Încă nu ai început construcția casei tale și deja visezi la cum o vei amenaja la interior? În primul rând, trebuie să te asiguri că ai toate avizele și autorizațiile pentru ridicarea casei, echipa de profesioniști care să te ajute și materialele de construcții necesare. Abia după ce ai pus toate aceste lucruri la punct poți să dai frâu liber imaginației în ce privește designul interior al casei tale.
Sau poate că ridicarea casei a fost deja finalizată, dar nu știi sigur dacă amenajarea interioară a casei într-un stil modern este pentru tine. Dacă îți place să te înconjori de culori calde, ții foarte mult la funcționalitatea pieselor de mobilier, iubești materialele naturale și te atrag designurile interioare construite din linii drepte și unghiuri, atunci cel mai probabil răspunsul este „Da”! Dar nu trebuie să ne crezi pe cuvânt. Află din acest articol tot ceea ce trebuie să știi despre amenajarea unei case moderne și decide singur dacă este ceea ce cauți pentru locuința ta.
Caracteristicile stilului modern de amenajare interioară
Mobila în stil modern
Mobila în stil modern conturează linii drepte, unghiuri și forme geometrice. Canapelele și fotoliile cu mânere drepte și detalii angulare conferă spațiului în care se află o personalitate puternică. Piesele de mobilier în stil modern se opun stilului victorian și pun funcționalitatea pe primul loc. Fie că e vorba de o măsuță de cafea cu spațiu de depozitare ascuns, de o canapea rabatabilă sau de un scaun versatil, fiecare dintre ele poate fi un statement piece care să-ți servească, în același timp, în viața de zi cu zi.
În ce privește materialele mobilei în stil modern, nu de puține ori poți remarca suprafețe expuse precum lemnul, aluminiul, nichelul și oțelul inoxidabil. Ferește-te, în schimb, de ornamentații sau tapițerii cu imprimeuri extravagante, deoarece modernismul se opune detaliilor excesive, concentrându-se mai mult pe utilitatea pieselor de mobilier.
Finisajele pentru o locuință în stil modern

În designul modern, lemnul este foarte întâlnit pentru realizarea finisajelor interioare, mai ales pentru că este un material natural preferat de către moderniști. Fie că e vorba de parchet, de tavan, sau pur și simplu de un panou decorativ montat pe perete, este grozav pentru a contura o atmosferă caldă și primitoare a încăperii.
Ferește-te de faianța cu ornamentații, iar gresia alege-o într-o culoare neutră, astfel încât să nu „fure ochiul” cu patternuri sofisticate, pentru că astfel de detalii sunt nespecifice stilului modern. Atunci când îți alegi materialele pentru chiuvetă, blat, vas de toaletă și cadă trebuie să fii, de asemenea, atent la caracteristicile modernismului. Cu siguranță marmura este foarte frumoasă, dar dacă o alegi te sfătuim să renunți la alte elemente care să încarce baia sau bucătăria prea mult cu detaliile care sunt la vedere.
Un alt pont de care să ții cont este să optezi pentru același material în ce privește robinetele, capul de duș și clanțele de la baie sau bucătărie. Spre exemplu, poți alege suprafețe cromate sau nichelate, care să se regăsească și în alte elemente de design și să confere acel aspect elegant și cutting-edge bucătăriei sau băii tale.
Decorațiunile pentru o locuință modernă
În primul rând, o locuință modernă este neaglomerată, aerisită, așa că orice decorațiune ai alege, asigură-te că este și funcțională. Adevărul este că, în designul modern, nu mai există nicio distincție între decorațiuni și obiecte funcționale. De asemenea, fă în așa fel încât acestea să nu acapareze prea mult din spațiul util pe care îl ai la dispoziție.
Fie că e vorba de un suport de umbrele elegant, de un cuier neobișuit, tip instalație, de un corp de iluminat surprinzător, de o etajeră cu design geometric, de o oglindă din mai multe piese care împreună alcătuiesc o formă interesantă, sau de o masă de sticlă neobișnuită cu detalii de lemn, alege piesele care sunt în concordanță cu restul încăperii și ferește-te de liniile curbe.
Avantajele unei case amenajate în stil modern
Primul și cel mai mare avantaj al unei case amenajate în stil modern este, ai ghicit, funcționalitatea! Scopul moderniștilor în acest domeniu a fost acela de a crea interioare care să funcționeze ca o „mașinărie” de locuit, astfel încât fiecare obiect să servească un scop util și să îți ușureze viața de zi cu zi. Fie că e vorba de tine, sau de un oaspete pe care îl poți acomoda pe canapeaua ta rabatabilă, care se află imediat lângă un mic dulap ascuns, o locuință modernă îți va servi obiceiurilor și rutinei tale zilnice.
Un alt avantaj la designului modern este estetica puternică, dezbărată de ornamentații și aerisită pe care o conturează. Dacă o astfel de estetică rezonează cu personalitatea ta, atunci cu siguranță stilul modern este pentru tine. Unghiurile ascuțite și liniile drepte pot avea o brutalitate elegantă pe care numai un adevărat modernist știe să o aprecieze, iar materialele expuse din lemn și metal sunt relevante pentru „sinceritatea” acestui stil care nu are nimic de ascuns prin ornamente inutile.
Nu în ultimul rând, o casă amenajată în stil modern mai are și avantajul faptului că este foarte primitoare. Atunci când este folosit așa cum trebuie, lemnul este un material cald, prietenos, care are propriul său „suflu” ce dă viață încăperii. Nu doar atât, dar mobilierul în stil modern este unul foarte confortabil, care poate mulțumi și cei mai pretențioși locuitori.
Amenajarea unei case moderne în funcție de dimensiune
Amenajarea unei case mici
Casele moderne mici pot fi amenajate astfel încât să dea impresia de mai mult spațiu. Există o mulțime de trucuri pe care le poți aplica în așa fel încât să mărești optic dimensiunea unei încăperi. În primul rând, alege ferestre mari pentru multă lumină naturală de-a lungul zilei și vopsește pereții într-o culoare deschisă, care prin reflexia luminii să amplifice optic dimensiunea camerei. Tavanul, și el, ar trebui să fie în aceeași culoare ca și pereții, deoarece astfel păcălește privirea pentru a da impresia că începe mai de sus, mărind vizual înălțimea camerei.
În cazul interiorului caselor moderne mici, inclusiv decorațiunile ar trebui să funcționeze în avantajul tău. Cum? Spre exemplu, corpul de iluminat trebuie să fie foarte aproape de tavan (poate fi o plafonieră, spre exemplu) pentru a nu „fura” din înălțimea încăperii.
De asemenea, jocurile de oglinzi sunt grozave pentru a da impresia de mai mult spațiu, și sunt și foarte captivante în același timp. Imaginează-ți un hol tip vagon cu oglinzi de o parte și de alta a pereților, care creează un joc infinit de reflexii! Inclusiv îmbrăcarea pereților în șipci verticale de lemn de culoare deschisă este o idee bună, cât și alegerea unor draperii care au șina în tavan și ajung până la podea.
Amenajarea unei case mari
Amenajarea interioară a unei case mari în stil modern este ceva mai ușoară decât amenajarea unei case mici, deoarece ai posibilități mult mai variate. Trebuie să acorzi atenție, însă, anumitor detalii, astfel încât să nu supraaglomerezi spațiul pe care îl ai la dispoziție și încăperile să aibă un aspect aerisit, foarte important pentru un design interior modern.
În cazul în care casa ta este prevăzută și cu o mansardă confortabilă, aceasta poate fi amenajată interior conform acelorași principii ca și casele mici, deoarece aici spațiul este mai redus din cauza formei acoperișului care „fură” din înălțimea pereților.
Idei de amenajare interioară pentru un living modern

Alege canapeaua potrivită
Canapeaua este cea mai importantă piesă din livingul tău modern, așa că asigură-te că este nu doar confortabilă, ci și versatilă. Dacă aceasta îți permite să transformi livingul într-o cameră de oaspeți, la o adică, atunci de ce să nu alegi o canapea rabatabilă sau un colțar?
Ferește-te de formele curbe, de motivele florale, tribale sau de orice alt fel, și optează pentru o canapea într-o culoare neutră, cum este gri-ul sau bejul, care să dea senzația de aerisire a spațiului și să fie, în același timp, ușor de întreținut. Nu uita să o testezi înainte să o cumperi, ca să vezi cât de comodă e, dar și să observi cum se comportă în lumină naturală și în lumină artificială, ca să îți faci o imagine despre cum s-ar potrivi cu decorul interior pe care ți-l dorești.
Optează pentru o măsuță de cafea practică și funcțională
Fie că alegi lemnul, fie că alegi sticla, ambele materiale foarte frumoase, măsuța de cafea e obligatoriu să fie practică și funcțională. În primul rând, aceasta trebuie să aibă înălțimea potrivită pentru a nu face incomodă șederea pe canapea. În al doilea rând, poate fi una care-și mărește sau micșorează suprafața (pentru a servi unui număr mai mare sau mai mic de oameni), ba chiar ar putea să aibă și un spațiu de depozitare ascuns în care să poți păstra orice vei avea nevoie pentru oaspeții tăi.
Construiește-ți o bibliotecă la comandă
Gândește-te numai cât de convenabil ar fi să îți construiești la comandă o bibliotecă cu un spațiu special pentru încastrarea televizorului, astfel încât să economisești spațiu într-un mod cât se poate de elegant. Alege un model de culoare deschisă, simplu, fără ornamentații, cu cel puțin câteva rafturi ascunse, ca să poți să profiți la maxim de acest spațiu de depozitare, fără să acaparezi prea mult din spațiul liber disponibil în living.
Idei de amenajare interioară pentru un dormitor modern

Armonizează culorile
Alege culorile care se potrivesc stilului modern, cum sunt cele neutre, dar și cele inspirate din natură: alb, gri, crem, maro, bej, culorile pământii și nuanțele de verde și albastru. Acestea trebuie să creeze o compoziție cromatică armonioasă și să-ți genereze o stare de relaxare. Încearcă să te ferești de culorile puternice, pentru că ele vor duce designul interior al casei într-o zonă contemporană, pe care dacă nu o stăpânești, vei crea o discordanță cromatică în dormitorul tău.
Maximizează funcționalitatea dormitorului
O altă idee practică pentru amenajarea dormitorului este să profiți la maxim de funcționalitatea acestuia: amenajează-ți un colț de lectură adăugând câteva perne la pervaz, dacă este suficient de spațios cât să îți permită acest lucru; încastrează în peretele de deasupra patului câteva nite care să-ți servească drept minibibliotecă; alege un pat cu ladă pentru a avea mai mult spațiu de depozitare.
Ferește-te de textilele cu patternuri
Covoarele, cuverturile de pat, draperiile și perdelele pe care le alegi ar trebui să fie fără patternuri. Ele încarcă prea mult dormitorul și sunt nespecifice designului modern, care e mai sobru și mai puțin ornamentat. Adu-ți aminte de aversiunea moderniștilor față de detalii inutile de fiecare dată când îți face cu ochiul o cuvertură cu imprimeuri. Ea poate fi foarte frumoasă ca piesă individuală, dar vei observa că într-o încăpere modernă aceasta nu își va găsi locul.
Idei de amenajare interioară pentru o bucătărie modernă

Alege dulapuri de bucătărie potrivite
Dulapurile de bucătărie trebuie să fie cât se poate de funcționale și, în mod ideal, să nu aibă mânerele la vedere, ci ascunse în designul lor. Pentru a te bucura de niște dulapuri care să se potrivească mănușă bucătăriei tale, te sfătuim să le creezi la comanda, pentru că astfel poți fi sigur că se vor plia nu doar pe nevoile tale, ci și pe peretele unde urmează să fie montate.
Alternativ, poți să construiești chiar tu mobilierul bucătăriei din zidărie. Dacă ai deja o idee clară despre cum ar trebui să arate, alege materialul de zidărie potrivit, care să fie ușor de prelucrat și de debitat. Acesta poate fi folosit atât pentru construirea dulapurilor, cât și pentru realizarea blatului de lucru din bucătărie și a insulei.
Spațiu de dining inclus în bucătărie sau open space?
În cazul în care ai o bucătărie suficient de spațioasă, probabil îți vei dori să îți amenajezi un spațiu de dining. Alege o masă de dining și niște scaune moderne, cu picioarele în unghi, care să fie atât confortabile, cât și aspectuoase. Optează și pentru niște tablouri de dimensiuni generoase care să adauge un strop de culoare bucătăriei tale și să facă spațiul de dining mai plăcut.
Dacă, în schimb, bucătăria și livingul comunică, alcătuind astfel un open space, este important să menții coerența designului astfel încât cele două încăperi să nu intre în conflict. Poți face în așa fel încât câteva elemente din living să se regăsească și în bucătărie (cum ar fi corpurile de iluminat, scaunele sau finisajele, spre exemplu).
Fii atent la iluminarea spațiului
Iluminarea este foarte importantă într-o bucătărie modernă pentru că ajută la „sculptarea” spațiului. Iluminatul spațiului de lucru din bucătărie (cum sunt, spre exemplu, spoturile sau lămpile de deasupra blatului de lucru) este important nu doar pentru dimensiunea sa practică, dar și pentru felul în care modelează spațiul. Alege corpul de iluminat principal în funcție de înălțimea pereților. Dacă ai pereți joși, optează pentru o plafonieră sau o lustră scurtă, dacă pereții sunt înalți, îți poți permite corpuri de iluminat mai interesante și mai pretențioase, evită-le însă pe cele cu prea multe ornamentații, cum sunt candelabrele.
Idei de amenajare interioară pentru o baie modernă

Ferește-te de gresie și faianță ornamentată
Cum am mai spus deja, gresia sau faianța ornamentată sunt un lucru de care trebuie să te ferești atunci când vrei să compui un design interior modern. Mai bine te bazezi pe alte detalii de design atunci când dorești să imprimi acest stil locuinței tale. Spre exemplu, cel mai bine este să folosești gresie și faianță cât mai simple, pentru a evita să ieși din barierele acestui design.
Alege corpurile sanitare potrivite
La rândul lor, corpurile sanitare nu trebuie să atragă atenția în mod deosebit. Ele trebuie să își îndeplinească scopul practic fără să fie neapărat centrul atenției unei băi. Sunt excluse modelele complexe pentru vasul de toaletă sau pentru cadă. Spre exemplu, o chiuvetă cu o formă inedită și robineți metalici, cromați, e mai mult decât suficientă pentru a imprima celui care se află în acest spațiu atât ideea stil, cât și senzația de practicitate.
Optează pentru spații de depozitare ascunse
Cine a spus că baia nu poate fi spațiul în care găsești (aproape) tot ce ai nevoie? Însă acest lucru nu trebuie să fie evident. Când ne gândim la stilul modern, nu ne imaginăm zeci și sute de obiecte de diverse dimensiuni lăsate peste tot pe unde apucăm. Ne gândim mai degrabă la spații de depozitare ascunse. Utile și elegante.
Utile și elegante - exact așa pot fi descrise interioarele caselor moderne, cu totul: lemnul, materialul preferat al moderniștilor, este foarte întâlnit pentru realizarea finisajelor datorită naturaleții pe care o imprimă oricărei încăperi. Desigur, nici metalul, mai ales cel cromat, nu este evitat de un adevărat modernist. În combinație cu lemnul, va da aspectul unui spațiu interior care funcționează ca o „mașinărie” pentru locuit în mod elegant și pragmatic.
Orice living, dormitor, bucătărie sau baie amenajată în stil modern va deveni instant un spațiu foarte primitor pentru orice persoană!