Ferestrele reprezintă ochii casei tale. Acestea permit pătrunderea luminii naturale în încăperi pe timp de zi, creează impresia de mai mult spațiu, dau senzația de deschidere și de libertate și prin ele putem urmări ce se întâmplă în exteriorul casei. De aceea trebuie să fii foarte atent atunci când le alegi. Descoperă ce tipuri de ferestre există și cum să optezi pentru modelul potrivit casei tale.

Tipuri de ferestre după material

Ferestrele din lemn

Ferestrele din lemn sunt potrivite pentru stilul tradițional, cel modern și cel rustic. Acest tip de fereastră este disponibil în aproape orice dimensiune și culoare, astfel încât ai de unde alege un model care să fie convenabil pentru casa ta, atât ca aspect, cât și ca funcționalitate. Cu toate acestea, fiind din lemn, au o durată de viață destul de redusă și necesită întreținere periodică. Dacă, în schimb, îți dorești niște ferestre ecologice sau pur și simplu ești îndrăgostit de aspectul natural al lemnului, cu siguranță ferestrele din lemn sunt o opțiune potrivită.

Ferestrele din aluminiu

Deși ferestrele din aluminiu sunt mai comune în cazul instituțiilor sau magazinelor, dacă îți dorești o casă în stil industrial, atunci acestea s-ar potrivi perfect arhitecturii locuinței tale. Acestea sunt destul de rezistente în timp și reușesc să păstreze cu succes răcoarea de la interior în timpul verii. Dezavantajul lor este că se pot oxida odată cu trecerea timpului, iar costul lor de achiziție este destul de mare.

Ferestre din PVC (sau termopane)

Ferestrele din PVC (policlorură de vinil), numite și termopane, înlocuiesc cu succes lemnul (mai ales cele care au o culoare și o textură care imită materialul lemnos) și sunt foarte rezistente. Acestea au o eficiență termică deja recunoscută, iar întreținerea lor este ușoară. Cu toate acestea, sunt mai costisitoare, însă foarte rezistente în timp.

Tipuri de ferestre după modul de deschidere

Fereastra clasică

Fereastra clasică are un singur tip de deschidere: cu balamale. Deschiderea se realizează pe stânga sau pe dreapta, iar fereastra este ușor de întreținut, putând fi curățată ușor.

Fereastra oscilo-batantă

Fereastra oscilo-batantă are un tip de deschidere în plus față de cea clasică, întrucât aceasta se poate inclusiv rabata spre interior, mulțumită unui sistem de basculare care se află în partea inferioară. Deși este mai puțin rezistentă decât fereastra clasică, acest tip de fereastră oferă avantajul aerisirii îndelungate, atunci când este lăsată întredeschisă.

Fereastra suflantă

Fereastra suflantă este ideală pentru optimizarea spațiului din locuința ta, deoarece se rabatează la exterior. Aceasta nu incomodează trecerea prin zonă și nici nu permite ploii sau scurgerilor de pe acoperiș să pătrundă înăuntru, deoarece sistemul de rabatare este situat în partea de sus a tâmplăriei. Spre exemplu, dacă pleci o săptămână în concediu, poți lăsa fereastra rabatată fără grija faptului că-ți va intra apă în casă dacă vremea devine ploioasă. Singurul dezavantaj este faptul că e mai dificil de întreținut și de curățat.

Fereastra pivotantă

Fereastra pivotantă se rotește în jurul propriului ax! Da, ai auzit bine. Aceasta are un sistem de rabatare care se bazează pe un ax vertical aflat în mijlocul ei. Geamul se rotește până la 90 de grade în jurul axului, astfel încât poate fi curățat și întreținut foarte ușor, oferind în același timp și luminozitate încăperii. Dezavantajul acestui tip de fereastră este că împiedică admirarea peisajului, întrucât nu poți avea o privire panoramică din spatele ei.

Fereastra basculantă

Fereastra basculantă se rotește și ea în jurul propriului ax, la fel ca fereastra pivotantă, numai că de această dată axul se află pe orizontală, nu pe verticală. Poate fi curățată la fel de ușor, însă are același dezavantaj ca tipul de fereastră menționat mai sus.

Fereastra culisantă

Fereastra culisantă este ideală pentru interioarele minimaliste. Aceasta are o fantă care permite ca jumătate din fereastră să se deschidă culisând, până când atinge celălalt capăt. Acest tip de fereastră poate avea ambele geamuri mobile, sau unul fix și unul mobil, însă curățarea și întreținerea sunt destul de dificile. În schimb, permite trecerea pe lângă fereastră, oferă un spațiu mai amplu pentru amplasarea obiectelor de mobilier și o vizibilitate foarte bună.

Fereastra ghilotină

Fereastra ghilotină este similară ferestrei culisante, doar că aceasta alunecă vertical, nu orizontal. Acest tip de fereastră are partea superioară fixă, iar cea inferioară este mobilă. Poți așeza în fața unei ferestre ghilotină o canapea, un birou, un fotoliu, ba chiar și o chiuvetă, deoarece nimic nu te va împiedica să aerisești. În schimb, nu poate fi curățată foarte ușor.

Tipuri de ferestre după forma acestora

Fereastra rotundă

Fereastra rotundă se potrivește de minune în interioarele contemporane, minimaliste, tradiționale (victoriene, baroce sau rococo), dar mai ales în cadrul interioarelor Art Deco. Acest tip de fereastră poate fi observat deseori în arhitectura caselor interbelice, fiind un semn al ineditului și al eleganței. În cazul în care fereastra are un ax central, aceasta pivotează pentru a se deschide, dar dacă este vorba de o fereastră mare cu mai multe panouri, oricare dintre ele se poate deschide separat.

Fereastra bovindou

Fereastra bovindou este destul de rar întâlnită, însă are un șarm aparte. Se regăsește de multe ori sub forma unui „triptic” (sau arc) de ferestre, ieșind ușor în exteriorul peretelui, mărind suprafața camerei în care se află și oferind mai multă lumină. Aceasta arată ca un mic balcon, iar la pervazul ei îți poți amenaja biroul sau chiar un colț de citit cu perne decorative și pături.

Fereastra arcadă

Fereastra arcadă are marginea superioară rotunjită și poate fi un punct de interes într-un interior contemporan, minimalist sau chiar tradițional. Este foarte potrivită pentru pereții înalți, întrucât le conferă și mai multă grandoare și noblețe. Acest tip de fereastră poate fi fixă, nepermițând aerisirea, sau mobilă. Dintre cele care se pot deschide, cele mai accesibile financiar sunt ferestrele „sprânceană”, deoarece sunt formate dintr-un semicerc fix și un dreptunghi care se poate deschide ca o fereastră clasică.

Orice tip de fereastră ai alege, fie că e vorba de material, de sistemul de deschidere sau de forma acesteia, asigură-te că se va potrivi cu înălțimea pereților, cu felul în care dorești să amplasezi obiectele de mobilier în încăperi, precum și cu designul interior pe care îl visezi pentru casa ta. Mult succes!