Montajul gresiei și al faianței reprezintă finisajul unei încăperi, deoarece niciun alt material nu va mai fi aplicat peste plăcile ceramice, nepunând la socoteală, evident, chitul de rosturi. Din acest motiv, este nevoie ca montajul să fie realizat corect și calitativ, deoarece, nu vei mai putea interveni, în niciun fel, la nivelul suprafeței pentru reparații. Iată care sunt pașii esențiali pe care trebuie să îi parcurgi, astfel încât finisajele să fie perfecte, chiar și fără ajutor specializat.
Pregătirea substratului - o operațiune obligatorie
Substratul sau stratul suport, așa cum mai este el denumit în construcții, reprezintă, de fapt, placa de beton sau după caz peretele, pe care se aplică plăcile ceramice. Montatorul trebuie să se asigure că aceste suprafețe sunt perfect plane, compacte și curate.
În cazul pereților nivelarea se va face cu tencuială. În cazul pardoselilor , se poate aplica, în prealabil, și o șapă autonivelantă, care să asigure planeitatea suprafeței, sau o șapă fără proprietăți autonivelante. Cea din urmă, însă, îngreunează munca fiindcă va trebui mereu verificată, până la uscare, cu ajutorul unei cumpene.
Totuși, până la obținerea unui strat suport potrivit pentru aplicare plăcilor ceramice, este necesar să parcurgi câțiva pași care, în final, te vor asigura că lucrarea realizată este făcută în mod corect. Iată care sunt aceste etape, în ordinea importanței lor.
- Verifică petele și impuritățile de pe stratul suport
În unele cazuri, stratul suport poate fi afectat de uleiuri sau grăsimi, care pot influența aderența adezivului folosit pentru placajele ceramice. Este cazul halelor industriale sau a garajelor, spații în care scurgerile de ulei și grăsimi nu sunt rare.
Dacă stratul suport este afectat de uleiuri, atunci ar trebui să faci o curățarea până la atingerea unei suprafețe curate, integre. Acest lucru se poate face foarte simplu prin sablare. Această procedură are rolul de a mărunți suprafața sau cel puțin stratul superficial de beton, pentru a îndepărta problemele. După aspirare sau măturare, se verifică, din nou, stratul suport pentru a vedea dacă problema este în profunzime sau dacă este doar o scurgere de suprafață. Important este ca, în final, stratul suport să fie curat și sănătos, fără nicio pată sau urmă de grăsime sau ulei.
- Desprăfuiește suprafețele
Prezența prafului pe suportul din beton va diminua aderența adezivului sau a șapei, așa că, este necesar să fie înlăturat. În acest sens, poți folosi o perie de sârmă, pentru a putea pătrunde chiar și în zonele cele mai poroase ale betonului, sau poți aspira, pentru ca, mai apoi, să cureți sub jet de apă. Praful pe substratul de beton poate proveni chiar și în urma traficului, mai ales, dacă vorbim despre utilaje, care, prin mișcarea roților, pot zgâria stratul superficial de beton.
- Repară fisurile și golurile
Fisurile pot fi de două tipuri: fisuri superficiale și fisuri în profunzime. În cazul pardoselilor, este indicat să afli care este tipul crăpăturilor din placa de beton, pentru a putea interveni la nivelul acestora. În cele mai multe cazuri, fisurile sunt superficiale și nu necesită activități susținute de reparare, deoarece injectarea cu lapte de ciment sau rășină epoxidică s-ar putea să fie suficiente.
Fisurile pot fi cauzate de contractarea și dilatarea betonului, iar, din acest motiv, este indicat să umpli micile crăpături astfel încât acestea să nu se extindă și să creeze goluri mai mari.
Golurile sau găurile necesită și ele reparații speciale, deoarece nu vei putea monta plăcile ceramice dacă există. Practic, orice breșă structurală poate conduce către cedarea plăcilor de gresie. Chiar și o singură placă deteriorată poate conduce către necesitatea de interveni la nivelul sistemului finit. Golurile trebuie umplute cu mortar, după realizarea operațiunilor de curățare, după care suprafața se nivelează ca să fie perfect plană.
- Verifică infiltrațiile de apă
Una dintre cele mai periculoase situații care pot fi întâlnite, în special, în cazul planșeelor peste subsol este cea care vizează infiltrațiile de apă. Apa prezentă în structura de beton, în capilaritate, poate conduce către infiltrații și către apariția mucegaiului. Din acest motiv, specialiștii recomandă verificarea temeinică a stratului suport și fisurile, pentru a vedea dacă nu cumva acestea reprezintă porți de intrare pentru infiltrațiile de apă. Dacă infiltrațiile există, atunci ar trebui să fie realizate lucrările de rupere a capilarității înainte de montajul placajelor ceramice, astfel încât lucrarea să fie în siguranță.
Pentru a scăpa de infiltrații, trebuie să afli cauza acestora, deoarece apa poate proveni din vecinătatea locuinței, în absența trotuarelor perimetrale, a sistemelor de jgheaburi și burlane și a unui sistem de deversare a apelor pluviale. O hidroizolație calitativă ar trebui să rezolve problema, însă, în acest caz este nevoie de sfatul unui specialist care să te direcționeze către produsele de hidroizolare necesare.
Aplicarea șapei autonivelante pentru pardoseli
În final, poți trece la aplicarea șapei autonivelante, care va avea rolul de a reda planeitatea suprafeței, umplând golurile sau zonele cu probleme. După ce s-a uscat, poți începe să montezi plăcile ceramice. Este important să folosești o șapă autonivelantă de calitate, astfel încât, să ai garanția că stratul suport este plan și sănătos, iar lucrarea de amenajare interioară este realizată corect.
Montajul propriu-zis al plăcilor de gresie și faianță
Pentru montajul plăcilor ceramice este nevoie și de un adeziv potrivit, cu putere mare de lipire, indiferent dacă sunt plăci în plan vertical sau orizontal.
Montarea gresiei sau faianței nu este un lucru dificil, însă, este nevoie de puțină atenție și de respectarea acestor pași pentru a realiza, în mod corect, lucrările. Dincolo de aceștia, nu uita să ai în vedere măsurătorile, pentru a fi sigur că ai cantitatea corectă de materiale cu care să acoperi suprafețele cărora vrei să le oferi un nou aspect.