Deși tehnologia a evoluat în mod constant, iar mulți dintre noi suntem la curent cu toate noutățile ce țin de aceasta, în țara noastră încă există zone, destul de multe, care au probleme în ceea ce privește racordarea la rețeaua de apă. Fie că sursa este prea departe, sau nu există deloc, fie că nu sunt bani pentru asta, sau că nu e timp, mulți oameni sunt nevoiți să își alimenteze locuințele cu apă adusă de la fântâni sau din puțuri.
O soluție pe care o folosesc tot mai multe persoane, atunci când vine vorba despre alimentarea cu apă, este achiziționarea unui hidrofor. Un hidrofor poate aduce apa mai aproape celor care au nevoie de ea, el fiind folosit la scară largă, iar în funcție de tipul său, el poate alimenta cu apă o clădire sau poate evacua apa din aceasta.
Ce este un hidrofor?
Un hidrofor reprezintă un echipament sau un utilaj care folosește principii mecanice pentru a pompa apa și pentru a o extrage de la anumite adâncimi.
Conform celor enunțate, înțelegem că un hidrofor are componente mecanice care cu ajutorul presiunii pot împinge apa către suprafață, către consumatorii finali.
Hidrofoarele așadar pot fi alese într-o primă fază în funcție de adâncimea la care se găsește apa, deoarece această caracteristică indică înălțimea pe care o va avea coloana de apă.
Care sunt componentele hidroforului?
Un hidrofor are nevoie de mai multe elemente care, combinate, te vor ajuta în demersul tău de alimentare cu apă. Vasul de expansiune, pompa, manometrul, presostatul și racordul cu cinci căi reprezintă produsele care nu trebuie să îți lipsească, deoarece fiecare dintre acestea au un rol foarte bine definit.
- Electropompa
Confundată adesea cu pompa de la pompele submersibile, electropompa este de fapt o pompă submersibilă căreia i se atașează un motor în doi timpi, în cele mai multe dintre cazuri.
Pompele folosite pentru hidrofoare sunt foarte puternice, deoarece ele vor avea rolul să pompeze apa, astfel încât aceasta să urce la înălțimea stabilită. În funcție de cerințele din teren se poate opta pentru pompe din oțel sau pentru pompe din material plastic, însă pentru că vorbim despre elemente care se află în contact direct cu apa, oțelul va câștiga detașat confruntarea cu plasticul.
- Vasul de expansiune
O componentă foarte importantă a hidroforului este vasul de expansiune. După nume, putem înțelege relativ ușor cu ce se ocupă acesta, însă vom explica succint procedeul. Vasul de expansiune reprezintă o incintă împărțită în două camere printr-o membrană flexibilă. În una dintre camere vom avea aer, în cealaltă apă.
Atunci când presiunea apei va fi mare, aceasta va apăsa membrana, iar apa va fi împinsă tocmai folosindu-ne de această presiune. În plus, vasul de expansiune este cel care protejează pompa de efectul ”loviturii de berbec”, mai exact schimbarea nefirească, rapidă și imprevizibilă a vitezei lichidului pompat. În același timp, vasul de expansiune reglează presiunea, limitând astfel numărul de porniri-opriri ale pompei, care pot conduce către defectarea acesteia.
- Racord vibrant
Racordul sau racordul vibrant așa cum este el cunoscut, reprezintă elementul de legătură dintre pompa submersibilă și vasul de expansiune.
- Manometru
Manometrul este responsabilul cu măsurarea presiunii pompei
- Presostat
Presostatul asigură pornirea și oprirea pompei, în funcție de presiunea semnalată. În mod normal aceste produse vin din fabrică cu valori presetate pe intervale de presiune, în general 1,5-2 bari, însă cu ajutorul unui specialist în instalații de acest tip poți cu siguranță modifica plaja de valori.
- Racordul cu cinci căi
Racordul pe care sunt fixate toate elementele componente, practic punctul comun în care acestea se intersectează.
Pregătirea camerei tehnice pentru hidrofor
Hidroforul este un ansamblu mecanic care are nevoie de un spațiu propriu. Acest lucru înseamnă că hidroforul trebuie amplasat într-o cameră tehnică sau într-un cămin unde nu are toată lumea acces, tocmai datorită faptului că este un dispozitiv care folosește pentru funcționare presiuni foarte mari.
Pericolele sunt reale și din acest motiv specialiștii ne recomandă să alegem întotdeauna hidrofoare de calitate, pentru a fi siguri că acestea au o rezistență sporită la uzură, dar și sisteme de protecție care să ne anunțe dacă apare vreo problemă.
Pentru a realiza camera tehnică te poți gândi să o construiești în pământ, micșorând astfel distanța până la sursa de apă. Va trebui să te ocupi de săpătură, în funcție de dimensiunile hidroforului ales, însă va trebui să iei în calcul și grosimea izolației. Nu uita că hidroforul poate fi destul de zgomotos și că această cameră tehnică va avea nevoie și de o hidroizolație, așa că va trebui să iei în calcul toate aceste considerente.
Următorul pas este zidirea, lăsând spațiile tehnice necesare pentru realizarea conexiunilor cu interiorul locuinței, asigurarea circuitelor electrice și realizarea circuitului pentru apă, după care te poți ocupa de realizarea unui acoperiș, pentru a asigura hidroforul de probleme apărute la exterior, dar și pentru a te asigura că nu lași o cale de acces nimănui.
Montarea hidroforului
Montarea hidroforului este un proces recomandat a se face de către un specialist. Deși nu este un proces complicat e necesar să fie făcut cu atenție. Pentru montarea unui hidrofor va fi nevoie de hidrofor și de trusa de scule. În primă fază va fi nevoie să se facă racordarea furtunului de absorbție, montându-l pe pompă. Urmează montarea racordului cu 5 căi, montarea manometrului și mai apoi a presostatului. Mai apoi se va face legătura dintre hidrofor și pompă cu ajutorul racordului vibrant.
Amorsarea pompei hidroforului
Un aspect foarte important care ține de buna funcționare a unui hidrofor constă în amorsarea acestuia. Amorsarea pompei înseamnă de fapt umplerea acesteia cu apă, iar în timpul acestui proces vei vedea că manometrul ar trebui să indice o creștere a presiunii.
Pompa trebuie lăsată să se umple cu apă, trebuie pornită mai apoi, pornit și hidroforul, iar acesta trebui lăsat să funcționeze pentru circa 1 minut.
Dacă pompa se va opri după realizarea ciclului de pompare, iar vasul este plin, atunci poți ști că ai făcut amorsarea în mod corect.
Firește, instrucțiunile specifice fiecărui model de pompă sau vas de expansiune sunt menționate în instrucțiuni, deoarece aceste produse sunt testate destul de mult înainte de a fi puse în vânzare. Siguranța este foarte importantă iar din acest motiv aceste produse trebuie să asigure o funcționare impecabilă.