situații, foarte mulți apelează la un proiect de extindere de casă. Află cum poți să îți transformi locuința într-un loc mai spațios și mai modern din rândurile de mai jos:
Ce presupune extinderea unei case
Pe scurt, un proiect de extindere casă presupune obținerea unui spațiu util mai generos, pentru a servi mai bine nevoilor unei familii. Acest lucru este posibil prin realizarea unor modificări la clădirea inițială, prin schimbarea formei și creșterea spațiului util. Totuși, va trebui să fii atent la starea construcției inițiale, înainte de a te decide asupra unui proiect de extindere a casei. În anumite cazuri, va trebui să realizezi modificări la nivelul fundației, în cazul în care aceasta nu este suficient de puternică și nu va putea suporta greutatea adițională a unei eventuale supraetajări.
Metode de extindere a unei case
Există două metode principale prin care poți obține extinderea unei case. Poți realiza un proiect pe orizontală, în care amprenta casei este mărită (adăugarea de spații sau construcții noi pe același nivel) sau un proiect pe verticală, cu etaje suplimentare.
Extinderea casei pe orizontală
Această metodă este o soluție mai simplă și mai economică de a obține spațiu suplimentar. Rezistența casei nu va fi afectată, deoarece nu se va adăuga o greutate în plus asupra fundației. Mai precis, lucrările ce vor trebui executate presupun extinderea fundației și ridicarea de noi ziduri și structuri de rezistență. Deși, noua parte a clădirii va fi legată de cea veche, acest mod de extindere pe orizontală presupune, în mare parte, realizarea unei construcții noi, de sine stătătoare.
Extinderea casei pe verticală
Acest tip de proiect este preferat de mulți datorită eficientizării spațiului, deși, implică lucrări mult mai complexe. Adăugarea unui etaj suplimentar contribuie la obținerea unui aspect mai modern al casei. De asemenea, oferă mai mult spațiu fără a fi nevoie să sacrifici o parte din suprafața curții.
Totuși, este nevoie să te asiguri că poți apela la o extindere pe verticală. Fundația și structura de rezistență a casei trebuie să fie solide, pentru a putea suporta adăugarea unui nou etaj și, implicit, a unei greutăți mai mari. În cazul unei case mai vechi, cel mai probabil, vei avea nevoie de realizarea unor lucrări de consolidare și de crearea unei structuri noi, din beton armat.
Avantajele extinderii unei case
Deși, astfel de proiecte necesită lucrări complexe care pot duce la cheltuieli semnificative, ele vin cu niște avantaje clare. Iată de ce merită să iei în considerare extinderea casei în favoarea altor metode mai drastice.
Câștigi rapid mai mult spațiu
Dacă locuința ta a devenit prea mică pentru nevoile tale, dar, totuși, nu îți dorești să achiziționezi un imobil nou, extinderea este răspunsul perfect. Astfel, poți obține spațiul suplimentar de care ai nevoie și ai libertatea de a organiza totul după propriile planuri. De asemenea, acest proces este și mult mai rapid. În funcție de dificultatea proiectului, construcția unui nou corp al casei se poate realiza în scurt timp, comparativ cu ridicarea unei clădiri de la zero sau căutarea casei perfecte, care a fost deja construită.
Confort și economie
Într-adevăr, extinderea casei nu este, neapărat, o investiție cu un preț foarte scăzut. Totuși, comparativ cu ridicarea unei noi case sau achiziționarea uneia deja construită, această opțiune este mult mai avantajoasă. În plus, îți poți păstra confortul vechii locuințe, nefiind nevoie să schimbi spațiul și să începi un întreg proces de amenajare, pentru a-l aranja conform dorințelor tale.
Modernizarea întregului spațiu
Un alt avantaj clar al extinderii este reprezentat de faptul că poți executa lucrări de modernizare pentru întreaga casă. Un compartiment nou va avea, automat, un aspect diferit față de restul clădirii, așa că, este recomandat să recurgi la placarea întregii suprafețe cu polistiren sau cu alte materiale, pentru a obține un tot uniform.
Ce acte sunt necesare pentru un proiect de extindere casă
La fel ca pentru orice proiect de construcție, vei avea nevoie de o autorizație specială, eliberată de către primărie, pentru a putea extinde locuința. Pentru a putea primi această autorizație, sunt necesare mai multe acte.
Printre acestea se numără certificatul de urbanism, planul proiectului de extindere sau titlu de proprietate pentru imobil. De asemenea, pentru a putea începe construcția, trebuie să primești și o serie de avize, cum ar fi cele de salubritate, electricitate, apă sau gaze.
Sfaturi privind extinderea casei
Există câteva elemente esențiale de care să ții cont, atunci când realizezi extinderea spațiului de locuit. Acestea sunt foarte importante pentru a obține o construcție de durată, care să se conformeze tuturor standardelor de siguranță.
Cum trebuie să arate fundația?
Așa cum am menționat deja, o extindere pe verticală va aduce o încărcătură suplimentară asupra fundației și a structurii de rezistență a casei. De aceea, va trebui să te asiguri că asemenea lucrări sunt posibile în cazul locuinței tale. Așadar, este nevoie ca fundația să aibă minimum 50 de centimetri. În caz contrar, rezistența structurii este compromisă și va trebui să faci lucrări de întărire a fundației.
Consolidarea casei este importantă
Chiar dacă fundația are dimensiunile necesare, tot va fi nevoie de consolidarea întregii clădiri. Astfel de lucrări implică întărirea pereților exteriori ai casei sau dublarea planșeelor de beton și a întregii structuri. De asemenea, este posibil ca anumite uși sau ferestre să fie modificate în urma adăugării de spațiu nou, așa că, va trebui să te asiguri că noile căi de acces create în zidurile vechi nu îi afectează structura.
Recompartimentarea spațiului va fi necesară
În momentul adăugării unor camere noi, spațiul cel vechi va avea puțin de suferit. Cel mai probabil, va trebui să plănuiești o mică reorganizare pentru a încorpora uniform noile compartimente. În cazul extinderii pe verticală, schimbările pot fi chiar mai mari, deoarece va fi nevoie de o scară interioară.
Idei de extindere a casei
Iată care sunt cele mai populare idei la care poți apela, dacă dorești un spațiu mai mare. Acestea reprezintă soluții moderne, cu designuri inedite, pentru care poți folosi materiale revoluționare.
O terasă închisă cu sticlă
Această idee este perfectă pentru obținerea unui spațiu confortabil de relaxare. Sticla oferă, în primul rând, un aer modern întregii locuințe și contribuie și la crearea unui spațiu intim și primitor. Astfel, poți transforma o terasă într-un mic living de care să te poți bucura indiferent de anotimp.
Un birou la mansardă
Mansardările reprezintă, probabil, cea mai populară metodă de extindere a unei case. Prin amenajarea unui spațiu la mansardă, obții un loc luminos și intim, în care te poți refugia și poți deveni creativ. Amenajarea unui birou sau studio într-un asemenea spațiu este o soluție boemă și practică, de a adăuga o nouă cameră locuinței.
O bucătărie de vară adiacentă locuinței
De cele mai multe ori, gătitul devine mult mai plăcut dacă are loc într-un spațiu aerisit și curat. Prin construirea unei bucătării separate, mai departe de casă, te asiguri că eviți răspândirea mirosurilor și obții mai mult spațiu pentru a desfășura orice fel de activități, în mod confortabil.
Un proiect de extindere casă necesită multe resurse și lucrări complexe, dar, îți oferă ocazia să ridici propria locuință la un alt nivel. Dacă simți că spațiul disponibil nu mai e suficient, dar nu dorești să te muți, extinderea locuinței este soluția perfectă de a obține mai mult confort.