Gletul reprezintă un strat subțire de tencuială care se aplică pe pereți și tavan pentru a ajuta la nivelarea acestora. De obicei, acesta este aplicat înainte de vopsire, pentru a pregăti suprafața pentru un astfel de proces. Deși, acest pas este, uneori, omis în timpul proceselor de amenajare, gletuirea este esențială pentru un aspect uniform și îngrijit al camerei.

Informații generale despre glet

Există mai multe tipuri de glet, în funcție de compoziția acestora și de scopul pentru care pot fi utilizate. Pe baza compoziției, putem identifica trei categorii: pe bază de ciment, de ipsos și de var. Mai există un al patrulea tip, care este destinat numai finisajelor și se găsește în magazine deja preparat.

În funcție de tipul de tencuială al pereților și tavanului, se poate aplica fie un singur strat de glet, fie două. Pentru tencuiala pe bază de ipsos, va fi nevoie de un singur strat, abia după ce tencuiala va fi uscată complet (aproximativ 2-3 săptămâni). În cazul cimentului sau al varului, cu o perioadă de uscare de 4 săptămâni, va fi necesară aplicarea a două straturi de glet. În cazul aplicării a două straturi, acestea trebuie să aibă o consistență diferită. Primul are ca scop nivelarea, așa că, acesta are nevoie de o textură grosieră. Al doilea, însă, trebuie să fie mai fin, deoarece, este folosit pentru finisarea lucrării.

Cum pregătești suprafețele pentru aplicarea gletului?

Înaintea procesului de gletuire, pereții și tavanul au nevoie de pregătire. Aceștia trebuie să fie netezi și curați, pentru a permite o aplicare uniformă a gletului. Umezește pereții și tavanul folosind o bidinea și apoi curăță întreaga suprafață de var sau vopsea folosind un șpaclu. La final, trebuie să te asiguri că pereții au rămas complet uniformi. În cazul apariției unor mici denivelări, deformări, găuri sau fisuri, acestea trebuie reparate. Poți folosi adeziv sau paste speciale pentru astfel de lucrări, precum și multibat sau nisip, dacă pereții au avut mai mult de suferit și trebuie să umpli golurile de unde a căzut tencuiala.

Aplicarea amorsei

Pentru ca pereții să fie complet pregătiți pentru gletuire, mai există un ultim pas necesar în pregătirea lor: amorsa. Acest strat va acoperi complet orice denivelare și va asigura uniformizarea suprafeței. De asemenea, pereții vor deveni mai aderenți și vor putea fi gletuiți corespunzător. Amorsa trebuie să fie uscată complet înainte de aplicarea gletului.

Cum pregătești gletul?

Pentru acest pas, vei avea nevoie de o găleată în care vei adăuga apa și gletul. Este important să respecți cantitățile indicate pe ambalaj, dar, este recomandat să fie mai mult glet decât apă în găleată. Acesta va absorbi apa iar apoi, cu ajutorul unui mixer special, va fi amestecat. Acest amestec omogen are un timp destul de rapid de uscare, așa că, trebuie aplicat cât mai rapid, în maximum 30-40 de minute din momentul în care este gata. Astfel, acesta se va lipi ușor de pereți și va contribui la nivelarea și la finisarea acestora.

Aplicarea gletului

Instrumentele de bază pentru aplicarea gletului vor fi două șpacluri de diferite dimensiuni. Cel mic este necesar pentru a lua gletul din recipientul în care a fost pregătit, iar cel mare va fi folosit pentru aplicarea lui pe pereți și tavan, dar și pentru nivelare. Pentru a evita uscarea gletului înainte ca pereții să fie aranjați, trebuie să-l nivelezi imediat după ce îl aplici. Pentru zonele mai dificil de acoperit, te poți ajuta de o pensulă pentru a întinde gletul.

Începe aplicarea de jos în sus, prin mișcări precise. Stratul trebuie să fie cât mai subțire și fin, pentru a se nivela ușor și a evita formarea denivelărilor. În cazul aplicării a două straturi de glet, acestea se pot rezolva de către al doilea strat, cel de nivelare.

Gletul se usucă ușor și are nevoie de o temperatură mai mare de 10 grade Celsius pentru a se consolida. Înainte de a trece la stratul de finisare, este important ca primul strat să fie complet uscat.

Lucruri importante de reținut înainte de începerea lucrărilor

Pentru ca proprietățile gletului să nu fie afectate, este recomandat să îl achiziționezi cu cât mai puțin timp posibil înainte de utilizare. Condițiile de depozitare sunt, de asemenea, importante. Acesta trebuie păstrat într-un loc uscat, preferabil, nu în încăperea ce urmează a fi gletuită, deoarece aceasta va avea un grad mare de umiditate.

De asemenea, va trebui să fii atent în momentul alegerii gletului pentru cele două straturi. Cel de nivelare are nevoie de o textură mai aspră, pentru o aderență mai bună, iar cel de finisare trebuie să fie cât mai fin.

Aplicarea gletului nu este un proces complicat și o poți face și singur, fără ajutorul unor profesioniști. Prin alegerea unor materiale de calitate și respectarea câtorva reguli simple, pereții tăi vor fi uniformi și vor fi pregătiți pentru zugrăveală sau pentru aplicarea unui strat de vopsea.