Eclerajul locuinței tale este foarte important pentru a-ți genera o stare de bine și pentru a-ți spori atenția atunci când ai nevoie de acest lucru. Poate părea ciudat, dar „temperatura” luminii pe care o folosești te poate ajuta în ambele cazuri. Află ce reprezintă temperatura culorii, ce este lumina caldă, cea rece și cea neutră, cum le alegi în funcție de context și cum să le folosești în locuința ta.

Ce este temperatura culorii?

În primul rând, temperatura culorii se măsoară în grade Kelvin și poate varia între 1700 K (foarte, foarte caldă) și 9500 K (extrem de rece). De ce se măsoară temperatura luminii în grade Kelvin, te întrebi? Ei bine, un mod simplu în care te poți gândi la temperatura culorii e să-ți imaginezi o bucată de metal încălzită. La început, va emite lumină infraroșie invizibilă, sau căldură. Pe măsură ce se încălzește, începe să aibă o strălucire blândă de roșu sau oranj. Dacă nivelul de căldură la care este expus metalul crește și mai mult, galbenul și, în cele din urmă, albul, iau locul roșului și oranjului.

Probabil vei găsi diferite descrieri ale luminii calde, dar ceea ce trebuie să reții este că aceasta variază între 2700 și 3100 K, în vreme ce lumina neutră se încadrează între 3900 și 4200 K, iar lumina rece între 5000 și 6500 K. Pe măsură ce temperatura crește, culoarea luminii devine mai rece.

Când să alegi lumina caldă?

Prima formă de „lumină artificială” pe care oamenii au reușit să o stăpânească a fost focul, cu diverse dovezi care plasează cea mai timpurie utilizare a focului acum aproximativ un milion de ani. Dacă ai stat vreodată lângă un șemineu sau lângă un foc de tabără care părea a fi cald și liniștitor pentru ochi, acest lucru s-a întâmplat grație mileniilor care s-au scurs și au făcut posibilă utilizarea focului pentru a lumina în jur, pentru a genera căldură și pentru a găti.

Acest mod în care percepem lumina focului e atât de impregnată în tiparele noastre de gândire încât chiar și niște simple imagini cu un foc de tabără ne pot face să ne simțim confortabil, stârnindu-ne un sentiment de calm sufletesc. Mai târziu în istoria umanității, focurile deschise au fost înlocuite de sobe, șeminee, lumânări și, în final, de becuri incandescente, fiecare dintre acestea fiind exemple de lumină caldă.

De aceea, lumina caldă este ideală de folosit atunci când vrei să faci persoanele care o percep să se simtă ca acasă, în largul lor. Aceasta este cea mai comună alegere în complexele rezidențiale sau pentru orice loc care se dorește a fi confortabil. Dacă ai înnoptat vreodată la un hotel care oferă și mic dejun, sau dacă ai făcut cumpărături sau ai servit feluri de mâncare într-un local care se dorește a fi de modă veche, atunci cu siguranță ești deja familiar cu lumina caldă.

Când să alegi lumina rece?

Lumina zilei, spre exemplu, este o lumină rece, deoarece nuanțele de lumină rece de peste 5000 K evocă soarele strălucitor și cerul limpede al unei zile însorite, fără urmă de nori. De aceea, noi asociem lumina rece instinctual cu senzația de a ne afla afară și cu libertatea și posibilitățile care vin odată cu ea. Lumina soarelui pe suprafața pielii determină eliberarea vitaminei D în sistemul circulator care, ca efect, determină o stare de fericire.

Lumina rece înseamnă viață, entuziasm și energie, lucruri care lipsesc în spațiile cu lumină caldă. Chiar dacă au o cantitate mică de albastru în compoziția lor cromatică, acesta nu e la fel de accentuat ca oranjul sau galbenul din culorile calde, ceea ce înseamnă că devine mai ușor să distingi culorile în lumină rece.

Populare în clădirile de birouri, luminile reci servesc foarte bine pentru a anima și a ridica moralul personalului, mai ales în cazul în care spațiul nu beneficiază de ferestre sau lucarne care să permită pătrunderea luminii naturale. De asemenea, acestea sunt folosite și în magazinele de retail pentru a anima și a adăuga un plus de energie spațiilor care altminteri ar contura niște vitrine neinteresante și plicticoase.

Spre deosebire de luminile calde, care sunt folosite foarte des inclusiv la intensități mai mici, cele reci tind să aducă rezultate mai bune, fie în ce privește productivitatea, fie în vânzări, atunci când sunt puternice și strălucitoare, făcând produsele să iasă în evidență sau ajutând personalul să se concentreze asupra taskurilor.

Luminile reci au tendința să nu se potrivească atunci când sunt alăturate unor finisaje precum lemnul sau cărămida, deoarece culorile naturale din aceste materiale (galbenul și roșul) devin mai puțin vizibile din cauza tentelor reci ale luminii care le scaldă. Acest lucru face ca luminile reci să fie mai puțin folosite în complexele rezidențiale, deși se poate întâmpla ca acestea să fie utilizate cu succes în zonele în care predomină culorile neutre (alb, negru sau gri), ori culorile reci (verde, albastru).

Când să alegi lumina neutră?

Lumina neutră este o invenție relativ recentă, întrucât abia la mijlocul secolului al XX-lea a fost inventată tehnologia pentru a obține o lumină de altă natură decât cea incandescentă. Spre deosebire de lumina caldă și de lumina rece, în natură nu se poate găsi niciun exemplu de lumină neutră.

Acest tip de lumină este ideală pentru percepția cât mai fidelă a culorilor, întrucât niciuna nu este avantajată sau dezavantajată. Lumina neutră este ideală pentru expunerea de artă, de fotografie, sau de produse. Vei vedea că spațiile precum galeriile de artă sau muzeele aproape întotdeauna folosesc lumină neutră, dar acest principiu se aplică oricărui spațiu în care reproducerea exactă a culorilor este foarte importantă. Lumina neutră este ideală inclusiv pentru a performa taskuri detaliate sau de înaltă precizie.

Deoarece luminile calde și reci accentuează sau estompează anumite culori, luminile neutre sunt preferate în spațiile în care coexistă atât culori calde, cât și culori reci. Spre exemplu, un logo care conține culori complementare, în care una dintre ele automat va fi caldă și cealaltă rece, va fi pus în evidență cel mai bine doar dacă este iluminat cu lumină neutră.

Cum să alegi luminile pentru locuința ta?

Dormitorul trebuie neapărat să fie iluminat cu lumini calde, pentru a invita la un somn dulce și liniștitor, în vreme ce livingul poate să aibă un ecleraj atât cu lumini calde, cât și cu lumini reci. Este indicat ca spațiile de confort și de relaxare, precum zona în care e amplasată canapeaua, să fie iluminate cu lumini calde, în vreme ce un spațiu ca masa de dining, spre exemplu, ar trebui să dispună de lumini reci.

Bucătăria, baia și biroul este bine să aibă un ecleraj strict cu lumină rece. Aceasta ajută la o iluminare bună în baie (fie că e vorba de machiaj, pensat sau bărbierit) și în bucătărie (acolo unde trebuie să fii foarte atent atunci când tai mărunt legume sau fructe), dar și la concentrare atunci când vine vorba de muncă de birou. Singurul loc din toate aceste spații în care îți recomandăm să adaugi o lumină caldă este zona căzii, deoarece cui nu îi place să se relaxeze și să se destindă în timp ce face o baie lungă după o zi istovitoare de muncă?

Coridoarele pot conține atât lumină neutră, cât și un mix între lumini calde și lumini reci, astfel încât să facă tranziția de la un spațiu în care se petrec lucruri care necesită atenție sporită (cum este baia sau bucătăria) la un spațiu de relaxare și confort (așa cum este dormitorul sau camera copilului).

În concluzie, dacă ai de ales între lumină caldă sau lumină rece, trebuie să știi că lumina caldă este mai potrivită pentru relaxare, destindere și este benefică în spațiile destinate dormitului, în vreme ce lumina rece este bună pentru observarea detaliilor și concentrare, fiind folosită pentru o bună iluminare spațiilor în care se desfășoară activități sau a rspațiilor de lucru, inclusiv pentru munca intelectuală. De asemenea, în cazul în care dorești să iluminezi obiectele de artă din locuința ta, te sfătuim să optezi pentru lumină neutră.