În momentul construcției unei case, trebuie să acorzi atenția cuvenită tuturor elementelor din componența sa. Printre acestea se numără și soclul, o componentă indispensabilă pe care nu trebuie să o ignori. Află ce este soclul casei, de ce este important să fie construit și cum îl poți izola și decora pentru a obține o construcție frumoasă și de durată.
Ce este soclul casei și care este rolul său?
Soclul este o formațiune asemănătoare cu o plintă aflată la baza unei construcții și are rolul de susținere a acesteia. Acesta ajută la sprijinirea fundației casei, dar, poate fi întâlnit și la stâlpi sau coloane. De asemenea, soclul contribuie și în alte moduri la prelungirea duratei de viață a construcției.
Acesta protejează fațada împotriva intemperiilor, a condițiilor meteorologice nefavorabile și a infiltrațiilor de apă. De aceea, este important să îi oferi o atenție deosebită și să alegi materialele cele mai potrivite. În plus, soclul are și un rol estetic, așa că alegerea materialelor perfecte nu e de neglijat.
Metode de izolare a soclului casei
Izolarea acestei porțiuni ajută la protecția clădirii și la sporirea stabilității acesteia, așa că este important să nu omiți această etapă în momentul construirii. Există mai multe metode de a realiza acest lucru, pe care le vom detalia mai jos.
Vopsirea
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să cureți zona soclului de nisip sau pământ. Procedura s-ar putea dovedi migăloasă fiindcă trebuie să vopsești și sub nivelul solului, circa 5-10 cm. Vopsește apoi toată suprafața soclului. Poți folosi diferite instrumente care să te ajute să vopsești chiar și zonele mai puțin accesibile.
Pentru a te asigura că vopseaua va arăta bine, va trebui să o aplici prin mișcări ample, în diagonală. Astfel, ea va fi distribuită uniform. Ultimul strat va fi cel decisiv, iar acesta trebuie aplicat de la stânga la dreapta sau de sus în jos. Vopseaua se va usca foarte rapid, dacă va fi expusă la prea mult soare, așa că este recomandat să realizezi această lucrare într-o zi mai înnorată sau nu foarte călduroasă.
Placarea cu materiale decorative
Dacă aspectul casei este la fel de important pentru tine ca stabilitatea, poți opta pentru folosirea materialelor decorative, pentru izolarea soclului. Astfel, acestea vor contribui și la înfrumusețarea acestuia. Înainte de a opta pentru un anumit material, este important să știi cum să îl alegi pe cel potrivit. Iată de ce trebuie să ții cont:
- aspectul materialului și potrivirea sa cu restul casei, din punct de vedere estetic;
- duritatea;
- impermeabilitatea;
- rezistența acestuia la intemperii și la variațiile de temperatură;
Iată care sunt materialele decorative folosite, de obicei, pentru izolarea soclului casei.
1. Piatra naturală
Acest material este cel mai potrivit pentru casele construite în zonele de munte, deoarece, oferă o protecție foarte bună în timpul înghețului și împotriva temperaturilor foarte scăzute. Pentru un aspect uniform și o protecție cât mai bună, pietrele trebuie așezate cât mai aproape una de cealaltă. De asemenea, în spațiul rămas între acestea, trebuie aplicat ciment, pentru a preveni infiltrarea apei.
2. Cărămida aparentă
Acest tip de cărămidă are o greutate mai scăzută decât piatra naturală, se aplică mai ușor și oferă un aspect perfect uniform. Înainte de a o aplica, peretele casei trebuie gletuit.
3. Gresia de exterior
Gresia de exterior este alegerea ideală pentru un soclu rezistent și foarte ușor de întreținut. Acest material ceramic este asociat cu un grad sporit de protecție împotriva condițiilor meteo nefavorabile, precum și a șocurilor de natură mecanică.
Placarea cu tencuială dură mozaicată
Acest tip de material se aplică ușor pe suprafața soclului, se usucă rapid și are o putere mare de acoperire. De asemenea, are un grad ridicat de rezistență atât la intemperii, cât și la șocurile mecanice, oferind și protecție de durată împotriva mucegaiului. Totuși, expunerea prelungită la umezeală poate fi dăunătoare pentru structura tencuielii, așa că, va trebui să te ocupi de întreținerea sa.
Placarea cu polistiren extrudat
Polistirenul extrudat nu oferă același efect estetic precum celelalte tipuri de materiale, dar, asigură protecție și izolare termică. Un alt avantaj este faptul că se montează foarte ușor. De asemenea, polistirenul este și o soluție economică, fiindcă pierderea de material este foarte mică în timpul montării.
Indicații pentru a asigura rezistența soclului
Pentru ca soclul casei să fie cât mai durabil, este obligatoriu să respecți câteva reguli în momentul construcției. Pentru a proteja soclul de umezeală, asigură-te că solul din jurul casei are suficiente pante, ca să previi strângerea apei. De asemenea, sistemele de scurgere nu trebuie să fie prea apropiate de casă, iar subsolul trebuie să fie ventilat corespunzător.
Pentru a împiedica umezeala să ajungă la pereți, aplică și un material hidroizolant în cadrul soclului. Pentru a fi aplicat corect, va trebui să se afle la o distanță de 15-20 de centimetri deasupra solului, dar sub nivelul podelei din interior.
Înălțimea soclului este, de asemenea, importantă. Acesta trebuie să aibă cel puțin 50 de centimetri dar, în funcție de arhitectura casei, poate avea până la 2 metri (în cazul prezenței unui subsol sau demisol).
Ce culoare poți alege pentru soclu?
În afară de protecție și rezistență, soclul casei joacă și un important rol estetic. Așadar, este esențial să alegi culoarea acestuia astfel încât să se potrivească imobilului sau cu restul peisajului. Totuși, există anumite avantaje asociate cu alegerea culorilor închise sau deschise.
Dacă optezi pentru culorile închise, întregul ansamblu se va integra mai ușor și se va potrivi mai bine cu mediul înconjurător. În schimb, culorile deschise vor spori iluzia de mărire, iar casa va părea mai înaltă.
Soclul este esențial pentru a asigura protecție casei și a o proteja de factorii externi. Prin alegerea materialelor corespunzătoare, vei putea construi un soclu rezistent și durabil, care să îndeplinească eficient și un rol estetic și unul de susținere. De asemenea, asigură-te că îngrijești corespunzător exteriorul casei, pentru o construcție frumoasă și de durată.