Amenajarea neconvențională a locuinței scoate în evidență personalitatea proprietarilor și conferă spații creative și pline de farmec. În acest articol vei descoperi câteva idei prin care poți pune în practică viziunea ta originală și poți crea un cămin aparte, în care să te regăsești și să te simți “acasă” într-un mod inedit.

Idei creative de amenajare neconvențională

Pereți surprinzători

amenajare neconventionala birou

Amenajarea unui perete de accent într-o culoare îndrăzneață, cu tencuială decorativă sau prin aplicarea unui tapet ingenios reprezintă modalități deja cunoscute de înfrumusețare a unei camere, care oferă o doză de originalitate. Dar ce ai spune despre pereți îmbrăcați cu totul în materiale surprinzătoare?

Un perete de plută poate fi atracția unei sufragerii în stil rustic sau a unui birou cu influențe industriale. Avantajele unei astfel de alegeri? Pluta este o resursă sustenabilă, oferă izolare fonică și termică, este un material ușor de curățat și, bonus, vei avea tot spațiul necesar pentru imaginile de familie sau mesajele post-it.

O altă soluție decorativă sunt panourile îmbrăcate în piele sau imitație de piele, care inspiră eleganță și rafinament. De asemenea, modelele în relief aplicate pe pereți creează spații neconvenționale. Acestea pot fi obținute prin fototapete, tencuială 3D, texturi diverse sau chiar un panou vegetal luxuriant.

Piese de mobilier inedite

amenajare neconventionala mobilier

Mobila semnată de designeri talentați sau piesele de mobilier confecționate din materiale neobișnuite reprezintă soluții originale pentru orice spațiu neconvențional. Amenajarea locuinței într-un stil nonconformist, precum cel industrial sau tranzițional, este ocazia ideală pentru achiziționarea celor mai surprinzătoare elemente de decor, deopotrivă funcționale și calitative.

La fel ca pereții, piesele de mobilier pot fi îmbrăcate în piele sau alte materiale ce oferă un aspect elegant și creativ, pot fi vopsite într-o manieră originală sau pot fi decorate cu aplicații metalice, sculpturi și detalii intricate. Din ce în ce mai căutate sunt materialele ecologice, reciclate sau sustenabile, precum:

  • Paiele sau răchita, din care se împletesc fel de fel de modele și pattern-uri folosite pentru crearea sau finisarea mobilierului;
  • Miceliul și lemnul - o combinație inovatoare care îmbină cele două materiale organice în proiectarea pieselor de mobilier, precum lămpi sau scaune, oferind rezistență la mucegai, rupere sau foc, și înlocuind cu succes plăcile de MDF;
  • Pergamentul, un material transparent care poate fi aplicat ca finisare peste mobilierul din lemn;
  • Betonul sau compozitul - deși nu sunt materiale ecologice, sunt reciclate și folosite adesea în stilurile industriale de amenajare, unde oferă un aspect masculin, nefinisat (spre exemplu, o bucătărie din zidărie);
  • Lutul, teracota sau ceramica - des utilizate în producerea obiectelor de decor sau ca finisare prin mozaicuri sau pattern-uri originale;
  • Materiale înlocuitoare pentru lemn: nucă de cocos, bambus, plută, carton etc.

Încăperi amenajate ingenios

amenajare neconventionala dormitor

O amenajare modernă și neconvențională poate fi înțeleasă din toate punctele de vedere: de la mobilier sau pereți decorați creativ, până la compartimentări neașteptate și funcționalități nou inspirate. Dă frâu liber imaginației și aranjează totul așa cum simți că te reprezintă cel mai bine.

Vrei să ai parte de momente relaxante și răsfăț chiar la tine în dormitor? Montează atunci o cadă boemă, cu accente vintage și piciorușe în fața unei ferestre cu priveliște frumoasă. Dacă vrei un spațiu mai intim și romantic, poți extinde proiectul îndrăzneț în spațiul suplimentar al mansardei. Cu puțin efort și o echipă de meșteri pricepuți, vei avea cea mai frumoasă baie!

O altă idee creativă și practică, fie că stai într-un apartament sau la casă, este amenajarea biroului în balcon. Acolo vei avea parte de suficientă intimitate, liniște și peisaje asupra cărora să îți odihnești ochii în pauzele dintre meeting-uri. Totodată, această amenajare originală și funcțională îți conferă un spațiu

Amenajarea neconvențională a locuinței: Sfaturi practice

Alege un pat mare chiar dacă dormitorul e de dimensiuni reduse

Ar putea părea contraintuitiv, însă un dormitor de dimensiuni mici nu trebuie să fie lipsit de confort și eleganță. Dacă preferi un pat dublu, nu renunța la el doar pentru că spațiul nu este generos. În schimb, adaptează restul obiectelor pentru a se potrivi cu măsurătorile camerei. Vei obține un dormitor neconvențional și confortabil.

Utilizează nuanțe închise pentru pereții sau mobilierul de accent

amenajare neconventionala

În general, culorile deschise și pastelate sunt recomandate pentru interior, deoarece ajută la mărirea optică a spațiului și conferă luminozitate. Cu toate acestea, pentru decorurile neconvenționale se pot folosi nuanțe îndrăznețe, închise, metalice sau texturate. Experimentează așa cum îți dorești, dar asigură-te că dispui de lumină naturală din plin.

Creează aranjamente originale din piese de mobilier clasice

amenajare neconventionala

 

Dacă vrei încăperi amenajate neconvențional, atunci schimbă regulile clasice de amenajare ale acestora! Ce ai spune dacă în loc de câteva scaune la masa de dining așezi o bancă? În sufragerie, poți renunța la combinația dintre canapea și măsuța de cafea, înlocuind-o cu un aranjament de 3-4 fotolii amplasate în jurul mesei.

Păstrează dinamica din încăperi

Dacă ai o pasiune pentru design-ul interior, iar casa ta este ca o extensie a stilului tău de viață, atunci poți împrospăta mereu atmosfera prin reinventarea decorului. În funcție de anotimpuri, schimbă perdelele de la ferestre și husele sau pernele de pe canapea și/sau fotolii. Așază în vaze flori specifice sezonului.

În funcție de temperaturi, schimbă lenjeriile și alege print-uri în acord cu peisajele de afară. Decorează cu obiecte care să reprezinte sărbătorile sau momentele speciale din an. Înlocuiește fețele de masă și covoarele în funcție de ocazie și anotimp.

Îmbrățișează stiluri neconvenționale de amenajare

amenajare neconventionala

Din ce în ce mai apreciate au devenit stilurile de amenajare interioară care nu se supun regulilor clasice și care deschid noi și noi posibilități de personalizare a încăperilor. Vorbim aici despre stiluri precum cel eclectic, industrial sau tranzițional, care îmbină elemente inedite, moderne sau tradiționale, armonizându-le și conferind un aer boem, nonconformist și îndrăzneț.

Amenajarea neconvențională a locuinței reprezintă o provocare interesantă care implică imaginație, curaj, originalitate și inspirație. Găsește echipa de meșteri potrivită nevoilor pe care le ai de pe Building Companion și amenajarea visurilor tale va deveni realitate!