Pentru multe persoane, munca de acasă reprezintă un ideal sau o eliberare și, în consecință, acestea fac tot ceea ce este necesar pentru a-și asigura confortul dorit. Amenajarea biroului de acasă este primul pas care poate fi făcut în acest sens, drept pentru care discutăm în cele ce urmează despre regulile pe care le ai de urmat atunci când vrei să pui la punct un birou numai al tău, despre tipurile de birouri pentru care poți opta, despre amenajarea camerei pentru birou și despre modelele de amenajare a biroului.

În primă fază, ai spune că biroul perfect este cel în care te simți cel mai bine și care îți asigură confortul dorit. Totuși, dincolo de aceste cerințe destul de generaliste, există și câteva reguli punctuale, care țin efectiv de amenajarea biroului de acasă.
Asigură iluminatul potrivit
Iluminatul potrivit este unul dintre parametrii cei mai importanți când vine vorba despre amenajarea biroului. Fără lumină naturală crește consumul de energie, iar capacitatea ta de a te concentra scade.
Iluminatul natural ar trebui să constituie, de fapt, regula după care se ghidează întreaga amenajare, amplasând astfel întregul ansamblu în funcție de lumina naturală, pentru a o putea exploata cât mai bine. La nivel de iluminat artificial, ar trebui să iei în calcul aplicele cu tehnologie LED, care imită lumina naturală foarte bine și generează o cantitate suficientă de lumină pentru activitățile tale, indiferent de momentul zilei.
Mobilierul ar trebui să corespundă aceluiași stil de amenajare
Este recomandat să nu amesteci stilurile într-un birou, ci să păstrezi o linie cât mai simplă a lucrurilor. Dacă vorbim despre un birou de lucru destul de mic, este recomandat să îți centrezi atenția spre a realiza un spațiu cât mai estetic.
Adaugă o pată de culoare
Ghivecele cu flori sunt o metodă foarte bună de oxigenare a spațiului, dar și pentru o amenajare eficientă. O plantă de cameră te poate ajuta să îți odihnești ochii și să te eliberezi de stres, deoarece prin ea te conectezi mai bine cu natura.
Sfaturi pentru amenajarea biroului acasă în funcție de dimensiune
Față de amenajarea biroului la serviciu, este puțin mai complicat să pui la punct un birou acasă, deoarece dimensiunile te pot condiționa destul de mult. Practic, depinzi de dimensiunea camerei în care vrei să realizezi biroul de lucru, dar și de dispunerea acesteia. Există, însă, metode eficiente de a-ți amenaja biroul acasă indiferent de aceste aspecte, așa că iată cum te poți organiza eficient în funcție de dimensiuni și poziționare.
Amenajarea unui birou mic
Birourile mici presupun, cel mai adesea, instalarea unui mobilier potrivit ca dimensiuni, pentru a nu încărca în mod inutil spațiul. Poți apela în acest caz la oferta stilului scandinav, cunoscut pentru faptul că reușește să ofere o imagine organizată a spațiului, indiferent de dimensiuni.
Poți alege un mobilier modern, elegant, cu muchii cât mai drepte, care să ofere simetrie spațiului, dacă acesta este de mici dimensiuni. De asemenea, optează pentru corpuri de iluminat de mici dimensiuni, pe cât posibil cu pozare pe tavan, pentru a nu încărca vizual spațiul.
Amenajarea unui birou mare
Birourile mari pot fi mai permisive din punct de vedere al amenajării, drept pentru care poți alege aproape orice stil de amenajare. Poți opta, spre exemplu, pentru tapet sau lambriu pentru amenajarea pereților, pentru că, în cazul unui spațiu mai amplu, acesta nu îl va face să pară mai mic, ci chiar va aduce o notă aparte de rafinament.
Pentru iluminare poți opta pentru corpuri de iluminat geometrice, asimetrice, dispuse atât în zona pereților, cât și superior, pe tavan. De asemenea, poți opta pentru lustre moderne sau candelabre, în funcție de stilul ales pentru amenajarea biroului.
În ceea ce privește pardoseala, poți opta pentru parchet, deoarece această pardoseală este călduroasă și elegantă și, dacă folosești parchet dublu stratificat, triplu stratificat sau parchet din lemn masiv, acestea sunt durabile și se pretează chiar și în cazul instalării sistemelor de încălzire în pardoseală.
Amenajarea unui birou pe colț
Amenajarea birourilor pe colț presupune mobilier special creat pentru acest fel de poziționare, astfel încât să poți utiliza spațiul într-un mod cât mai eficient. Ar fi recomandat să nu decorezi foarte mult pereții, pentru a nu atrage atenția asupra acestora și să încerci, pe cât posibil, să ai o sursă de lumină îndreptată cât mai bine spre zona de lucru.
Unde poți amenaja biroul de acasă?

Amenajarea biroului de acasă ridică destul de multe întrebări atunci când vine vorba despre camera în care acesta va fi amplasat. Ia în calcul faptul că vei avea nevoie de o cameră specială, cu liniște și cu o bună ventilație, dar și cu acces rapid la toate zonele în care ai nevoie să ajungi (exemple sunt arhiva cu documente, toaletă, depozit etc.). Orice cameră pentru birou îți vei alege, e important să ai confort termic și fonic ridicat pentru condiții ideale de lucru.
Amenajarea biroului în living
Amenajarea biroului în living este, în general, o idee bună, însă va trebui să iei în calcul și nivelul de trafic. Dacă ai familie și copii, va fi mai dificil să beneficiezi de liniște într-un astfel de cadru, însă cu siguranță poți găsi soluții.
Livingul oferă avantajul spațiului amplu și a unei bune iluminări, fiind de regulă cea mai spațioasă zonă a casei. În living vei avea nevoie de amplasarea biroului efectiv, ca piesă de mobilier, iar ca amenajare a spațiului poți să iei în calcul orice idee.
Tablourile moderne pentru amenajarea pereților, un șemineu, pentru o notă confortabilă, draperii și perdele elegante, care să creeze impresia unui spațiu de vis, fiecare dintre aceste alegeri sunt potrivite pentru amenajarea biroului în living.
Amenajarea biroului la mansardă
O astfel de amenajare este preferată de către multe persoane, mai ales în contextul în care mansardele sunt o tendință în creștere în ceea ce privește amenajarea spațiilor. Mansarda, un spațiu de locuit confortabil, poate fi amenajată în totalitate cu lemn, poate fi izolată fonic și termic și oferă spații intime, în care să îți poți desfășura în voie activitatea.
Mansardele pot fi încălzite și beneficiază de lumină naturală pentru mult timp, datorită poziționării la cel mai înalt nivel al casei. Din considerente de spațiu, însă, vei avea nevoie de mobilier de mici dimensiuni, specific stilului scandinav, însă cu siguranță amenajarea unui birou la mansardă este cea mai bună soluție.
Amenajarea biroului în dormitor
Amenajarea unui birou în dormitor nu este tocmai recomandată de către specialiști din cauza faptului că dormitorul este considerat adesea ca fiind spațiu de odihnă.
Totuși, poți încerca să amenajezi un spațiu de lucru aici, într-o zonă a camerei, folosind elemente de mobilier improvizate. Astfel, în locul unui birou efectiv s-ar putea să fie nevoie să folosești o masă de lucru, pentru a nu umple spațiul în mod inutil.
Amenajarea biroului pe balcon
Balconul poate deveni un spațiu potrivit pentru amenajarea unui birou, mai ales dacă vorbim despre balcoane închise. În balcon te poți bucura de un spațiu aerisit și luminos și tot ceea ce îți va mai fi necesar este să amplasezi mobilierul potrivit.
Va trebui să măsori foarte bine suprafețele pentru a fi sigur că biroul tău va încăpea și, de asemenea, poți să te gândești și la alte metode de a amenaja. Ghivecele cu flori, ghirlandele pentru iluminare sau mobilierul de grădină pot fi soluții potrivite pentru amenajarea biroului în balcon.
Idei de amenajare a biroului de acasă în funcție de stilul dorit
Stilul în care alegi să amenajezi biroul contează foarte mult prin prisma potrivirii acestuia cu locuința și cu camera în sine. Clasic, modern sau vintage, indiferent de alegerea ta, va fi nevoie să alegi obiecte de amenajare și decor care să se potrivească perfect cu restul casei.
Amenajarea unui birou modern
Stilul modern este și unul dintre cele mai permisive, deoarece te lasă să alegi exact acele obiecte de mobilier sau decor care să se integreze perfect în orice tip de locuință. Poți alege birouri moderne și eficiente, care se vor potrivi perfect cu o canapea și câteva fotolii.
Poți, de asemenea, să utilizezi lemn stratificat pentru tâmplăria ferestrelor, deoarece este emblematic pentru stilul modern. Nu în ultimul rând, poți alege sisteme de încălzire în pardoseală și pardoseli flotante, pentru că aceste elemente te vor ajuta să amenajezi spațiul cu o mai mare ușurință și să îl eficientizezi cât mai bine.
Amenajarea unui birou clasic
Birourile clasice sunt evidențiate cel mai bine prin mobilierul din piele, prin tapet și lambriu fin. De asemenea, lămpile de birou și candelabrele ar trebui să fie nelipsite din ansamblul amenajărilor clasice.
Amenajarea unui birou vintage
Amenajările vintage includ, cel mai adesea, obiecte de artă și elemente care „încălzesc” încăperea și care transmit ideea de spațiu cât mai primitor. Poți apela la nuanțe colorate pentru pereți și pentru perdele și draperii, încercând pe cât posibil să nu aduci în prim plan elemente moderne de amenajare.
Amenajarea unui birou după principiile feng shui
Feng shui-ul aduce în discuție ideea de liniște și de conectare cu tine însuți, așa că poți apela la decorațiuni specifice acestui stil de amenajare. Mobilierul din bambus, elementele de decor și plantele ornamentale ar trebui să acopere cea mai mare parte a cerințelor acestui stil.
Obiecte necesare pentru amenajarea biroului acasă
Dacă te gândești să îți amenajezi biroul de acasă, atunci ar trebui să iei în calcul și obiectele necesare pentru a putea desfășura activitățile într-un mod cât mai eficient.
Piese de mobilier
Mobilierul trebuie ales în conformitate cu stilul camerei, cu dimensiunile și culorile acesteia. La mare căutare în ultimii ani sunt piesele de mobilier în culori cât mai deschise, albe chiar, care să pună în valoare cât mai mult dimensiunile spațiului.
Scaun de birou
Un scaun de birou își demonstrează importanța mai ales dacă munca ta implică activitate statică, de birou. Va trebui să alegi un scaun ergonomic, care să îți ofere o poziție cât mai confortabilă.
Decorațiuni
În funcție de stilul ales, te poți orienta către obiecte de artă, tablouri sau sculpturi, către plante ornamentale, artificiale sau naturale, sau către orice alt tip de decorațiune specifică activității tale.
Corpuri de iluminat
Alege corpuri de iluminat care să îți asigure un maxim de vizibilitate, preferând lumina naturală pentru a-ți proteja sănătatea ochilor și pentru a reduce consumul în ceea ce privește energia.
Produse de birotică
Nu uita să îți notezi necesarul de produse de birotică, pentru ca activitatea ta să fie cât mai eficientizată. Hârtia pentru copiator, capsatoare, perforatoare, dosare și bibliorafturi, toate aceste lucruri îți sunt necesare dacă vei decide să lucrezi de acasă.
Pentru multe persoane, munca de acasă a însemnat dispariția nevoii de a avea biroul în proximitatea locuinței, care a dus la materializarea dorinței de a locui la casă, sau chiar de a începe construcția propriei case, cu toate avantajele pe care aceasta le oferă.
De acum nu vei mai fi nevoit să petreci timp în trafic, să ai bătăi de cap cu privire la locurile de parcare sau să te gândești la orele de vârf în care rămâi blocat pe străzi aglomerate. Ia în calcul amenajarea unui birou chiar în confortul casei tale și bucură-te de libertatea pe care ți-o oferă biroul și munca de acasă.