Prin ce se caracterizează stilul scandinav

Stilul scandinav poate fi definit ca arta de a face o casă să se simtă calmă, primitoare și confortabilă. Majoritatea caselor scandinave au pereți albi proaspeți și pardoseli simple din lemn, efectul fiind un fundal curat, perfect pentru a expune tablouri personale sau obiecte folosite frecvent. O paletă de culori liniștitoare, linii drepte și curate, lumină naturală, sunt doar câteva dintre caracteristicile stilului scandinav, care s-a impus atât de bine și designul bucătăriilor. 

Stilul scandinav în bucătărie, idei principale

Stilul simplu, tonurile luminoase, atingerea de lemn, paleta de culori neutre și mobilierul funcțional, așa îți va descrie orice designer de interior caracteristicile scandinave. Totul se învârte în jurul principiului funcționalității și a minimalismului. 

Design minimalist și atemporal 

Bucătăriile scandinave nu dezmint cu nimic regulile generale, din contră. Ele se bazează pe crearea unui spațiu pentru gătit care implică stratificarea cu accente de lemn cald, care se regăsește în dulapuri și pardoseli, dar și cu nuanțe de culori naturale pastelate și un fundal minimalist, dar texturat. Designul cu un aspect atemporal este completat de scaune elegante și ustensile de bucătărie din materiale naturale. 

Lumină naturală și tonuri calde

Stilul scandinav este versatil atunci când vine vorba despre bucătării, deoarece se potrivește perfect, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Chiar dacă este vorba de o bucătărie mare cu un concept deschis ori o bucătărie mică și intimă, designul scandinav este perfect, încorporând lumina naturală și tonurile calde împreună cu funcționalitatea. 

Elemente naturale 

Nicio bucătărie scandinavă nu este plictisitoare. Caracteristicile atât de naturale pot avea un impact considerabil, diversele pete de culoare adăugând un interes vizual în zonele în care se dorește acest lucru. 

Albul este rege

Paleta de culori predominant albă este cheia din spatele unei amenajări în stil scandinav. Minimalist și unidimensional, albul va face spațiul să pară mai luminos, mai ușor, mai sofisticat. Albul oferă oricărei camere o senzație modernă, chiar dacă stilul scandinav este o soluție pentru o viață simplă. 

Reguli pentru o bucătărie scandinavă

O bucătărie în stil scandinav este sinonimă cu simplitatea și funcționalitatea. La fel ca în orice design nordic, aspectul practic al tuturor elementelor este primordial. Punctele focale, reprezentate de accesorii bine alese, vor face ca albul majoritar să strălucească și să crească nivelul de luminozitate. Pentru a crea o bucătărie scandinavă, va trebui să respecți câteva reguli simple, dar importante. Poți alege cu ușurință aspectul specific care se potrivește cel mai bine preferințelor și nevoilor tale. 

  • Nuanțe albe pentru pereți
  • Culori deschise pentru mobilă pentru aspect luminos
  • Mobilă întunecată pentru contraste îndrăznețe
  • Pardoseli de lemn
  • Lămpi specifice stilului nordic
  • Soluții specifice pentru depozitare
  • Accesorii creative și practice
  • Decoruri pentru pereți
  • Masă spațioasă pentru întreaga familie

Idei pentru amenajarea unei bucătării scandinave perfecte

Pentru a obține bucătăria scandinavă perfectă, va trebui să menții orice accent la un nivel minim, pentru o senzație generală cât mai curată. Te poți juca cu diverse texturi, bazate pe elemente naturale, cum ar fi florile ori obiectele de lemn, pentru a crea o legătură între interiorul și exteriorul casei. 

  • Păstrează spațiile albe și simple

Cel mai sigur pariu pentru o bucătărie în stil scandinav, este alegerea unui decor general alb. O schemă deschisă la culoare permite reflectarea luminii pe pereți, iluzia spațiului mai mare fiind asigurată. Mai ales într-o bucătărie mică, spațiul trebuie utilizat la maxim, așa că profită cât mai mult de fiecare centimetru cu ajutorul rafturilor deschise, în care poți stoca obiectele pe care le utilizezi frecvent. 

  • Adaugă albastru intens

Dacă nu te poți obișnui cu atâta alb, optează pentru o pată de culoare albastru intens. Accentele calde din lemn împreună cu stilul minimalist vor face din bucătăria ta un exemplu strălucitor al simplității și bunului gust.

  • Lasă ferestrele neacoperite

Lumina este foarte importantă în designul nordic, datorită zilelor scurte și întunecate de iarnă. Lumina este foarte prețioasă, din acest motiv nu trebuie irosită nici cea mai mică rază de soare, prin montarea unor perdele sau draperii groase care blochează accesul. Alege perdele transparente albe, care fixează lumina ce pătrunde prin geam sau renunță de tot la acest element decorativ. 

  • Montează lămpi suspendate

Stilul scandinav are caracteristici speciale chiar și pentru lămpi. Acestea sunt în general suspendate, pentru a aduce lumina cât mai aproape de ochi. Lămpile suspendate creează conuri de lumină în zonele cele mai frecventate și sunt mai strălucitoare decât lămpile clasice ori aplicele de pe tavan. 

  • Alege pardoseala din lemn

Este un detaliu obligatoriu în orice bucătărie scandinavă. Pardoselile din lemn sunt practice și oferă căldură spațiului, cu singura condiție ca lemnul să aibă un aspect natural. Dacă nu reușești să păstrezi această caracteristică, poți opta pentru plăci de gresie ori piatră naturală, care sunt la rândul lor des întâlnite. 

Designul bucătăriei tale scandinave trebuie să fie extrem de funcțional și să se concentreze pe spațiul de stocare și confort. Rafturile suspendate și dulapurile deschise sunt utilizate de cele mai multe ori pentru a înlocui dulapurile clasice și masive din stilurile de amenajare moderne sau tradiționale. Stilul scandinav optează pentru deschiderea spațiului și crearea unor zone în care depozitarea articolelor folosite în mod uzual este accesibilă și directă.