Trăim vremuri în care găsirea unui loc de parcare în apropierea locuinței a ajuns o chestiune de noroc. De aceea, proprietarii de mașini care locuiesc la curte se pot considera privilegiați de soartă. Dacă tot ai șansa să-ți poți parca autoturismul în curte, e păcat să nu profiți și să nu construiești un spațiu adecvat în care acesta să fie la adăpost de intemperii, razele soarelui sau „mesajele de salut” ale porumbeilor și altor zburătoare. Ne referim la un garaj, care ar trebui inclus din start în proiectul de construire a unei case. Garajul poate fi ridicat și după ce ai finalizat casa, iar în articolul de față îți vom prezenta în detaliu toate etapele pe care trebuie să le parcurgi.

Care sunt pașii necesari pentru construirea unui garaj

constructie garaj

Dacă ești în situația în care urmează să îți construiești casa de la zero, ar fi bine să discuți cu arhitectul pe care l-ai ales despre necesitatea unui garaj. Astfel, construcția acestuia va fi inclusă în proiectul inițial al casei; poți opta și pentru varianta unui garaj subteran, ca să lași mai mult spațiu în curte.

Pregătirea lucrărilor

  • Tipul de garaj–în primul și în primul rând, trebuie să stabilești ce tip de garaj vrei să construiești. Poți opta pentru un garaj subteran, care necesită o investiție mai consistentă, însă nu va ocupa spațiu în curte și va asigura condiții mai bune pentru mașina ta. Ai și varianta garajului suprateran, care este mai ușor de construit, mai ieftin și permite o evacuare mai bună a gazelor de eșapament. În schimb, un astfel de garaj îți răpește din suprafața curții, se poate degrada în timp din cauza intemperiilor și poate deveni o tentație pentru hoți.
  • Alegerea structurii. Următoarea decizie importantă este cea legată de structura viitoarei construcții. În această privință, ai trei opțiuni principale: betonul, lemnul sau metalul.
  • Structura din beton: este cea mai rezistentă, se poate turna în orice formă și are capacitatea de a absorbi căldura, astfel că garajul nu se va transforma în cuptor pe timpul verii. Toate aceste avantaje vin cu un preț pe măsură, costurile unei structuri din beton fiind cu aproximativ 50% mai mari decât ale altora.
  • Structura din lemn: este foarte ușor de asamblat, astfel că nu vei avea nevoie de foarte mult timp pentru a pune garajul pe picioare. Nu vei avea dificultăți nici în ceea ce privește procurarea materialului, iar costurile vor fi decente. Totuși, lemnul se degradează în timp și poate fi atacat de insecte, ciuperci și umiditate; pentru a evita asta, are nevoie tratare periodică. Soluțiile necesare costă și ele, iar pe termen lung, investiția se va dovedi mai mare decât cea pe care ai fi făcut-o inițial pentru o structură din beton.
  • Structura metalică: se poate compara ca durabilitate cu aceea din beton, iar ca ușurință a montării și costuri, cu aceea din lemn. Un garaj construit pe structură metalică este rezistent, ușor de construit și reprezintă o soluție mai prietenoasă cu mediul.
  • Stabilirea bugetului–odată ales tipul de structură, trebuie să faci o listă cu toate celelalte materiale necesare. În acest sens, poți solicita sprijinul unei companii specializate. Consultanții îți vor spune materialele de care ai nevoie și cantitatea lor, pentru ca tu să poți face un calcul estimativ al costurilor. Apelând la furnizorii parteneri ai platformei vei putea beneficia de anumite promoțiiri, așa că sunt șanse ca materialele să te coste mai puțin decât ai estimat. Nu în ultimul rând, trebuie să iei în calcul și costurile construcției propriu-zise.
  • Obținerea autorizațiilor–garajul intră în categoria anexelor gospodărești, așa că proiectul nu poate fi pus în practică fără o autorizație de construcție. În caz contrar, riști să primești o amendă între 1.000 și 10.000 de lei, la care se adaugă și obligația de sista lucrările până la obținerea documentelor necesare. Nu merită să riști, așa că mai bine obține autorizația înainte de a da drumul lucrărilor.

Demararea lucrărilor

După ce ți-ai procurat toate materialele necesare și ai obținut și autorizația de care tocmai am amintit, e timpul să îți sufleci mânecile și să te apuci de treabă. Realizarea construcției include și ea câteva etape distincte, pe care ți le vom descrie în cele ce urmează.

  • săparea șanțurilor de fundație–Ca orice construcție, garajul trebuie să aibă o bază solidă, iar pentru asta are nevoie de o fundație, referindu-ne aici la garajele supraterane. Lucrările încep cu săparea șanțurilor pentru fundație, iar adâncimea acestora depinde de tipul de sol. Astfel, în cazul solurilor argiloase, adâncimea șanțurilor trebuie să fie mai mare decât adâncimea de îngheț, în timp ce într-un sol nisipos trebuie să sapi între 50 și 100 de centimetri. Dacă nu cunoști exact tipul de sol, cel mai sigur este să sapi șanțuri adânci de un metru și cu o lățime de cel puțin 40 de centimetri.
  • turnarea fundației–după ce șanțurile au fost săpate respectând dimensiunea stabilită pentru garaj, pe fund se toarnă nisip și pietriș, după care se trece la montarea cofrajului. În interiorul cofrajului se plasează apoi garniturile de armare, materialul hidroizolant, după care treci la prepararea betonului care va fi turnat imediat în cofraj.
  • turnarea șapei–după ce fundația este gata, se îndepărtează cofrajul și se trece la turnarea șapei, care va constitui baza garajului. Pentru aceasta, se face un alt cofraj, iar în interiorul său, solul se curăță și se nivelează după care se acoperă cu un strat de nisip și pietriș. Se aplică, apoi o folie de impermeabilizare peste care se pune o plasă din sârmă sudată, după care se toarnă beton în interiorul cofrajului.
  • Ridicarea stâlpilor de susținere–în funcție de tipul de structură, aceștia pot fi stâlpi turnați din beton, stâlpi metalici sau din lemn. Cum am precizat și mai devreme, stâlpii structurilor metalice și din lemn vor fi mai ușor de montat.
  • Construirea pereților–această etapă depinde iarăși de tipul de material ales, însă foarte importantă este termoizolarea și hidroizolarea corespunzătoare a pereților.
  • Acoperișul–cele mai folosite materiale pentru acoperiș sunt țigla ceramică, șindrila și tabla. În funcție de preferințe, acoperișul poate fi ascuțit sau plat, însă, în acest din urmă caz, trebuie să aibă un grad de înclinare, pentru a permite scurgerea apei.

De ce să apelezi la un profesionist pentru construcția garajului

Construcția unui garaj nu este un simplu proiect DIY pe care să-l poți lua de la capăt dacă ceva nu a mers bine, sau îl poți îmbunătăți oricând. De aceea, dacă nu ești foarte priceput în domeniul construcțiilor, apelează la sprijinul unor specialiști. Poți găsi numeroase firme de construcții pe platformele digitale dedicate iar avantajele sunt multiple. În primul rând, știind exact ce au de făcut, constructorii vor finaliza proiectul într-un timp mult mai scurt, iar tu vei putea beneficia mai curând de garajul dorit. De asemenea, nu vei face risipă de materiale, iar asta înseamnă mai puțini bani cheltuiți. Un specialist estimează mult mai exact decât un amator cantitatea de materiale necesare și va folosi cam cu 30% mai puțin, adică strictul necesar. Ocupându-te singur de un astfel de proiect, în ideea că vei face economie, practic vei cheltui în plus niște bani, pe care ai putea să-i plătești unei firme specializate, care îți va construi garajul în mod profesional și într-un timp mult mai scurt.

Înainte de a demara un astfel de proiect, fie că o faci pe cont propriu, fie că apelezi la constructori specializați, asigură-te că ai la dispoziție tot spațiul necesar și că acesta este accesibil. Altfel, riști să constați că trebuie să dărâmi un colț de casă pentru a putea ajunge cu mașina de la poartă la garaj, ceea ce nu dorim nimănui.