Construirea casei în care urmează să locuiești poate fi incitantă, mai ales, dacă înțelegi procesul pe care trebuie să îl parcurgi. Important este să nu te aventurezi în acest demers singur, ci, să-ți iei alături de tine o echipă de constructori, arhitecți și ingineri care te vor ajuta să faci din construcția locuinței tale o experiență plină de satisfacție și fără surprize neplăcute. Așadar, cum construim o casă? Iată ce trebuie să faci:

Pregătirea pentru construirea unei case

Alegerea terenului

În primul rând, atunci când îți alegi terenul pentru casa ta, asigură-te că este unul intravilan, pentru că, altfel, nu vei putea construi pe el. Altminteri, va trebui să faci eforturi pentru a transforma terenul din extravilan în intravilan, lucru care necesită elaborarea unui certificat de urbanism cu scopul de a modifica planul urbanistic zonal. Obținerea PUZ-ului e un proces complex, care depinde de hotărârea consiliului local și poate dura și un an. Sigur, nu va trebui să-ți faci griji pentru aceste aspecte dacă îți alegi un teren situat în localitate și nu la periferia ei. 

Un alt lucru la care trebuie să te gândești sunt actele de proprietate, în lipsa cărora te sfătuim să nu finalizezi actul de cumpărare. Ele te ajută să afli tot ce trebuie să știi despre teren, mai ales, dacă le studiezi alături de un notar sau un avocat.

Un alt lucru de luat în considerare înainte de achiziție sunt limitările terenului, pe care un topograf te poate ajuta să le înțelegi, în vreme ce un arhitect te poate ghida pentru a depăși posibile limitări. Nu sări acest pas, pentru că e posibil să ai nevoie de materiale de construcții anume, dacă vrei ca locuința ta să fie durabilă.

Foarte important de ținut minte este să nu cumperi terenuri mai mici de 150-200 metri pătrați, pentru că nu vei putea construi conform legislației în vigoare. Dacă te întrebi ce deschidere ar trebui să aibă un teren pentru a putea construi, răspunsul este 8 metri pentru clădirile înșiruite și 12 metri pentru clădirile izolate sau cuplate.

Realizarea proiectului de construcție

planse proiect casa

Pentru a realiza proiectul de construcție, trebuie să alegi un arhitect alături de care să lucrezi, începând cu stabilirea obiectivelor și a bugetului. E foarte important să treci prin toate aspectele alături de acesta, pentru că orice modificare ulterioară presupune depunerea unui nou aviz de construire și întârzie realizarea casei.

Dacă ai o viziune foarte clară asupra structurii și compartimentării casei tale, poți începe proiectarea construcției de la zero, însă, va dura mai mult. Alternativa este să alegi un proiect gata făcut care corespunde nevoilor tale, și, astfel, vei accelera procesul.

Proiectul de construcție a casei cuprinde nu doar aspectele arhitecturale, ci, și pe cele de rezistență, de instalații și de amplasament. Dacă vrei ca proiectul tău să fie unic, va trebui să contractezi și ingineri care să se ocupe de planurile de rezistență, respectiv, de planurile de instalații. În acest caz, îți recomandăm să apelezi la o echipă de proiectare deja formată, care include toți acești specialiști.

Obținerea avizelor și a autorizațiilor

Avizele, autorizațiile și documentațiile pentru construirea casei pot da oricui bătăi de cap, mai ales, că sunt foarte numeroase și greu de urmărit de către cineva care nu e specializat în domeniu. Ce trebuie să ai în vedere pentru a face acest proces mai ușor?

În primul rând, trebuie să știi că avizul de construcție e documentul final de care ai nevoie pentru a începe lucrările. Ca să intri în posesia lui, trebuie să achiți o taxă de 0,5% din valoarea casei și să depui, alături de proiectul de construcție, mai multe avize și autorizații din diverse locuri.

Într-un caz fericit, poți primi certificatul de urbanism de la fostul proprietar al terenului, înainte de achiziție. Dacă acesta nu a fost inclus, trebuie să îl obții de la Biroul de Urbanism al primăriei în jurisdicția căreia e arondat terenul și să ții cont de limitările și specificațiile pe care acesta la precizează (cum ar fi înălțimea maximă a casei).

Actele necesare construirii unei case în mediul rural nu includ, din punct de vedere legal, și un studiu geotehnic. Totuși, acesta te poate ajuta să-ți dai seama dacă solul e potrivit pentru tipul de casă pe care vrei să o construiești. Pentru mediul urban, acesta este obligatoriu.

Alte documente de care ai nevoie sunt avizele și acordurile furnizorilor de utilități: salubritate, canal, electricitate, apă, gaze și telecomunicații. Dacă lucrările se fac într-o zonă protejată, istorică sau naturală, vei avea nevoie și de un aviz de mediu. Nu în ultimul rând, trebuie să obții acordul vecinilor pentru construcția casei tale, mai ales, pentru clădiri între care distanța este foarte mică.

Etapele de construcție a casei

În momentul în care ai obținut autorizația de construire, e momentul mult așteptat să începi lucrările propriu-zise. Acum, că ai scăpat de birocrație, nu-ți rămâne decât să găsești o echipă, să cumperi materialele de construcție și să urmărești progresul șantierului.

Această metodă (deși, mai costisitoare) este mult mai avantajoasă decât construirea unei case în regie proprie, deoarece, oferă o calitate mai bună a execuției. Nu doar atât, dar, pentru o casă construită în regie proprie, nu poți face racordarea la utilități și nici nu poți obține garanție, lucru problematic dacă vei constata greșeli de execuție mai târziu. În definitiv, nu-ți dorești o casă fragilă, nu-i așa?

Cu toate acestea, mulți se întreabă care sunt actele necesare construirii unei case în regie proprie, fără să știe că acest lucru este ilegal în România. O inspecție în timpul construcției de la Inspectoratul Teritorial de Muncă îți poate aduce amenzi uriașe pentru fiecare persoană care lucrează pe șantier fără contract de muncă.

Turnarea fundației

În primul rând, terenul trebuie pregătit pentru construcție și vegetația, eliminată. Dacă există o fundație mai veche pe terenul tău, trebuie să o demolezi și să cureți molozul rămas. Apoi, urmează trasarea fundației, care se realizează fie prin topografie, fie prin măsurători manuale. Această ultimă metodă durează mai mult timp, însă, este și mai ieftină, fiindcă nu implică niciun cost suplimentar.

Dacă planul casei tale prevede un subsol sau un demisol, atunci va trebui să faci fundația cu săpătură generală (care necesită un buldoexcavator). În caz contrar, poți opta pentru săpătura cu șanțuri, mai rapidă și mai economică.

E nevoie ca turnarea betonului să se realizeze cât mai repede posibil, ca să nu survină intemperii care să tulbure lucrările și să cauzeze prăbușirea malului. Ultimul turnat va fi betonul de egalizare, care are rolul de a netezi neregularitățile terenului și de a găzdui stâlpii fundației care vor fi montați în acest strat.

Ulterior, se armează fundația (cu mare atenție, pentru a lăsa spațiu pentru conductele sanitare), se realizează cofrarea și se toarnă placa la nivel zero. În timpul executării fundației, e foarte important să ții cont de calitatea materialelor și să nu aduci modificări la proiectul de construcție realizat de inginer. Ideal ar fi ca acesta să fie prezent pe șantier pentru a-și da ok-ul la fiecare etapă descrisă mai sus.

Etapa „la roșu”

După finalizarea fundației, se construiește suprastructura, iar casa începe să prindă formă. O casă construită la roșu are fundația, structura pereților și șarpanta (sau structura acoperișului) gata. Ea nu include cablurile electrice, racordarea la utilități, elementele de tâmplărie (uși și ferestre) și țevile de apă și gaze. 

Pereții casei sunt ridicați după realizarea structurii de rezistență, alcătuită din stâlpi, ziduri, planșee și grinzi. Apoi, se toarnă planșeele dintre etaje și se ridică pereții despărțitori de rezistență. Aceștia au rolul de a prelua greutatea care acționează asupra lor, oferind siguranță și integritate casei.

După toți acești pași, se ridică mansarda, scările interioare și șarpanta (căpriorii și grinzile acoperișului, care nu includ și materialul de acoperire, cum e tabla sau țigla). Cu sau fără cărămizi roșiatice, ai o casă la roșu de acum!

Etapa „la gri”

constructie casa noua

În etapa „la gri“, locuința se termoizolează, se tencuiește la interior și la exterior, se montează acoperișul, geamurile și ușa de la intrare. De asemenea, se instalează și conductele de apă și canalizare, fără obiectele sanitare. Tot în această etapă se realizează instalația electrică (fără prize, corpuri de iluminat sau întrerupătoare) și pereții de compartimentare.

Etapa „la alb”  

Ce înseamnă „casa la alb“? E o casă aproape pregătită pentru recepție. Aceasta este etapa preferată a oricărei persoane, nu doar fiindcă imobilul e aproape gata, ci, și pentru că e momentul să îți alegi finisajele!

Acum, poți pune gresia și parchetul la care ai visat, poți aplica vopseaua, tapetul și faianța, îți poți alege corpurile de iluminat preferate. Nu uita de montarea obiectelor sanitare (cada, chiuveta, vasul de toaletă), a prizelor și a întrerupătoarelor. Abia acum te poți bucura de noua ta locuință, în adevăratul sens al cuvântului!

Recepția lucrărilor

Înainte să dai petrecerea de casă nouă, însă, trebuie să faci recepția lucrărilor. Aceasta se efectuează în două etape: prima, la finalizarea construcției, a doua, la expirarea perioadei de garanție.

Prin actul de recepție la terminarea lucrărilor se certifică faptul că echipa executantă și-a onorat sarcinile contractuale conform cu documentația de execuție. Dacă nu ești mulțumit de calitatea execuției, te poți duce în instanță pentru a obține compensarea daunelor.

La recepția finală vei participa nu doar tu, ci și o comisie numită de tine, proiectantul lucrării și, bineînțeles, executantul ei. Ea se convoacă în cel mult 15 zile după ce expiră perioada de garanție. În timpul recepției finale, se examinează procesele verbale de la prima etapă a recepției și se realizează un referat despre cum se comportă construcția. Dacă este cazul, vor fi menționate viciile descoperite și ce se poate face pentru remedierea lor.

Nu uita nici de cartea tehnică a construcției! Deși, se întocmește pe parcursul execuției, sub supravegherea dirigintelui de șantier și cu ajutorul constructorului și al proiectantului, se finalizează abia înainte de recepția finală. Completeaz-o și păstreaz-o cu grijă, pentru că e posibil să mai ai nevoie de ea.

Cât durează construcția unei case?

Cât durează construcția unei case? Mulți s-au întrebat acest lucru! Adevărul este că depinde de mai mulți factori. Mai jos, poți găsi niște aproximări, dar, ține minte că fiecare proiect are ritmul său și că pot interveni lucruri pe care nu le-ai prevăzut, cum ar fi intemperiile.

Construcția unei case la roșu durează maxim 20-25 de zile lucrătoare. Dacă aceasta nu e prevăzută cu demisol, atunci poate dura și 10-15 zile, pentru că demisolul întârzie lucrările cu aproximativ 10 zile. Din acest punct, pentru a obține casa la gri, mai ai nevoie de 12-16 zile lucrătoare.

Etapa finală, construcția casei la cheie, nu poate dura mai mult decât cele două etape anterioare cumulate, deci, maxim 41 de zile lucrătoare. În cazul în care contractezi o echipă în această etapă, totul va dura mai puțin. Astfel, timpul total pentru construcția locuinței tale poate fi de 44-82 zile lucrătoare, așadar, aproximativ 2-4 luni.

Dacă ai parcurs până aici acest articol, înseamnă că ești deja determinat să-ți duci proiectul la bun sfârșit. Îți urăm succes în demersul tău și nu uita că poți reveni oricând asupra blogului nostru pentru mai multe sfaturi utile pentru construirea unei case!