Ce poate fi mai agreabil decât să te plimbi desculț prin casă și să simți căldura blândă care-ți intră-n corp în timp ce afară ninge cu fulgi mari? Pe lângă acest sentiment plăcut pe care ți-l poate oferi, încălzirea în pardoseală are numeroase avantaje pe termen lung. Descoperă care sunt acestea, cum se montează, ce tipuri de încălzire în pardoseală există și care sunt costurile asociate!

Ce este încălzirea în pardoseală

Încălzirea în pardoseală este un sistem de încălzire alcătuit din cabluri electrice sau conducte cu apă caldă. Acestea se montează la nivelul podelei, deasupra șapei de bază a locuinței, urmând să fie acoperite cu o altă șapă și cu pardoseala pe care o alegi. Un sistem de încălzire în pardoseală asigură confortul termic al locatarilor, căldura emanată propagându-se în sus prin radiere, întrucât aerul cald este mai ușor decât cel rece. Așadar încălzirea se realizează uniform.

Conductele cu apă caldă sau cablurile electrice trebuie montate pentru a alcătui un covor încălzitor, astfel încât să acopere cât mai mult din suprafața încăperii. Acest ansamblu este conectat la o centrală termică, care poate fi electrică, pe gaz sau pe lemne. Izolarea corectă a locuinței crește eficiența acestui sistem de încălzire. Informează-te cum se realizează un termosistem eficient și alege varianta potrivită pentru locuința ta.

Tipuri de încălzire în pardoseală

montare sistem incalzire pardoseala

Încălzirea în pardoseală cu apă caldă

Apa caldă circulă prin țevi rezistente de polipropilenă care sunt montate în pardoseală. Pierderile de căldură sunt împiedicate prin montarea unui strat izolator, iar întregul ansamblu de țevi este acoperit cu o șapă. Aceasta este un strat de beton sau din alte materiale care impermeabilizează sistemul. Gresia, parchetul sau piatra naturală se montează direct pe șapă.

Încălzirea în pardoseală cu apă caldă este mai degrabă recomandată în cazul locuințelor în construcție, deoarece șapa ridică nivelul podelei cu 3-5 cm, iar acest lucru poate fi o problemă în cazul unei case deja construite.

Încălzirea electrică în pardoseală

În funcție de felul în care sunt integrate cablurile electrice, încălzirea în pardoseală electrică poate fi de două tipuri: cu șapă sau fără șapă. Ceea ce au în comun este faptul că funcționează cu ajutorul unor termostate ambientale cu temporizatoare care-ți permit să reglezi temperatura camerei și să economisești căldură în încăperile nefolosite. Descoperă ce presupune fiecare tip de încălzire electrică în pardoseală!

Încălzirea în pardoseală cu șapă

Cablurile electrice sunt încorporate în șapă, așadar nivelul podelei este elevat cu câțiva centimetri. Echipa de profesioniști desfășoară cablul de pe bobină, îl poziționează într-un model sinuos, îl fixează cu adeziv fierbinte sau capse, iar apoi este inclus în șapă. Atunci când cablurile sunt așezate mai apropiat, podeaua se va încălzi mai repede, iar aerul va atinge temperatura dorită mai rapid. Dezavantajul acestui tip de încălzire în pardoseală este timpul îndelungat de instalare. Cu toate acestea, prețul este unul accesibil, iar eficiența energetică e crescută.

Încălzirea în pardoseală fără șapă

Încălzirea în pardoseală fără șapă este mai simplu de realizat și constă în încorporarea unui covor electric în adezivul folosit la instalarea pardoselii. Covorul este tăiat la dimensiunile potrivite și poate fi instalat chiar și în locurile mai greu accesibile. Se montează rapid și intervenția nu este foarte costisitoare.

Nu doar atât, dar încălzirea pardoselii este aproape instantanee, în vreme ce răcirea se petrece mai greu, mai ales în cazul în care ai optat pentru gresie sau piatră naturală, întrucât aceste materiale înmagazinează căldură. Cu toate acestea, costurile pentru consumul de energie electrică vor fi mai ridicate decât pentru încălzirea electrică în pardoseală cu șapă. Din fericire, aceste costuri pot fi minimizate dacă se adaugă un termostat.

Încălzirea în pardoseală: Cum se montează?

montare incalzire pardoseala

Montajul încălzirii în pardoseală cuprinde mai mulți pași, începând cu planificarea spațiului și finalizând cu finisarea pardoselii. Descoperă care sunt acești pași în funcție de sistemul de încălzire pentru care dorești să optezi!

Planificarea spațiului

În primul rând se măsoară dimensiunile camerelor, iar apoi trebuie planificat traseul cablurilor electrice, al covoarelor sau al conductelor cu apă. Astfel poți afla ce cantitate de materiale este necesară.

De asemenea, este nevoie să fie stabilită distanța dintre țevi sau cabluri, precum și lungimea și numărul de circuite. Calculul materialelor necesare se poate realiza de către o companie specializată în servicii de instalații termice.

Montarea casetelor pentru distribuitor

Distribuitorul pentru încălzire trebuie așezat cât mai central posibil. Astfel, traseele țevilor vor fi mai scurte, iar încălzirea se va face uniform. De asemenea, casetele pentru distribuitorul de încălzire au nevoie să fie plasate mai sus decât țeava din pardoseală, astfel încât aerul din tuburi să fie evacuat. Acum se pot monta și senzorii de căldură, în cazul în care ai optat pentru un sistem de încălzire automatizat.

Instalarea sistemului de încălzire

Sunt instalate folia de polietilenă, care previne condensul, iar apoi conturul pereților trebuie tapetat cu bandă perimetrală autoadezivă, astfel încât aceasta să poată prelua dilatările șapei. Apoi se montează stratul izolator și conductele de apă, covorașele sau cablurile electrice.

Verificarea sistemului de încălzire

Acest pas poate fi sărit dacă ai ales o încălzire electrică, dar pentru încălzirea în pardoseală cu apă caldă, este nevoie de o probă de presiune. Aceasta trebuie să fie cuprinsă între 6 și 10 bar. Inițial este posibil să se constate o scădere de presiune, deoarece țevile se dilată odată ce apa caldă circulă prin ele. După ce se întâmplă acest lucru, nu ar trebui să mai existe nicio scădere de presiune. În caz contrar, instalația trebuie aerisită.

Turnarea șapei

Pentru încălzirea în pardoseală, grosimea șapei trebuie să fie cuprinsă între 35 și 60 mm și să nu depășească, în niciun caz, 100 mm. Dacă se întâmplă acest lucru, eficiența energetică a sistemului va fi mult redusă, deoarece materialul din care este realizată șapa capătă proprietăți termoizolante. În cazul în care optezi pentru încălzire electrică în pardoseală cu ajutorul covoarelor electrice, acest pas nu este necesar.

Finisarea pardoselii

Pentru încălzirea în pardoseală, parchetul pe care îl alegi trebuie să fie termorezistent. Acest lucru înseamnă că plăcile de parchet trebuie să aibă o grosime mai mare. De asemenea, poți opta și pentru piatră naturală, dale, mozaic șlefuit sau chiar marmură. Aceste materiale sunt recomandate de specialiști pentru o încălzire eficientă și o capacitate ridicată de înmagazinare a căldurii, care este eliberată treptat după închiderea sistemului de încălzire.

Care sunt avantajele pe termen lung ale încălzirii în pardoseală?

Confort termic crescut

Sistemele de încălzire în pardoseală sunt practice și eficiente, deoarece emană căldură pe toată suprafața podelei. Acest aer cald se ridică la suprafață, încălzind încăperea de sus în jos. Astfel vei putea beneficia de o încălzire omogenă, care se va resimți în fiecare colț al camerei. În schimb, în cazul caloriferelor, se poate întâmpla ca aerul din centrul încăperii să fie mai rece, în vreme ce aerul de lângă calorifer este mai cald, creând astfel un disconfort termic pentru locuitori.

Mai mult spațiu

Spre deosebire de calorifere, încălzirea în pardoseală nu ocupă spațiul util al încăperilor. Acest lucru înseamnă că poți plasa obiectele de mobilier oriunde dorești. Nu va trebui să-ți faci griji că patul, canapeaua sau biroul sunt prea aproape de calorifer. Spre exemplu, vei putea să te ocupi de amenajarea biroului acasă fără să-ți mai pui problema faptului că-ți va fi prea cald în cazul în care amplasezi masa de lucru la fereastră, acolo unde s-ar afla și caloriferul.

Design discret

Spune adio măștilor de calorifer! Sistemul de încălzire nu va mai trebui ascuns și-ți va permite să-ți amenajezi locuința în orice stil de design interior dorești. Caloriferele inestetice nu se vor mai întrezări printre piesele de mobilier și obiectele decorative pentru care optezi.

Eficiență energetică

Caloriferele tradiționale au nevoie să fie încălzite la o temperatură înaltă (cuprinsă între 65 și 67 de grade Celsius) pentru a fi eficiente. În același timp, sistemele de încălzire în pardoseală nu au nevoie să ajungă mai sus de 29 de grade Celsius pentru a oferi o atmosferă plăcută, fiind astfel mai eficiente energetic. Un astfel de sistem poate fi mai eficient cu 25-30% decât unul tradițional.

Încălzirea în pardoseală: Care sunt costurile estimative?

Prețul încălzirii prin pardoseală variază în funcție de dimensiunea locuinței. De asemenea, pentru o construcție nouă, costurile vor fi mai reduse decât pentru renovarea unei case vechi sau a unui apartament dintr-un bloc deja construit. Un lucru cert este că instalarea sistemului de încălzire prin pardoseală este, de obicei, cu 20-50% mai costisitoare decât montarea unor radiatoare.

Cu toate acestea, investiția ta se va amortiza în timp, ba chiar vei ajunge să faci economii, deoarece încălzirea prin pardoseală este mai eficientă energetic. Costurile tale lunare vor fi reduse cu 20-40% pe termen lung. Nu doar atât, dar dacă îți dorești ca aceste costuri să fie chiar mai reduse, atunci optează pentru o investiție inițială mai mare, astfel încât sistemul tău de încălzire să fie dotat cu senzori și termostate.

Încălzire în pardoseală vs. calorifere

În cazul în care încă nu te-ai hotărât dacă să optezi pentru încălzire în pardoseală sau calorifere, atunci trebuie să știi că inclusiv acestea din urmă au anumite avantaje. Caloriferele sunt ușor de instalat, montarea lor nu presupune costuri foarte ridicate, ai de ales dintre o mulțime de modele și pot fi oprite cu ușurință în camerele nelocuite.

Cu toate acestea, radiatoarele ocupă mai mult spațiu, nu sunt la fel de eficiente energetic (deoarece încălzesc aerul prin convecție) și nici la fel de economice, confortul termic oferit este mai scăzut și pot perturba designul interior al încăperilor.

Alegerea caloriferelor sau a încălzirii prin pardoseală îți aparține în totalitate. Acum că ai aflat despre avantajele și neajunsurile ambelor tipuri de sisteme termice, nu-ți rămâne decât să le iei în considerare pentru a face o decizie informată. Nu ezita să apelezi la o echipă de profesioniști pentru a-ți asigura confortul termic dorit, eficient și adaptat locuinței tale, oricare ar fi acesta!