Una dintre cele mai mari probleme pe care o întâmpină constructorii sau beneficiarii care lucrează pentru locuințele lor o reprezintă, în general, durata lucrărilor. Aceasta poate varia în funcție de mai mulți factori, unii, chiar independenți de voința umană. Cât ar trebui, de fapt, să dureze construcția unei case și care sunt situațiile care ți-ar putea pune probleme? Discutăm despre acestea în cele ce urmează.

Construcția caseiーun proces cu mai multe etape

Chiar dacă plănuiești, în detaliu, construcția unei case, este greu de crezut că proiectul va fi respectat în totalitate, din punct de vedere al termenelor. Construcțiile necesită etape de lucru, unele chiar la exterior, iar factorii meteorologici nu pot fi, mereu, previzibili. Din acest motiv, în anumite situații, se poate întâmpla ca ridicarea imobilului să necesite un timp mai îndelungat. Iată care sunt cele mai frecvente motive care pot întârzia realizarea lucrărilor de construire.

Un buget insuficient

Lucrările de construcții sunt costisitoare, iar, uneori, socotelile de la începutul lucrărilor nu se potrivesc și cu realitatea din teren. Din acest motiv, este necesar să aloci un buget care să aibă și o marjă de siguranță, astfel încât să nu resimți foarte puternic eventuale costuri pe care nu le-ai prevăzut. Gândește-te că și cantitățile de materiale s-ar putea să fluctueze, așa că, ia în calcul o sumă acoperitoare, chiar și în situațiile cele mai defavorabile.

Realizarea lucrărilor în regie proprie, fără profesioniști

Deși, s-ar putea să reușești să duci la bun sfârșit lucrările singur, este mult mai avantajos să lucrezi alături de profesioniști, deoarece ei pot eficientiza timpul de lucru. Cunoștințele lor și parteneriatele stabilite cu furnizorii de materiale de construcții sau cu alți specialiști (electricieni, instalatori, ingineri topografi, etc.) te pot ajuta să finalizezi mai repede proiectul decât ai face-o în regie proprie. Chiar și în ipoteza în care ai găsi specialiști rapid, nimic nu îți poate garanta că ei vor fi serioși, drept pentru care, cel mai indicat, ar fi să lucrezi cu o echipă care îți poate recomanda firmele potrivite.

proiect casa

Condiții meteorologice nefavorabile

Cu siguranță, vei experimenta modificări bruște ale vremii care îți dau peste cap ritmul lucrărilor. Pentru că multe lucrări se realizează la exterior, vei fi nevoit să le amâni sau să începi o etapă de amenajare sau construire la interior, până la o evoluție favorabilă a vremii. Specialiștii în construcții exact asta sfătuiesc: să te orientezi către acele lucrări care nu necesită activitate la exterior, astfel încât să nu existe timpi morți care să te coste prelungirea duratei de execuție a clădirii.

Echipe ineficiente de muncitori

Un lucru foarte important, atunci când construiești, ține de echipele de muncitori pe care le alegi. Firește, că vrei echipe care lucreze rapid și corect, însă, uneori te poți lovi de provocări din acest punct de vedere. Provocări pe care va trebui să le rezolvi, chiar dacă, astfel, se adaugă zile în plus la perioada de construire. Caută echipele recomandate de muncitori sau alege companii și firme de construcții care aduc și echipe proprii, astfel încât să îți știi lucrarea pe mâini bune.

Lipsa materialelor de construcții necesare

O construcție are nevoie de fluiditate la nivel logistic, pe care o poți obține doar dacă îți organizezi foarte bine ideile și resursele. Practic, ar trebui ca la începerea lucrărilor, toate materialele să fie deja depozitate pe șantier. Vei vedea, însă, că, logistic, acest lucru este dificil de făcut, drept pentru care, uneori, acest lucru înseamnă timp pierdut care se adaugă la totalul de execuție al lucrării. Pentru a preîntâmpina această problemă, planifică totul în avans, stabilește contactele cu furnizorii, astfel încât nici aceștia să nu întâmpine dificultăți în ceea ce privește livrarea materialelor. Organizarea de șantier a personalului este foarte importantă și ea, deoarece va trebui să anunți fiecare echipă de finalizarea unei anumite etape, tocmai pentru a ști care este momentul pentru a intra „în scenă”.

Cât ar trebui să dureze execuția unei case?

În mod uzual, casele se evaluează și sub aspectul realizării lor, chiar și estimativ. Luând în calcul toate etapele de lucru, ar trebui să rezulte un număr de zile, sau ani, în care poți realiza o construcție. În general, o casă individuală nu ar trebui să îți ia mai mult de jumătate de an, pentru realizarea la roșu, și mai mult de un an, pentru realizarea la gata. Acest lucru depinde foarte mult și de dimensiunile locuințelor dorite. Facilitățile extra sunt și ele parte a realizării construcției, iar aici discutăm despre mansarde, delimitări teritoriale sau construcții de agrement în interiorul locuinței.

Dimensiunile casei sunt luate în calcul în timpul realizării proiectului tehnic. Ca marjă acoperitoare, se mai adaugă timp care, adesea, înseamnă exact neprevăzutul discutat anterior. Timpul în plus este necesar să acopere orice problemă întâmpinată, mai ales, dacă vorbim despre a da în folosință acea casă unor proprietari care abia așteaptă să se mute. De cele mai multe ori, beneficiarii iau în calcul termenul de finalizare a clădirii și se așteaptă ca acesta să fie respectat, deoarece presupun că el include, de asemenea, și eventualii timpi morți aferenți lucrărilor de șantier.

Lipsa avizelorーun moment cheie, când construiești

Dacă, pe parcursul proiectului, schimbi ceva sau îți trebuie un aviz, este foarte posibil să fie nevoie să aștepți destul de mult. Din acest motiv, majoritatea avizelor și autorizațiilor se obțin încă de la început, tocmai pentru a fi siguri că structura se poate construi și că aceasta nu are de suferit, ulterior, la nivelul realizării. Totuși, uneori, poate fi cazul unor modificări ce necesită avizarea, iar, pentru aceasta, singura soluție este să aștepți.

Durata de realizare a unei construcții poate depinde de mulți factori, însă, este necesar să îi prevezi și să îi iei în considerare, dacă vrei un lucru bine făcut. Apelează la specialiști și calculează fiecare pas și vei vedea că lucrurile se simplifică destul de mult, astfel încât casa să poată fi construită într-un timp cât mai scurt.