Dacă petreci mult timp relaxându-te la mansardă, să cobori mereu de fiecare dată când trebuie să utilizezi baia poate fi un inconvenient. Amenajarea unei băi la mansardă poate părea dificilă din cauza formei atipice a tavanului în această zonă. Cu toate acestea, nu este imposibil! Descoperă idei de amenajare a băii la mansardă, normele legale pe care trebuie să le respecți, ce stiluri poți aborda și care sunt pașii amenajării!

Normele legale pentru amenajarea băii la mansardă

Pentru a-ți amenaja baia la mansardă, ai nevoie să respecți niște condiții minime de calitate. Spre exemplu, baia trebuie să fie hidroizolată și termoizolată, acoperișul are nevoie să fie stabil și rezistent, este important să asiguri protecție împotriva focului și a zgomotului, precum și igiena mediului interior, alături de condiții de iluminare și ventilare eficiente.

Există și un act normativ pentru proiectarea mansardelor realizat de Institutul de Proiectare, Cercetare și Tehnică de Calcul în Construcții București. Acesta menționează faptul că lavoarul trebuie amplasat pe un perete înalt de cel puțin 1,90 m, că vasul de toaletă poate fi adăugat într-un spațiu cu tavanul înclinat dacă se află la cel puțin 70 cm de perete și înălțimea liberă de circulație este de 1,90 m.

De asemenea, în cazul în care panta acoperișului are o înclinație mai mică de 20 de grade, obiectele sanitare trebuie dispuse pe peretele de înălțime mare. Nu doar atât, dar ventilația trebuie să se realizeze prin aspirație, chiar și în condițiile în care baia de la mansardă are ferestre generoase.

Amenajarea băii la mansardă în funcție de dimensiune

În funcție de cât de generos este spațiul de aici, poți stabili dimensiunile băii de la mansardă. Pentru a realiza o amenajare intuitivă, va fi necesar să iei în considerare forma neobișnuită a încăperii, întrucât înclinația acoperișului te va constrânge în ce privește amplasarea obiectelor sanitare. Indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți descoperi mai multe idei de amenajare a băilor la mansardă.

Amenajarea unei băi mici la mansardă

Amenajarea unei băi mici la mansardă nu este atât de complicată pe cât pare. Poți amplasa o cadă de mici dimensiuni exact în locul în care acoperișul se înclină. Astfel vei câștiga spațiu pentru restul obiectelor sanitare pe care, pentru a le folosi, e nevoie să stai în picioare. Nu doar atât, dar încăperea se va mări optic, astfel încât să nu ai impresia că baia ar fi prea aglomerată. Alternativ, poți opta și pentru o cabină de duș, dar ai grijă să alegi una cu uși de sticlă transparentă, pentru a nu „fura” din spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Plasează lavoarul și vasul de toaletă de-a lungul peretelui drept al băii, astfel încât să dispui de mai mult spațiu în centru, făcând mai ușoară circulația dintr-un capăt în altul al încăperii. Tot pentru a lăsa impresia că spațiul este mai mare, te poți folosi de tavan pentru a-l transforma într-un punct de interes. Amplasează, așadar, mai multe corpuri de iluminat cu un pendul nu foarte lung, de înălțimi diferite, iar astfel vei evidenția latura înaltă a tavanului.

Amenajarea unei băi mari la mansardă

O baie de dimensiuni mari la mansardă înseamnă mai mult loc pentru igienă și relaxare. Poți alege să montezi aici un duș de tip walk-in spectaculos. Întrucât se află la același nivel cu podeaua, acesta oferă o experiență deosebită și, pe lângă aceste lucruri, se potrivește cu mai multe tipuri de amenajări interioare.

În cazul în care preferi băile lungi și relaxante, atunci cu siguranță îți vei dori o cadă în baia ta de la mansardă. Poți opta pentru una de dimensiuni mari pe care să o plasezi astfel încât să fie scăldată de razele soarelui în timpul zilei, pentru o experiență cu adevărat plăcută.

În ce privește celelalte obiecte sanitare, poți opta chiar și pentru două lavoare separate, astfel încât viața de cuplu să fie armonioasă în diminețile în care amândoi aveți nevoie să vă pregătiți pentru a merge la muncă. Dacă spațiul o permite, poți adăuga și niște dulapuri mari și încăpătoare în care să depozitezi prosoape, halate și obiecte de igienă.

Amenajarea băii în funcție de stil

Atunci când îți dorești un stil anume pentru baia ta de la mansardă, este indicat să cauți imagini cu diverse amenajări ale băii pentru a-ți face o idee mai bună despre cum poți să îmbini elementele astfel încât să creezi o atmosferă armonioasă. 

Cu siguranță vei găsi mai multe modele de băi la mansardă, dar nu trebuie să te pierzi cu firea! Uită-te după acele elemente care-ți sunt pe plac și încearcă să-ți imaginezi cum s-ar potrivi împreună. Nu merge, însă, prea departe cu decorațiunile interioare, pentru a nu aglomera spațiul. În definitiv, în acele poze cu baia la mansardă nu vei găsi niciodată un spațiu supraîncărcat, așadar folosește-te de golurile dintre obiectele de mobilier și cele sanitare pentru a echilibra designul.

baie in stil clasic la mansarda

Pentru amenajarea băii la mansardă în stil clasic, poți opta pentru piatră naturală sau mozaic și vei obține un aspect spectaculos! Alege cu grijă bateriile, astfel încât să se potrivească stilului clasic. Acestea, în general, sunt realizate din alamă, au o culoare aurie antichizată și forme elegant arcuite. Poți adăuga o cadă din marmură sau (de ce nu?) chiar din cupru. Căzile din cupru au apărut încă din perioada Victoriană și, chiar și pe atunci, erau privite ca piese de artă sau de decor.

Poți completa un astfel de design elegant cu o oglindă ornamentată de epocă pe care să o plasezi deasupra lavoarului și cu o vază înaltă de podea în care să ții mereu plante ornamentale uscate.

Amenajarea băii la mansardă în stil modern

baie moderna la mansarda

Stilul modern este unul foarte luminos, așadar dacă îți dorești să amplasezi ferestre mari în acoperiș în acel loc în care vei amenaja baia, poți obține setting-ul perfect pentru un astfel de design. Funcționalitatea este foarte importantă în abordarea stilului modern, așadar asigură-te că pui accent pe utilitatea obiectelor sanitare sau de mobilier. 

Optează pentru dulapuri cu un design cât mai simplu, cu linii drepte și cât mai puține forme rotunde. Folosește-te de unghiurile pe care le creează acoperișul pentru a imprima o dinamică modernistă spațiului din baie. Spre exemplu, poți alege să creezi mobilier la comandă, astfel încât să încapă perfect în colțurile descrise de acoperiș.

În cazul în care baia este una mică, folosește-te de oglinzi pentru a mări optic spațiul din această încăpere. Dacă ai optat pentru o cabină de duș, te sfătuim să folosești uși de sticlă din aceleași considerente. În ce privește cromatica, poți alege culori neutre contrastante (mai ales albul și negru) la care poți adăuga culori de accent cu ajutorul prosoapelor și al covorașelor de baie.

Amenajarea băii la mansardă în stil minimalist

baie mansarda

Stilul minimalist este perfect pentru spațiile restrânse, dar nu numai. Inclusiv o baie de mari dimensiune poate fi amenajată astfel. Optează pentru spații de depozitare ascunse, pune accent pe funcționalitate, alege o paletă monocromă și nu încărca baia cu prea multe obiecte de decor. O plantă (fie ea un arbust de interior sau o plantă aeriană) și o oglindă rotundă flancată de două corpuri de iluminat discrete pot fi suficiente.

Ține minte să nu îți păstrezi nici obiectele de toaletă la vedere, astfel încât să nu încarci vizual încăperea. De aceea este important să dispui de unul sau de mai multe dulapuri încăpătoare care să nu aibă ușile din sticlă transparentă.

Amenajarea băii la mansardă în stil rustic

baie in stil rustic la mansarda

Grinzile acoperișului sunt la vedere? Aceasta este invitația perfectă pentru a amenaja o baie în stil rustic. Poți pune grinzile în valoare prin elementele de design interior pe care le alegi. Poți opta pentru mobilier din lemn, lambriuri pentru pereți, ba chiar și pentru un lavoar suspendat cu blatul din lemn. 

Dacă îți dorești să mergi și mai departe de atât, poți alege și o cadă sculptată dintr-o singură bucată de lemn. Deși aceasta se poate realiza doar la comandă, efectul va fi unul surprinzător. Nu doar atât, dar nu trebuie să îți faci griji pentru durabilitatea acesteia, deoarece căzile din lemn sunt acoperite cu mai multe straturi de lac, ba chiar unele dintre ele au și straturi de fibră de sticlă.

Amenajare baie la mansardă: Pași de urmat

Realizarea instalațiilor sanitare

Primul pas pentru amenajarea unei băi la mansardă este realizarea instalațiilor sanitare. Acest lucru presupune montarea țevilor de apă rece și de apă caldă, precum și finalizarea instalației de canalizare.

Realizarea instalației termice (țevile pentru calorifer) și instalarea circuitelor electrice

Instalația termică reprezintă al doilea pas din amenajarea băii la mansardă. În majoritatea cazurilor, aceasta este la vedere, așadar ai grijă să optezi pentru țevi cu un aspect plăcut, care să-ți permită punerea în practică a designului interior dorit. Poți alege țevi de polipropilenă, de culoare albă sau țevi din cupru, dacă ești dispus să investești mai mult pentru sistemul de încălzire.

De asemenea, montarea circuitelor electrice trebuie să se realizeze după planul băii, astfel încât să existe o priză de alimentare atât lângă locul în care va fi plasată mașina de spălat, cât și una care să poată fi încastrată în cabinetul cu oglindă de deasupra chiuvetei. Nu doar atât, dar e nevoie să ții cont și de locul în care vor exista corpurile de iluminat.

Turnarea șapei și construirea pereților interiori

Următorul pas în amenajarea unei băi la mansardă constă în turnarea șapei și în construirea pereților de compartimentare. Mansardele au o structură triunghiulară, așadar ai grijă cum închizi acest spațiu, astfel încât să existe suficient loc pentru obiectele sanitare din baie și să nu fie incomod de circulat nici pentru persoanele mai înalte.

Hidroizolarea

Hidroizolarea băii este necesară pentru a preveni deteriorarea instalațiilor, apariția mucegaiului și a igrasiei, desprinderea finisajelor și scăderea rezistenței betonului. Izolațiile se pot realiza cu membrane bituminoase și vor minimiza riscul accidentelor, cum ar fi inundarea altor camere.

Montarea ușii, a ferestrelor și a ventilației

Pentru montarea ușii îți recomandăm să eviți lemnul, deoarece acesta se poate umfla din cauza umidității crescute din baie. Alege, în schimb, o ușă de termopan, eventual cu oglindă, deoarece aceasta este durabilă și se curăță ușor. De asemenea, pentru montajul ferestrei, optează pentru una care să fie din aceeași gama ca ușa, astfel încât să existe o coerență a designului interior.

Nu doar atât, dar ventilația băii este necesară chiar dacă dispui de ferestre generoase. Aceasta previne formarea mucegaiului și a igrasiei, eliminând aerul umed din baie.

Realizarea finisajelor (podea și pereți)

Pentru finisaje, poți alege plăci de gresie și de faianță, piatră naturală sau travertin. În cazul în care îți dorești să dai impresia unei încăperi spațioase, atunci optează pentru finisaje deschise la culoare. Dacă, în schimb, îți dorești o baie spectaculoasă, atunci poți folosi culori mai intense, cum sunt violetul sau turcoazul.

Instalarea cabinei de duș sau a căzii

În cazul în care-ți realizezi cabina de duș sau cada la comandă, atunci acest pas ar trebui să preceadă montarea finisajelor. Dacă, în schimb, acestea nu sunt personalizate, ci cumpărate direct din magazin, atunci este bine să fie instalate abia după montarea gresiei și a faianței. Alege o cabină de duș în cazul în care baia este de dimensiuni mici, iar dacă spațiul o permite, atunci optează pentru o cadă în care să te poți relaxa în voie.

Instalarea obiectelor sanitare și a caloriferului

Alege vasul de toaletă, chiuveta și bateriile astfel încât să se potrivească stilului tău de design interior preferat. Spre exemplu, chiuveta poate fi cu blat sau încastrată în mobilier, cu picior ori montată în perete. Optează pentru un vas de toaletă rotund dacă spațiul este mic sau îngust ori pentru unul oval dacă baia este mai spațioasă. De asemenea, la acest pas se racordează și caloriferul, astfel încât să beneficiezi de confort termic ori de câte ori folosești baia de la mansardă.

Montarea corpului de iluminat

Corpul de iluminat principal are nevoie să ofere lumină ambientală. De asemenea, mai poți opta pentru încă un corp de iluminat care să se afle deasupra dulapului din dreptul chiuvetei, sau chiar încastrat în acesta.

În cazul în care planifici transformarea mansardei într-un spațiu confortabil, este neapărat nevoie să te gândești și la amenajarea unei băi. Normele și regulile care trebuie respectate nu ar trebui să te descurajeze, din contră! Ar trebui să îți ofere acea îndrumare de care ai nevoie pentru confortul și siguranța ta și a familiei tale. Ai grijă ca pașii pentru amenajarea băii la mansardă să fie respectați întocmai și apelează la o echipă de profesioniști care să te ajute până și cu cel mai mic detaliu. Mult succes!