Balconul tău s-a transformat de-a lungul timpului într-un spațiu de depozitare? Atunci înseamnă că a venit timpul pentru amenajarea acestuia! Transformă-l într-un loc în care îți savurezi cafeaua de dimineață, te recreezi ascultând muzică, iei masa sau îți desfășori munca de birou. Descoperă idei de amenajare a balconului în funcție de tipul acestuia și transformă acest loc într-un spațiu relaxant.

Consideră renovarea balconului înainte de amenajare

Înainte de amenajarea balconului, ia în considerare renovarea sa, în cazul în care condiția acestuia nu este una foarte bună. Dacă prezintă scurgeri, mucegai sau rugină ori dacă este grav deteriorat, este indicat să îl reabilitezi. De asemenea, dacă este vorba despre un balcon închis sau ți-ai propus să transformi un balcon deschis într-unul închis, cu siguranță va fi nevoie să te ocupi de izolarea termică a acestuia.

Spre exemplu, în cazul în care planșeul din beton armat (care face parte din structura de susținere a balconului) este deteriorat, atunci cel mai probabil intervenția de renovare va fi destul de costisitoare. De asemenea, în ce privește intervenția asupra zidăriei, dacă este nevoie se poate utiliza BCA, cărămidă sau beton. Ia în considerare inclusiv felul în care materialele de construcție influențează durata de viață și confortul pe care poate să ți-l ofere balconul tău.

Partea bună, în schimb, este faptul că vei putea alege finisajele pe care ți le dorești, fie că e vorba de pardoseala balconului sau de pereții acestuia. Printre opțiuni se numără gresia, faianța, sticla, parchetul (dacă e vorba de un balcon închis), mozaicul și piatra naturală. 

De aceea este bine să-ți faci o imagine de ansamblu despre felul în care îți dorești să arate balconul tău odată ce este renovat și amenajat. Finisajele pe care vrei să le alegi se vor potrivi cu piesele de mobilier pe care le ai în minte? Pune-ți astfel de întrebări înainte să realizezi renovarea și amenajarea balconului la bloc sau la casă.

Amenajarea balconului în funcție de dimensiune

Amenajarea unui balcon îngust

amenajare balcon ingust

Amenajarea unui balcon îngust poate pune destul de multe probleme, deoarece majoritatea pieselor de mobilier care există pe piață s-ar putea să fie prea voluminoase pentru a se potrivi în balconul tău, însă nu trebuie să-ți faci griji. Poți să realizezi obiecte de mobilier la comandă, astfel încât să se potrivească perfect pentru lățimea balconului. Așadar, există nenumărate idei de amenajare a unui balcon îngust.

Spre exemplu, pe unul dintre pereți poți adăuga o canapea cu spațiu de depozitare dedesubt, iar pe celălalt, o etajeră înaltă care să se potrivească la fix pe lățimea balconului. Aceasta poate servi la amenajarea balconului cu plante de apartament care să învioreze atmosfera, întrucât sigur vor avea destulă lumină în timpul zilei.

Alternativ, în locul etajerei, poți opta pentru mai multe rafturi individuale care să fie poziționate unul deasupra celuilalt. Efectul s-ar putea să fie chiar mai interesant dacă acestea vor avea aceeași nuanță precum pereții balconului. 

De asemenea, în cazul în care balconul tău este prea îngust pentru a găzdui o măsuță de cafea cât de mică, poți să alegi o poliță de dimensiuni mai mari care să fie montată în perete cu ajutorul unei console rabatabile, astfel încât să nu incomodeze circulația pe balcon atunci când nu o folosești.

Amenajarea unui balcon lung

În cazul în care dispui de un balcon lung, există mai multe moduri în care îl poți amenaja. Spre exemplu, poți plasa pe lungimea balconului o canapea lungă și îngustă, în fața căreia să se afle niște 2-3 măsuțe de dimensiuni mici. Astfel vei avea suficient spațiu pentru a citi pe balcon în timp ce stai lungit pe canapea, dar și pentru a primi în vizită prieteni care doresc să se bucure de priveliște. 

Dacă balconul este deschis, atunci optează pentru o canapea de exterior cu perne detașabile, la care poți adăuga inclusiv câteva perne decorative și niște pături pentru zilele mai răcoroase de primăvară și de toamnă.

O altă opțiune pentru amenajarea unui balcon lung este adăugarea unor bean bags (sau pufuri) mari și confortabile sau a unei mese din lemn și a unor scaune din același material care să aibă pernuțe detașabile astfel încât să le poți scoate imediat în cazul în care începe ploaia.

Amenajarea unui balcon lung și îngust

În cazul în care cauți idei de amenajare a unui balcon lung și îngust, ei bine, în primul rând ar trebui să iei în considerare instalarea unor polițe rabatabile (două sau mai multe, în funcție de cât de lung este balconul) care să țină loc de masă, astfel încât să poți circula liber atunci când nu le folosești.

La acestea poți adăuga niște taburete, iar într-unul dintre capetele balconului poți amplasa un obiect de mobilier custom made din lemn, care să servească în același timp ca fotoliu, dar și ca spațiu de depozitare în partea inferioară.

O altă idee de amenajare a balconului lung și îngust este adăugarea unei canapele făcute la comandă, lungă și îngustă, astfel încât să ai cel puțin jumătate din lățimea balconului pe unde să poți circula. Pentru un efect mai interesant, poți să adaugi și o tăblie tapițată, astfel încât să poți să admiri priveliștea de afară în timp îți bei cafeaua în deplin confort. 

Amplasează niște polițe și adaugă inclusiv obiecte de decor. Amenajarea balconului cu flori este minunată pentru a da un suflu nou acestui spațiu. Pe lângă acestea, mai poți adăuga și clopoței de vânt, cărți, terarii pentru plante și chiar și ghirlande luminoase pentru serile târzii.

Amenajarea unui balcon mic

amenajare balcon mic

Amenajarea balconului mic de apartament este o adevărată provocare, mai ales atunci când îți dorești să îmbini funcționalitatea cu estetica. În cazul în care este vorba despre un balcon deschis, atunci optează pentru mobilier de exterior realizat la comandă. Spre exemplu, poți alege niște scaune din lemn la care să poți adăuga pernuțe, o masă în formă de semicerc și poate chiar și un scaun tip hamac pe care să îl suspenzi în cârlige montate în tavanul balconului.

O altă idee de amenajare a unui balcon mic care este decorat cu multe plante este să creezi o pergolă care să se arcuiască ca o cupolă deasupra balconului, fiind conectată cu balustrada. Aici poți adăuga orice plantă cățărătoare care-ți este pe plac. De asemenea, pe pereții laterali ai balconului poți monta ghivece suspendate în care să crești plante curgătoare. Efectul va fi unul spectaculos!

În cazul în care balconul este unul închis, optează pentru obiecte de mobilier custom made ingenioase, care să se potrivească la fix în spațiul de care dispui. Folosește-te de pereți pentru a poziționa polițe și etajere care să-ți servească drept spațiu de depozitare și pentru amplasarea plăntuțelor. 

Poți chiar să transformi pervazul într-o tejghea care să se întindă pe toată lungimea balconului, la care să adaugi unul sau două scaune de bar, economisind asfel spațiul. Optează și pentru un balansoar suspendat de tavanul balconului, lângă unul dintre pereții laterali, dar ai grijă să alegi unul de dimensiuni reduse, astfel încât să nu încarci prea mult spațiul.

Amenajarea unui balcon mare

amenajare balcon mare

Amenajarea unui balcon mare, fie că e vorba de balconul unei case sau al unui apartament, îți oferă foarte multă libertate. În funcție de nevoile tale îl poți transforma în orice tip de spațiu dorești. Spre exemplu, acesta poate deveni o zonă de dining dacă amplasezi aici o masă mare, alături de niște scaune. 

De asemenea, balconul poate fi folosit ca spațiu de lounging, în care să citești o carte la lumina naturală a soarelui sau să te relaxezi ascultând muzică. Amplasează un colțar de exterior alături de o masă de cafea și niște plante spectaculoase, fie că sunt ele cățărătoare sau nu. Poți opta pentru o canapea simplă alături de niște tabureți ori pentru niște scaune de terasă la care să adaugi o masă mare.

Amenajarea în funcție de tipul balconului

Amenajarea unui balcon deschis: idei practice

Pentru amenajarea unui balcon deschis la bloc poți să alegi un set metalic tip bistro de mese și scaune, astfel încât acestea să reziste intemperiilor, dar în același timp să aibă un aer de eleganță. Cu toate acestea, chiar dacă nu alegi piese de mobilier din metal, este important ca acestea să fie special concepute pentru exterior.

O altă idee de amenajare a balconului deschis este amplasarea unui balansoar în care să te poți relaxa în voie. Pentru o amenajare exotică, poți chiar să îmbraci un perete cu plante, la care poți adăuga și jardiniere, plante suspendate sau la ghiveci, astfel încât să-ți creezi propria oază de verdeață în care să te poți relaxa în voie.

Inclusiv spațiul de depozitare este important, așadar poți alege corpuri de mobilier cu spațiu ascuns în care poți pune pernele și păturile atunci când este vreme ploioasă, dar și alte obiecte pentru care nu ai loc în casă.

Idei de amenajare a unui balcon închis

Optează pentru corpuri de mobilier de interior dacă vrei să realizezi amenajarea unui balcon închis. Poți să amplasezi aici o canapea inedită, niște fotolii confortabile, ba chiar și o măsuță de cafea spectaculoasă. Adaugă inclusiv niște rafturi de perete în forme neobișnuite (triunghiulare sau hexagonale) pe care le poți folosi pentru plante, cărți, sau alte obiecte utile ori decorative.

Pentru o notă chic, optează pentru o măsuță metalică tip bistro, cu blatul din mozaic, pentru o oglindă cu decorațiuni interesante pe perete și pentru un covor cu pattern-uri captivante. Dacă, în schimb, îți dorești un aer exotic, atunci adaugă scaune din ratan, un hamac, niște uși glisante din lemn și sticlă și niște polițe care să se sprijine de niște console metalice cu arabescuri sau detalii florale. 

O altă idee de amenajare a balconului închis este realizarea pardoselei din lemn și îmbrăcarea pereților laterali în același tip de lemn. Efectul va fi unul spectaculos și îți va face de fiecare dată plăcere să ieși pe balcon pentru a citi, a bea băutura preferată sau a te relaxa privind peisajul.

Amenajarea balconului: greșeli de evitat

Să alegi piese de mobilier voluminoase

În cazul în care alegi piese de mobilier voluminoase fără să măsori în prealabil spațiul în care ai dori să se încadreze, atunci s-ar putea să descoperi că acestea fie nu încap, fie te împiedică să te miști liber prin balcon. Chiar dacă balconul tău nu este prea mic sau prea îngust, tot este indicat să realizezi măsurători oricând îți achiziționezi obiecte de mobilier.

Dacă nu ai foarte mult spațiu la dispoziție, poți opta pentru o masă îngustă, o tejghea sau o poliță pliabilă. În ceea ce privește scaunele, achiziționează unele pe care le-ai vedea cu ușurință într-un bistro, deoarece ocupă puțin spațiu. Alternativ, poți să alegi să amplasezi un hamac pe balcon, alături de niște perne de podea.

Să nu te pregătești pentru zilele ploioase

Asigură-te că balconul tău are un sistem de scurgere potrivit pentru a evita inundarea acestuia în timpul sezoanelor ploioase. De asemenea, mobilierul din lemn arătă grozav, dar acesta se poate umfla în timpul ploilor și deteriora cu ușurință atunci când ninge, nefiind foarte rezistent la temperaturi sub zero grade Celsius. 

Mai degrabă optezi pentru ceva impermeabil și încerci să eviți tapiseriile. Poți alege mobilier din metal pe care să-l decorezi cu perne și pături ce pot fi ușor de îndepărtat atunci când plouă sau ninge.

Să uiți de aspectul funcțional al balconului

Atunci când îți amenajezi balconul, nu îl transforma integral în spațiu de depozitare, deoarece în zilele însorite cu siguranță vei dori să-ți petreci timp aici. Fie că acesta devine un spațiu de dining, colțișorul în care îți bei cafeaua de dimineață, locul de lounging în care te relaxezi sau chiar spațiul în care-ți desfășori munca de birou, asigură-te că balconul este o zonă în care îți petreci timpul cu plăcere.

Să uiți de intimitate

Chiar dacă balconul este o extensie a locuinței tale, acesta te poate lăsa expus ochilor curioși ai vecinilor. Fie că faci plajă sau doar citești o carte, intimitatea e un lucru esențial. Din fericire, acest lucru poate fi rezolvat cu ușurință cu ajutorul draperiilor, al gardurilor de bambus sau al paravanelor pliabile în stil japonez. Chiar și plantele de apartament de mari dimensiuni sau spalierii cu plante cățărătoare te pot ajuta să te ferești de privirile nedorite. Nu doar atât, dar îți vei transforma balconul într-o grădină luxuriantă.

Să nu te pregătești pentru lăsarea întunericului

E ușor să uiți de corpurile de iluminat atunci când balconul tău este zilnic inundat de soare. Cu toate acestea, iluminatul corespunzător este esențial după ce se lasă întunericul. Lumânările sunt grozave pentru iluminatul de atmosferă și pot adăuga o notă de mister balconului tău dacă le filtrezi lumina cu ajutorul unor obiecte din sticlă colorată. Inclusiv ghirlandele luminoase sunt o alegere minunată, fiind în același timp și mai ușor de aprins și de stins decât lumânările.

Amenajarea balconului nu este atât de dificilă. Lasă-te inspirat de ideile de amenajare în funcție de tipul balconului tău și transformă acest spațiu într-un loc în care îți face plăcere să-ți petreci timpul. Îmbină funcționalul și esteticul și cu siguranță vei reuși să realizezi o amenajare fermecătoare!