Construirea unei locuințe nu este deloc un lucru ușor și mai mult decât atât, uneori este nevoie de cunoștințe temeinice pentru a o realiza. Este de reținut faptul că mereu va exista o oarecare discrepanță între ideile noastre și execuția tehnică a unei clădiri, iar arhitectura și designul joacă un rol foarte important în realizarea unei case.
Iată cum poți stabili designul casei atunci când construiești și ce ar trebui să ai în vedere, luând în calcul toți factorii ce pot influența alegerile.
Cere ajutor de la o firmă specializată
Uneori nu este suficient să fii cu lecțiile gata făcute și cu ideile gata pregătite. Pot exista situații neașteptate, în care elementele structurale și cerințele de rezistență pot combate ideile arhitecturale și de design pe care tu ți le imaginezi.
Un specialist, fie că e arhitect sau designer de interior, te poate ajuta să îmbini cu ușurință cele două aspecte. În prezent există nenumărate tipuri de materiale de construcții care să te ajute să construiești așa cum îți dorești, fără a depăși limitele de siguranță, iar când vine vorba despre amenajări, acestea pot fi făcute cu gust, grație posibilităților nelimitate de a folosi cele mai variate produse.
Inspiră-te din ideile altora
A te inspira nu înseamnă să reproduci ceea ce ți se pare frumos și nici să copiezi. Suntem unici, iar acest lucru ar trebui să ne ajute să ne delimităm din punct de vedere al inspirației și al alegerilor. Însă inspirația te ajută adesea să creezi o imagine de ansamblu cât mai estetică, iar de multe ori te ajută chiar să deblochezi anumite idei, care poate că nici nu știai că există.
Te poți inspira din reviste sau emisiuni care au ca specific amenajarea locuințelor, poți întreba prietenii sau poți cere păreri pe forumuri, poți verifica ofertele și recomandările vizuale ale magazinelor și nu în ultimul rând, poți alege să ceri sfatul specialiștilor. Cu siguranță vei găsi în portofoliul lor lucrări din care să te poți inspira și nu uita că în definitiv un specialist în design interior trebuie să și rezoneze cu tine la nivelul ideilor tale de amenajare.
Caută tendințele și în funcție de acestea vei ști cu siguranță care este designul de care ai nevoie pentru casa ta. Fie că te inspiri din poze sau alte surse, vei simți cu care dintre idei rezonezi mai mult și care sunt cele pe lângă care vei trece nepăsător. În definitiv și inspirația este un cumul de idei care trebuie hrănit, iar în acest caz toate sugestiile nu vor face altceva decât să te ajute la construirea unui design de locuință care la rândul său va ajunge să inspire pe altcineva.
Alege forma și poziționarea casei
Forma casei este foarte importantă, deoarece în funcție de aceasta vei alege practic totul.Dispunerea ferestrelor față de punctele cardinale, numărul de camere și așezarea lor, toate aceste lucruri devin importante în această etapă.
Locuințele și-au schimbat forma de-a lungul timpului. Ele au devenit mai neconvenționale, însă au păstrat așa cum este firesc, elementele comune. O casă este compusă din fundație, ziduri, soclu, trotuare perimetrale, centuri și grinzi, mansarde și acoperișuri. Cum dispunem aceste elemente? Acest lucru ține de forma pe care o va avea casa, în concordanță cu preferințele tale.
Ține cont de stilul personal
Uneori, chiar dacă alegem să ne inspirăm din ceea ce vedem în jurul nostru, avem acel ceva care reușește să ne diferențieze de ceilalți. Acel ceva este stilul personal și constă în totalitatea elementelor care fac ca un anumit lucru să funcționeze în armonie.
Acesta este și cazul alegerii designului casei, deoarece chiar și aici ne putem manifesta simțul practic. Casa noastră nu trebuie să semene cu alta, chiar dacă în definitiv acest lucru se întâmplă. Mobila, culoarea, tâmplăria, poziționarea, forma, decorațiunile, toate aceste elemente conduc către același lucru și anume la exercitarea propriului stil, prezent în fiecare alegere pe care o facem pentru a stabili designul casei noastre.
Abordarea personală și stilul propriu chiar nu trebuie să-ți lipsească, deoarece joacă un rol foarte important chiar și în determinarea confortului. Degeaba vei avea o casă echipată cu toate sistemele tehnologice de ultimă modă, dacă ți-e greu să te obișnuiești cu ele și în van vei încerca să păstrezi un stil rustic dacă tu ești dependent de tehnologie.
Stilul personal joacă un rol foarte important și fără el nu se poate deoarece el dă tonul casei și o face să devină acasă.
Stabilește bugetul maxim
Vei avea nevoie de o valoare în acest sens deoarece doar așa vei ști cât poți investi pentru casa ta. În funcție de buget se poate stabili și gradul de eficiență al casei, deoarece vei putea alege materiale de top sau materiale cu caracteristici similare, dar mai ieftine.
Bugetul este dependent de mulți factori, iar uneori se poate întâmpla ca socoteala de acasă să nu fie aceeași cu cea din șantier. Este indicat să fii prevăzător și să te gândești din timp la toate modificările ce ar putea avea loc pe parcurs, astfel încât planurile privind designul casei să nu fie dat peste cap. De asemenea informează-te, e posibil să găsești oferte promoționale la materiale de construcții, cum sunt cele de pe platforma noastră – vezi aici: https://building-companion.ro/ și să poți face astfel economii.
Alege unui proiectant
Pentru a stabili designul casei este important să ai alături și un proiectant în construcții. Un inginer proiectant te poate ajuta cu modelarea grafică a proiectului, va evidenția zonele în care trebuie făcute schimbări și va pune pe hârtie conturul casei tale de vis.
Inginerul proiectant nu va fi însă și executant, iar din acest motiv va trebui să existe o conlucrare perfectă între cele două entități, astfel încât cunoștințele fiecăruia să se îmbine într-un rezultat mult așteptat: casa ta.
Alegerea designului casei ține seama de mulți factori, subiectivi sau obiectivi, însă ei sunt acolo doar pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie. Designul unei locuințe se stabilește atunci când toți factorii sunt luați în considerare, pentru ca rezultatul să te mulțumească și să se concretizeze în casa visurilor tale.