Foișorul este, de obicei, elementul central al oricărei grădini, prin rolul său practic și estetic. Întâlnirile cu persoanele dragi sunt mult mai plăcute în zilele toride de vară, atunci când te ascunzi de razele soarelui sub protecția unui foișor confortabil, amenajat special pentru a deveni oaza ta de relaxare.

Dacă ai decis că vrei să îți amenajezi grădina într-un mod special, am pregătit pentru tine câteva recomandări importante de care să ții cont în amenajarea simplă a unui loc de relaxare în propria curte.

Planifică amplasarea foișorului

Primul pas către amenajarea unui foișor de calitate constă în stabilirea amplasamentului acestuia. Dat fiind rolul său de relaxare, este de preferat să optezi pentru o zonă liniștită a grădinii, înconjurată, dacă este posibil, de vegetație. Evită poziționarea lângă poartă, ca să nu te deranjeze zgomotul stradal. Un loc potrivit ar fi spatele casei, dacă spațiul de care beneficiezi îți permite acest lucru. Ai grijă să îl poziționezi departe de gardul comun al vecinilor, ca să ai garanția că liniștea ta este asigurată în orice moment.

Hotărăște-te asupra formei

După ce te-ai decis asupra locului de amplasare a foișorului, trebuie să stabilești și forma. Dacă ai o grădină mică, probabil îți dorești un foișor pe măsură, motiv pentru care te poți orienta către un model rotund sau oval. Acestea impresionează prin eleganță și se potrivesc de minune locuințelor clasice.

În cazul în care preferi un loc spațios, potrivit pentru mesele în familie, foișoarele pătrate, dreptunghiulare, hexagonale sau octogonale reprezintă cea mai bună alegere. Acestea îți permit amplasarea de mese și scaune, astfel încât să poți servi masa și să socializezi cu cei dragi. Toate cele patru forme se potrivesc de minune cu aproape toate stilurile arhitecturale, fiind adecvate atât locuinței tale de zi cu zi, cât și casei de vacanță.

Foișorul perfect: rustic sau modern?

foisor

Indiferent de forma pe care o va avea foișorul tău, acordă importanță stilului de amenajare. Astfel, nu poți amenaja un foișor rustic alături de o casă modernă cu multă sticlă, la fel cum un foișor modern nu se va încadra lângă o cabană.

Materialele de care ai nevoie

Alegerea materialelor este o altă etapă importantă din planificarea de amenajare a  unui foișor. Lemnul este o bună alegere în cazul foișoarelor rustice, fiind ideal pentru casele de vacanță. Alege bradul sau pinul pentru a construi cu ușurință un colț confortabil de relaxare în stil tradițional. Ai grijă să tratezi lemnul împotriva umezelii cu un lac, pentru a-i conferi un aspect îngrijit. De asemenea, nu uita că lemnul este sensibil la carii, așa că trebuie să ai în vedere și alte tipuri de tratamente.

Pe lângă lemn sau orice alt tip de structură folosești, ai în vedere și betonul pentru fundație, armătura și materialele folosite pentru izolarea foișorului.

Astfel, dacă vrei o punte între clasic și modern, folosește metalul ca material pentru amenajarea foișorului. Alege o structură de aluminiu, dacă vrei o construcție ușoară, sau fierul forjat, în cazul în care preferi o variantă clasică.

O altă posibilitate este să îți construiești un foișor folosind piatra, aceasta fiind o bună alegere dacă îți dorești un spațiu de relaxare în grădină, asemănător cu o încăpere a casei.

Nu în ultimul rând, îți poți amenaja un foișor din plastic sau ratan, potrivit mai ales atunci când îți dorești un model care se poate asambla rapid, dar și care se întreține cu ușurință.

Mobilierul și accesoriile necesare pentru amenajarea interioară a foișorului

Tot ce te desparte acum de transformarea foișorului într-o oază de relaxare sunt alegerea mobilierului și a accesoriilor. Nu pot lipsi o masă și câteva scaune din peisajul final al foișorului tău. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți alege o canapea sau băncuțe pentru terasă cât mai confortabile. Adaugă câteva perne pentru șezut și spate, pentru un plus de confort. Foarte utile sunt pernele  prevăzute cu huse detașabile, ușor de întreținut și curățat.

Alături de masă, scaune și băncuțe, poți achiziționa un mic dulap pe care să îl așezi într-un colț al foișorului. Acesta se poate dovedi util pentru a depozita diferitele obiecte pe care le vei folosi la terasă: veselă, o față de masă, un tirbușon sau accesoriile pentru grătar, în cazul în care îți organizezi o astfel de zonă.

Atmosfera ta relaxantă din grădină este completată de obiectele decorative. Alege perdele albe cu imprimeu vesel, asortate culorii pernelor, un covor cu model atractiv sau chiar lampioane colorate, care să atârne de tavanul foișorului. În acest fel te vei putea bucura de un spațiu vesel și primitor, în care să te relaxezi și să scapi de tensiunea acumulată de-a lungul zilei.

La fel de atractive pot fi niște felinare rustice agățate pe stâlpii foișorului sau chiar câteva farfurii tradiționale din lut, care vor întregi o atmosferă relaxantă cu miros de copilărie.

În cazul în care spațiul îți permite, îți poți amenaja o zonă pentru grătar în interiorul foișorului, astfel încât să te poți bucura de masa preferată indiferent de condițiile meteorologice.

Pentru a amenaja și zona adiacentă foișorului poți opta pentru ghivece pline cu flori colorate, gard viu sau plante cățărătoare, care să înfrumusețeze spațiul și să-l integreze în peisajul grădinii tale. Poți alege și iedera, care poate ajunge până la 30 de metri și rezistă la îngheț și la secetă, dar și frumoșii trandafiri cățărători, care pot atinge până la 2-3 metri (însă aceștia sunt sensibili la îngheț).

Poți amenaja cu ușurință un foișor cu un strop de creativitate și puțină îndemânare. De asemenea, materialele de construcții potrivite sunt importante, așa că alege-le pe cele calitative, care să garanteze frumusețea și durabilitatea foișorului tău.