Amenajarea biroului pe balcon poate fi o soluție salvatoare atunci când vrei un spațiu privat și liniștit în care să te poți concentra și să te detașezi oarecum de restul casei. Află din următorul articol care sunt pașii de amenajare a biroului de acasă, pe care îi poți urma și care sunt sfaturile de care e bine să ții cont.
Birou în balcon: Pași de amenajare
Creează planul de amenajare a biroului
Să ai un birou pe balcon nu necesită cheltuieli incredibil de mari, însă e bine să iei câteva aspecte în calcul, pentru a te organiza cum trebuie și a face investițiile cele mai bune.
Gândește-te la cum vei amplasa masa de lucru, ce alte piese de mobilier îți sunt necesare desfășurării muncii într-un mediu optim, cum este poziționat balconul față de punctele cardinale și ce reparații ar fi recomandate înainte să te apuci de design-ul propriu-zis. Există prize la care să atașezi gadget-urile de care ai nevoie? Ai suficient spațiu pentru depozitarea documentelor și a altor obiecte de birotică?
Dacă balconul este deschis, va trebui să te gândești cum te vei proteja de soare sau ploaie. Dacă poziționarea este sudică, s-ar putea să ai nevoie de lumină suplimentară. În cazul în care balconul e mic și înghesuit, trebuie să te gândești la variante de aerisire și ventilație a aerului. Un balcon închis trebuie bine delimitat de alte încăperi ale casei.
După ce te gândești la toate aspectele tehnice și ai pus la bătaie un plan de acțiune concret, poți trece la următoarele etape.
Pregătește spațiul în mod corespunzător

Cu siguranță ai prin balcon lucruri de care ar trebui să scapi. Ocupă-te de organizarea tuturor obiectelor și grupează-le în funcție de starea lor: reciclează-le, donează-le sau redă-le utilitatea. Important este ca balconul să rămână gol pentru a putea fi curățat cum se cuvine.
Dacă ai balconul deschis, vei avea nevoie de mai multă răbdare și va dura mai mult timp până vei reuși să îl pregătești corespunzător. Podeaua trebuie măturată și spălată, iar pereții trebuie spălați, șmirgheluiți, gletuiți și vopsiți în culori odihnitoare. Poți alege nuanțe neutre pentru a se potrivi cu orice idee de design, nuanțe deschise dacă balconul este mic sau culori pastelate pentru stimularea creativității.
În cazul în care vrei să închizi balconul, va trebui să alegi ferestrele potrivite. Dacă vrei doar să instalezi o protecție, poți opta pentru o pergolă cu cadru metalic sau o copertină de exterior. Totul depinde de cum este construit spațiul și de nevoile specifice pe care le ai. Odată închis balconul, poți monta parchet sau gresie.
Un alt lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că ai surse de curent electric în balcon, semnal Wi-Fi și surse de lumină pentru orele prelungite de muncă.
Izolează balconul și creează intimitate
Dacă balconul este închis, atunci îl poți izola termic, pentru ca temperatura ideală să poată fi păstrată mai ușor în încăpere. Sunt mai multe tipuri de materiale care se pot folosi în acest sens. Optează pentru o firmă specializată care să te îndrume corespunzător și să te ajute în proiectul de renovare.
Dacă balconul este deschis și stai într-o zonă aglomerată a orașului, încearcă să acoperi zgomotele de afară, poluarea sau factorii care distrag atenția vizuală prin amplasarea unor ghivece cu plante și instalarea unor copertine sau paravane. Astfel, vei crea o zonă privată, departe de privirile din exterior.
Alege mobila și decorațiunile
În funcție de forma balconului, vei amenaja biroul pe verticală sau pe orizontală. Rafturile simple sunt o soluție bună pentru spațiile mici, iar în loc de o masă pentru birou poți pur și simplu să atașezi o masă pliabilă de perete. Ai grijă ca toate documentele să fie organizate în interiorul unor dosare, pentru a fi protejate de praf și umezeală.
Dacă amenajezi biroul pe un balcon îngust deschis, ia în considerare posibilitatea ca ploaia sau vântul să afecteze piesele de mobilier. Astfel, elementele simple, din materiale care pot fi curățate ușor, sunt cele mai bune variante.
Amenajarea balconului închis este mai simplă, iar mobila și decorațiunile pot fi integrate oricum îți dorești. Pe cât posibil, amenajează biroul la geam, pentru a profita de priveliște și a-ți putea odihni ochii atunci când te-ai uitat prea mult la ecranul calculatorului. Pentru a evita razele puternice de soare, montează perdele sau storuri.
Amenajarea biroului pe balcon: Sfaturi practice
Creează un ambient care să te inspire

Biroul nu trebuie să fie un spațiu anost și monoton, care să te deprime. Dimpotrivă, poți amenaja această zonă într-o notă creativă, care să te inspire și să te ajute să te concentrezi.
Optează pentru pete de culoare care să te energizeze, plante și decorațiuni pentru un mediu dinamic și obiecte personale care să-ți amintească de țelurile pe care vrei să le atingi.
Dacă muzica nu te încurcă în desfășurarea muncii, atunci pregătește un playlist liniștitor și relaxant, care să te binedispună și să te ajute să intri într-un mood productiv.
Alege plante verzi, precum palmierii areca, planta șarpe, zamioculcas, crinul păcii sau copacul banilor. Acestea sunt ușor de întreținut și purifică aerul din încăpere. Dacă ai spațiu, poți amenaja un paravan pe care plantele cățărătoare să se sprijine. Vei obține un decor spectaculos, prin care razele soarelui vor pătrunde cu blândețe.
Alege piese de mobilier cu design interesant
Biroul este spațiul în care vei petrece multe ore pe zi, așa că e bine să îl personalizezi și să alegi piesele de mobilier care să-ți asigure confortul de care ai nevoie.
Amenajarea biroului într-un spațiu mic, în balcon, te va provoca să găsești soluții ingenioase pentru dispunerea rafturilor și a zonelor de depozitare. Lasă-ți imaginația să zboare și caută exact ceea ce ai nevoie, profitând la maxim de fiecare colțișor, indiferent dacă vorbim de o amenajare pe verticală sau una pe orizontală.
Mobila făcută la comandă sau piesele multifuncționale te vor ajuta să obții design-ul pe care ți-l dorești.
Acordă atenție la detalii
Biroul poate fi funcțional doar dacă totul este pus la punct. Asigură-te că dispui de surse de curent electric aproape de masa de lucru, pentru ca toate gadget-urile să poată fi încărcate în mod constant.
Instalează surse de lumină artificială pentru zilele cu nori sau cele în care te prinde seara muncind. Ai grijă să existe modalități de răcire sau încălzire a temperaturii, pentru ca mediul de lucru să fie unul optim și confortabil.
Amenajează-ți biroul pe balcon urmând sfaturile noastre și cu siguranță vei obține mediul de lucru dorit, în care să te simți productiv și inspirat. Building Companion este alături de tine în toate proiectele de construcții pe care vrei să le realizezi!