În ciuda ușoarei lipsede spațiu, băile mici au totuși un farmec aparte, pe care îl poți exploata cu ușurință dacă ai încredere în ideile specialiștilor. Pentru că în general băile sunt construite să aibă dimensiuni mai mici, din raționamente de spațiu, îți prezentăm în acest material câteva idei de amenajare care vor oferi acestora un plus de confort și de frumusețe.
Planul de amenajare
Înainte de a te apuca de amenajarea unei băi mici ar trebui să pui la punct etapele de lucru și un plan de amenajare, dar și materialele de construcție de care vei avea nevoie. Va fi necesar să ai la îndemână sculele potrivite, pentru a putea implementa ideile noi. Iată așadar care sunt detaliile pe care va trebui să le ai în vedere pentru a realiza proiectul dorit.
Pregătirea substratului
Cea mai mare parte a băilor deja construite beneficiază deja de un anumit tipar de amenajare. Pentru a putea reamenaja, va trebui să pregătești substratul, adică să decopertezi straturile existente și să cureți stratul suport pe care acestea sunt montate sau așezate.
Pentru a realiza decopertarea vei avea nevoie de unelte specifice de tipul daltelor sau șpaclurilor. De asemenea, poți scoate faianța veche sau alte straturi de acoperire mai dificile, cu ajutorul unei mașini de găurit și a unui clește. Aceste lucrări pot fi realizate în regie proprie sau poți cere ajutorul specialiștilor, care să te ajute să lucrezi simplu și eficient.
Remedierea problemelor
În urma lucrărilor de decopertare, dar și ca urmare a trecerii timpului și uzurii firești, se poate întâmpla ca substratul să prezinte goluri, găuri sau fisuri. Va trebuie să te ocupi de aceste aspecte, redând planeitatea suprafețelor. Acoperă golurile cu o masă de șpaclu și umple fisurile cu lapte de ciment sau mortar. Abia după ce ai realizat aceste lucrări vei putea merge mai departe în procesul de amenajare al unei băi mici.
Aplicarea straturilor de acoperire
Dacă va fi nevoie de aplicarea unui nou strat de acoperire, atunci vei vedea că există nenumărate opțiuni din care să alegi. Poți opta pentru vopsea lavabilă, tencuială decorativă, gresie și faianță sau piatră naturală. În oricare dintre cazuri, va fi nevoie să colaborezi cu un arhitect sau un specialist în amenajări interioare, care să te ajute să alegi cromatica potrivită și stilul care îți va oferi cel mai mare grad de confort.
Articolele de utilare
În unele cazuri, poți amenaja o baie mică prin simpla schimbare a elementelor cu care aceasta este utilată. Poți renunța la cada voluminoasă din fontă și să optezi pentru o cadă modernă, din materiale inovative. Sau de ce să nu alegi o cabină de duș sau o amenajare în stil roman, cu cadă de tip walk-in.

Fiecare dintre aceste soluții te va ajuta să câștigi mai mult spațiu într-o baie mică, astfel încât aspectul acesteia să se schimbe într-un mod fascinant. Același lucru îl poți face și în ceea ce privește lavoarul, masca sau chiar vasul de toaletă. Poți selecta în schimb elemente moderne de utilare, care ocupă mai puțin spațiu.
Ai de ales dintre blaturi din piatră naturală sau din lemn, lavoare din ceramică sau travertin, ori orice alt material care poate aduce un plus la nivel de eficiență a spațiului în baia ta.
Va fi nevoie însă să apelezi la specialiști în instalații care să te ajute să faci racordările într-un mod cât mai profesionist, astfel încât baia ta să nu fie doar estetică, ci și funcțională și confortabilă. Din fericire poți găsi toți acești specialiști pe platforma noastră, pentru că ne dorim să facilităm interacțiunea dintre cerințele pieței și specialiștii în domeniu.
Alte elemente la care trebuie să fii atent când vine vorba de o baie mică sunt etajerele și mobilierul. Acestea ar trebui să fie cât mai mici, însă suficient de încăpătoare pentru a avea acces la toate produsele necesare într-o baie.
O recomandare ar fi dulapurile albe, dispuse pe înălțime, în care să stochezi produsele de igienă, detergenții și prosoapele. De asemenea, va trebui să renunți la instalarea dulapurilor la nivelul pardoselii și să optezi pentru dulapuri suspendate, astfel încât spațiul să fie folosit corespunzător.
Iluminează cât mai bine zona băii
O baie luminoasă va părea mai spațioasă, așa că folosește acest aspect în avantajul tău. Contactează un electrician care să te ajute să instalezi corpuri de iluminat. Un electrician va putea pune în practică ideile tale legate de iluminarea băii.
Amplasează spoturi și aplice la nivelul pereților. De asemenea, ar trebui să ai în vedere și iluminarea dulapurilor. O altă soluție practică de amenajare o constituie cădițele de duș cu iluminare și muzică, în acest fel baia ta nu va fi doar spațioasă, ci și deosebit de relaxantă și confortabilă.
Nu uita de oglinzi
Oglinzile în baie crează iluzia unui spațiu mai mare, la nivel vizual. Oglinzile emană eleganță și reflecta lumina în interiorul spațiului, iar acest va ajuta ca baia ta să pară mai mare.

Alege oglinzi mari, pe care să le dispui pe un singur perete sau de dimensiune medie, pe care le poți aplica pe ușile dulapurilor.
O baie mică nu înseamnă imposibilitatea de a amenaja cu bun gust. Din contră, având alături de tine specialiștii potriviți, sculele și materialele de construcții necesare, te vei putea bucuri de un confort deplin.