Terasa casei tale trebuie să fie un sanctuar în care să te poți relaxa în voie, să îți petreci serile târzii, să te distrezi alături de familie sau prieteni și să poți inclusiv să lucrezi de acasă. De la materiale folosite la obiecte decorative, descoperă cum să o amenajezi astfel încât să fie chiar pe gustul tău.
Ce materiale poți folosi pentru podele?
Pentru a obține o terasă rezistentă, e important să alegi materiale durabile, dar și plăcute ochiului. Pe lângă faptul că terasa se poate transforma în locul tău de refugiu în timpul sezonului cald, aceasta trebuie să reziste iernii și ploilor abundente care pot apărea. Pe lângă aceste lucruri, aspectul podelei are un impact direct asupra decorului, așadar e indicat să iei în considerare fiecare opțiune pentru a vedea dacă se potrivește viziunii tale de design.
Lemnul de eucalipt
Pardoseala din lemn poate oferi un aspect deosebit terasei tale, însă lemnul este foarte greu de întreținut, deoarece zăpada și ploile afectează aspectul și structura sa. Ca să eviți renovările anuale, te sfătuim să optezi pentru lemn de eucalipt, deoarece acesta facilitează scurgerea apei, lăsând structura intactă.
Piatra naturală
Realizează pardoseala terasei tale din piatră naturală și cu siguranță nu vei regreta, deoarece pe lângă aspectul estetic deosebit, este foarte ușor de întreținut. Poți alege granitul, marmura, ardezia sau travertinul, fiecare dintre aceste materiale având șarmul său specific.
Gresia de exterior
Gresia de exterior rezistă extraordinar la modificări de temperatură, la înghețuri și dezghețuri și, pe lângă beneficiile practice pe care le oferă, are și un rol estetic, fiind disponibilă în diverse culori și modele. Este mult mai accesibilă decât piatra naturală, iar dacă îți dorești o notă de eleganță, poți alege gresia marmorată.
Betonul amprentat
Betonul amprentat este un beton decorativ foarte folosit în amenajarea teraselor, și a aleilor, fiind popular chiar și pentru pavarea zonei din jurul piscinei sau a balconului. Acesta este rezistent la razele UV, nu este costisitor și imită foarte bine piatra cubică, cărămida și piatra de râu.
Ce obiecte de mobilier sunt necesare?
Canapeaua, scaunele și șezlongurile
Fotolii din răchită împletită, scaune de lemn, canapele de exterior cu cadru metalic și perne moi și confortabile… Opțiunile sunt nenumărate. Depinde numai de preferințele tale de design interior și de coerența cu restul detaliilor pe care le stabilești pentru terasa ta. Poți să alegi inclusiv un fotoliu suspendat, care este confortabil, estetic și îți oferă și acel balans plăcut care te poate adormi în nopțile târzii și răcoroase de vară.
Masa: de cafea sau de dining?
O măsuță de cafea discretă și elegantă poate fi suficientă pentru a-ți servi nevoilor zilnice, fie că alegi să îți bei cafeaua de dimineață aici sau să petreci o întreagă după-amiază savurând băutura preferată. În cazul în care terasa pe care o amenajezi este una de mari dimensiuni, de ce să nu ai opțiunea de a lua masa aici cu întreaga familie? Dacă așa stau lucrurile, atunci nimic nu te împiedică să o mobilezi cu o masă de dining ajustabilă, care să își mărească dimensiunile atunci când ai nevoie să găzduiești mai multe rude sau mai mulți prieteni.
Spațiul de depozitare
Chiar dacă nu e nevoie să fie la fel de generos ca cel din dormitor, spațiul de depozitare trebuie să existe inclusiv pe terasă, astfel încât să îți poți ține revistele, cărțile, fructele, ghivecele de flori, păturile și nu numai. Poți alege să construiești aceste spații de depozitare cu ajutorul blocurilor de zidărie, special create pentru design interior, care sunt foarte rezistente la intemperii.
Ce obiecte decorative poți adăuga?
Pentru a definitiva și a închega designul terasei tale, este necesar să adaugi și câteva obiecte de decor. Joacă-te cu imprimeuri și texturi pentru a-ți marca propriul stil în amenajarea terasei, făcând din aceasta un deliciu pentru ochi și o relaxare pentru simțuri.
Cât mai multe ghivece
Pentru a te simți cât mai în largul tău pe terasă, adaugă cât mai multe plante! O vegetație luxuriantă va crea o atmosferă cât se poate de relaxantă. Imaginează-ți că, la finalul unei zile obositoare de muncă, pășești în sfârșit pe terasă și te întâmpină o adiere blândă și o explozie de clorofilă. Plante în ghiveci, plante suspendate, plante agățătoare, oricare sunt pe gustul tău, adu-le pe terasă și vei vedea că acestea schimbă cu totul felul în care percepi acest spațiu.
Perne decorative
Pernele decorative sunt nu doar foarte confortabile, dar perfecte pentru a adăuga accente de culoare în amenajarea terasei tale, precum și imprimeuri diverse: geometrice, orientale, florale, minimaliste și lista poate continua. Pentru un efect frapant, poți opta pentru perne care să „meargă în tandem cromatic”, adică să aibă în componență aceleași culori, doar cu designuri diferite.
Umbrele de soare
O umbrelă de soare bine aleasă te poate face să-ți imaginezi că te afli, pe malul mării, în timp ce soarele apune în mare și se pornește briza de seară. Pe lângă aportul la estetica terasei tale, umbrela de soare este și foarte practică atunci când vrei să te adăpostești de razele UV.
Corpuri de iluminat
După ce apune soarele, ai la dispoziție în jur de jumătate de oră până când se întunecă. Ar fi păcat să nu ai la îndemână corpuri de iluminat, ca să îți poți prelungi șederea pe terasă. Adaugă felinare, lămpi și ghirlande luminoase, iar astfel te vei putea bucura de ea chiar și în nopțile târzii de vară.
Materialele folosite pentru amenajarea terasei trebuie să fie rezistente la intemperii, corpurile de mobilier au nevoie să fie pe gustul tău și să se plieze pe nevoile familiei tale, iar obiectele de decor sunt neapărat necesare pentru a închega designul acestui spațiu. Amenajarea terasei este o responsabilitate, dar și o plăcere. Bucură-te de ea și pune-ți în aplicare viziunea!