Fiecare grădină poate fi un portal spre relaxare dacă ideile de amenajare sunt organizate, iar decorarea propriu-zisă a grădinii se face cu bun gust. Din fericire, specialiștii în amenajări peisagistice ne propun amenajări menite să pună în evidență spațiul verde, pentru că în definitiv confortul este exprimat ca o sumă a tuturor elementelor care contribuie la perfecționarea imaginii acestuia. Cum amenajăm grădinile astfel încât confortul să fie un țel împlinit? Iată câteva idei de amenajare a gradinii și câteva recomandări cu adevărat importante.

Amenajarea curții în funcție de dimensiune

amenajare curte si gradina

Dimensiunea grădinii influențează adesea și tipul amenajărilor, deoarece spațiul te poate condiționa destul de mult în anumite situații. Cu toții ne dorim grădini cu flori și mobilier de exterior, cu leagăne sau baldachine, însă adesea spațiul poate fi limitativ. Totuși, indiferent de dimensiune, există soluții care te pot ajuta să evidențiezi frumusețea grădinii tale și să te bucuri de aceasta ca de o oază de relaxare.

Idei de amenajare pentru o curte mica

Primul lucru pe care îl ai de făcut atunci când vine vorba despre amenajarea grădinii este să delimitezi suprafața. În acest fel vei putea avea o optică sănătoasă cu privire la dimensiuni și vei putea estima, în conformitate cu ideile tale de amenajare, felul în care acest lucru este realizabil.

Pentru amenajarea grădinilor mici este foarte important să creezi senzația de spațiu. Din acest motiv, este de preferat să te folosești de elemente verticale de amenajare, care să te ajute să eliberezi partea inferioară a grădinii.

O soluție foarte bună, dacă ai ghivece în grădina ta sau dacă vrei să implementezi astfel de amenajări, este să instalezi suporturi verticale pentru ghivece. Acestea sunt realizate de cele mai multe ori din lemn și fier forjat și te ajută să crezi efectiv un panou pe care să te joci cu culorile petalelor multicolore.

Este de preferat la nivel de mobilier să utilizezi mici băncuțe de relaxare și eventual o masă care să îți ofere suport atunci când vrei să îți petreci timpul în exterior. Poți lumina grădina folosind lămpi sau ghirlande luminoase și poți de asemenea să delimitezi spațiile pe care se efectuează traficul, de zonele cultivate.

Idei de amenajare pentru o curte mare

Curțile mari, pe de altă parte, nu prea aduc condiționări la nivel de amenajare. O soluție perfectă pentru grădinile mari este instalarea foișoarelor. Firește, acestea se pot găsi și în dimensiuni mai mici, potrivite pentru grădini cu dimensiuni reduse, însă în cazul grădinilor mari ele se vor bucura de o integrare perfectă și de vizibilitate la nivelul grădinii.

Pe de altă parte, în cazul unei grădini mari, poți instala alei pietonale pavate, folosind pavaj uzual, pavele sau pietriș. Nu va trebui să îți faci griji, pentru că în general grădinile mari permit amenajări de aproape orice tip. Vei putea instala un leagăn sau un hamac în grădină, sau chiar elemente de exterior de mobilier, de preferat din ratan, pentru că acesta este și confortabil și ușor de întreținut. Nu uita să apelezi la firme specializate dacă vrei să construiești elemente noi în grădină și să cauți materiale de construcții de calitate.

Amenajarea curtii si gradinii în funcție de poziția ei

amenajare gradina

Felul în care este poziționată grădina devine important pentru a stabili locul fiecărei amenajări. Orientarea locuinței și a grădinii pot schimba destul de mult felul în care te simți în grădina ta, deoarece scopul este să te relaxezi fără a face compromisuri. Poziția grădinii în raport cu soarele, gradul de expunere la intemperii, apropierea față de un drum principal și chiar raportarea în funcție de vecini, fiecare dintre aceste aspecte devin importante atunci când vine vorba despre amenajarea grădinii.

Idei de amenajare a curții din fața casei

Curtea din fața locuinței are cea mai mare nevoie de amenajare, iar acest lucru este vizibil mai ales atunci când îți petreci timpul în grădină alături de cei dragi. Dacă vorbim despre amenajări din imediata vecinătate a locuinței, atunci nu ar trebui să uiți de pergolele retractabile, care te pot ajuta prin protecția pe care o oferă. Astfel, vei vedea că ploaia și soarele excesiv nu vor mai afecta activitățile de pe terasa casei, deoarece pergolele sunt construite tocmai pentru a oferi acest tip de protecție.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre amenajări la nivelul solului, aici ai o multitudine de elemente din care poți alege. Poți delimita suprafețele folosind elemente de pavaj și acoperind aleile pe care se face traficul și zonele efective de terasă. De asemenea, poți să zidești supraînălțări de mici dimensiuni cu ajutorul cărămizii sau poți de asemenea să creezi ghivece longitudinale deasupra acestor zidiri. Poți instala elemente de mobilier de grădină, transformând acest spațiu în unul în care să poți petrece timp de calitate alături de prieteni și familie.

Idei de amenajare a curții din spatele casei

În spatele casei, pentru că este o zonă de cele mai multe ori mai retrasă, poți încerca să amenajezi un spațiu de relaxare. Un leagăn sau un hamac fixat între pomi, zone cu iarbă și bănci, acestea sunt elementele de care te poți ajuta pentru amenajare.

Idei de amenajare a unei curți interioare

Curtea interioară poate fi folosită pentru instalarea unui foișor care să îți permită și servirea mesei și eventual pentru construirea unui grătar care să constituie punctul de atracție al întregii grădini. Foișoarele sunt foarte apreciate și dincolo de estetic ele îți oferă și beneficii practice, protejându-te de soare sau ploaie atunci când îți petreci vremea în grădină.

Idei de amenajare pentru o curte situată în panta

Grădinile în pantă nu îți vor permite foarte multe idei, însă pentru a pune în valoare astfel de spații poți încerca să construiești mici trepte pe care să instalezi ghivece cu flori multicolore. Pentru a instala elemente de agrement este necesar să intervii la nivelul terenului prin implementarea unor stabilizări ale terenului și nivelări ale acestuia.

Amenajarea curții în funcție de stilul dorit

Nu trebuie să pierzi din vedere nici faptul că grădina ta ar trebui să respecte stilul casei și stilul preferat de tine. Acest lucru va conferi personalitate grădinii tale și ea va spune povestea ta, exact așa cum vrei tu să o transmiți.

Idei de amenajare pentru o curte rustică

bancuta gradina

Curțile rustice se apropie foarte mult de ceea ce cunoaștem a fi curțile bunicilor. Garduri mici de lemn, curți ample în care să te poți desfăta în bătaia soarelui și multe plante și zone cultivate, acestea sunt câteva dintre aspectele pe care le poți implementa chiar și în grădina ta. Nu uita de cuptorul rustic pe care îl poți realiza din cărămidă, zidind astfel încât să îți oferi un mod potrivit de preparare a meselor chiar în propria grădină.

Idei de amenajare pentru o curte în stil scandinav

Curțile în stil scandinav se remarcă cel mai adesea prin amplitudinea spațiului și prin marea de verde. Stilul scandinav impune o oarecare ordine, drept pentru care de cele mai multe ori îți vor fi necesare doar câteva elemente pentru a decora o grădină în acest mod. Mobilierul de grădină este foarte important în cadrul stilului scandinav, deoarece grădinile amenajate în acest fel pun mare accent pe estetic, organizare și relaxare în cadre cât mai elegante. Stilul scandinav nu este tocmai un stil colorat, pentru că de cele mai multe ori se pune accent chiar și pe organizarea culorilor, drept pentru care va predomina verdele natural al grădinii și doar alte câteva elemente de culoare grupate cât mai organizat în grădină.

Idei de amenajare pentru o curte în stil clasic

Grădinile clasice aduc întotdeauna cu elementele florale și culorile. Grădinile clasice sunt luminoase și pline de viață, sunt acele spații în care natura se împletește cel mai bine cu elemente decorative din fier forjat. Chiar și la nivel de mobilier de grădină se preferă elementele specifice de mobilier din fier forjat, cu mese și scaune cu linii fine, curbe, cât mai naturale, total distincte de orice alt stil cunoscut până acum.

Idei de amenajare pentru o curte în stil mediteranean

Grădinile în stil mediteranean sunt scăldate în soarele verii, iar albul este definitoriu pentru aceste spații. Practic, dacă îți dorești o grădină în stil mediteranean va trebui să ai în vedere inspirațiile grecești, deoarece aceste grădini sunt emblematice pentru acest stil.

Idei de amenajare grădini contemporane/ moderne

Grădinile moderne se bazează foarte mult pe elemente de decor cât mai simpliste, pe lămpi de grădină care să lumineze discret pe parcursul serii și pe floristică bogată mai ales în zona teraselor. Tot aici, se preferă acoperirea zonelor de terasă sau piscină cu pardoseli de tip deck, care oferă un aspect foarte elegant și o funcționalitate garantată. Grădinile moderne pun accent pe gazon și pe întreținerea acestuia, pe peluze și zone cu mult verde, într-o încercare de reconectare cu natura. Mobilierul de grădină este simplist, cu linii drepte, total diferite de cele specifice stilului clasic.

Amenajarea unei fântâni în grădină

fantana gradina casa

Fântânile în grădină au rolul de a înfrumuseța și de a oferi o zonă răcoroasă. Este important să alegi cu atenție dimensiunea și forma fântânilor de grădină pentru a fi sigur că acestea vor satisface cerințele tale. De asemenea va trebui să ai în vedere și faptul că va fi nevoie de o conectare a instalației de apă la fântână, pentru a-i asigura acesteia funcționarea. Fântânile de grădină aduc în mod cert unicitate grădinilor, mai ales dacă optezi pentru fântâni specifice stilului ales pentru grădina ta.

Poziționarea fântânilor ar trebui să se facă pe cât posibil în grădinile interioare, departe de zona de ieșire din grădină, tocmai pentru că reprezintă spații intime ale grădinii tale.

Idei pentru amenajarea spațiului verde din curte

Există o multitudine de idei amenajare grădină pe care le poți pune în practică însă acestea trebuie să se potrivească dimensiunilor și poziționării și bineînțeles nevoii tale de confort.

Gazonul este primul aspect care ține de amenajarea spațiului verde, iar investiția în acesta este întotdeauna una foarte potrivită. Gazonul se poate cultiva direct, cu ajutorul semințelor, sau poate fi cumpărat și instalat pe porțiuni, cu înrădăcinare directă în terenul grădinii tale.

Cultivarea viței de vie îți poate aduce un plus de frumusețe în grădina ta, fără să faci din aceasta doar o zonă cultivată. Vița de vie este estetică și te poate ajuta și în ceea ce privește formarea boltelor verzi, care sunt de mare ajutor mai ales în timpul verilor toride.

Ghivecele cu flori dispuse în diferite forme te pot ajuta să creezi zone cu mare impact vizual prin prisma amestecului de culori, iar florile de grădină te pot ajuta să creezi jocuri de culoare, în funcție de formele pe care vrei să le obții.

Dacă te-ai gândit că vrei să îți amenajezi grădina într-un mod util și plăcut, nu uita să pui accentul cât mai mult pe zonele verzi. De aceea, ia în calcul și construirea unor elemente noi, precum grătarele de grădină sau terasele și supraînălțările, iar pentru aceasta alege să cumperi materialele necesare din magazine specializate, astfel încât să fii sigur că investiția este în calitate și în durabilitatea grădinii tale.