Compartimentarea interioară a casei reprezintă un lucru esențial pentru etapa de proiectare. În funcție de modul în care alegi să compartimentezi locuința, va depinde întreaga activitate interioară a casei tale. Cu toate că această etapă poate părea ușoară, o schiță în care poți stabili locul dressing-ului, împărțirea dispunerea și dimensiunile camerelor, în realitate, în acest proces, trebuie să ții cont de mai multe aspecte și de ce nu, să ceri sfatul unui arhitect. Te va ajuta să pui cap la cap ideile tale cu aspectele practice, de utilitate, va putea creiona și stabili mai ușor modul eficient de compartimentare și de asemenea îți va putea oferi sfaturi și în privința alegerii materialelor și a modul de construcție al pereților interiori.
Compartimentarea casei este o procedură destul de grea pentru că trebuie să ai în vedere mai multe detalii. De aceea, mai jos vei regăsi câteva idei la care trebuie să fii atent în acest proces, astfel încât totul să iasă exact cum îți dorești.

Împărțirea spațiului în funcție de numărul membrilor familiei și de nevoile acestora
Numărul celor care locuiesc în casă este esențial atunci când vorbim despre compartimentarea locuinței. De aceea, în funcție de spațiu va trebui să stabilești în primul rând numărul dormitoarelor și numărul de băi. Nu poți face o casă doar cu două dormitoare dacă numărul membrilor familiei tale este mare. În plus, dacă unii membri obișnuiesc să își primească des prietenii, ai putea ține cont să ai și un dormitor de „rezervă”. Numărul băilor trebuie să fie și el în concordanță cu numărul membrilor familiei.

Organizarea camerelor în funcție de intrarea în locuință
Prezența holului de intrare reprezintă o obișnuință la noi în țară. Cu toate acestea, unii arhitecți sunt de părere că holul reprezintă un spațiu pierdut, care ar putea genera cheltuieli inutile de întreținere. De aceea, mulți renunță la ideea holului de la intrare și poziționează holul în zona camerelor, pentru eficiență. În plus, arhitecții sunt de părere că o casă ar trebui să aibă două intrări. Asta oferă mai multe avantaje din punct de vedere al menținerii curățeniei, al posibilităților de extindere ulterioară sau recompartimentării, dacă va fi cândva necesar acest lucru.

Baia și bucătăria, amplasate în funcție de accesul la utilități
Nu poți așeza bucătăria sau baia oriunde. E eficient să fie dispuse în zonele cu acces facil la utilități, la rețeaua de apă, gaz și canalizare, elemente fără de care cele două încăperi nu pot funcționa. În cazul în care vei alege să poziționezi bucătăria sau baia în altă zonă, mai puțin apropiată de utilități, trebuie să te aștepți la costuri suplimentare, dar și la lucrări de execuție mai lungi, cu multă dezordine.
Orientarea în funcție de punctele cardinale
Orice construcție parcă îți dă o stare de bine atunci când zărești soarele în interiorul său. De aceea, înainte de a începe construcția ar fi bine să ții cont de punctele cardinale și poziționarea casei pe teren. În funcție de acest lucru vei ști cum ar fi bine să fie dispusă viitoarea ta casa în așa fel încât să beneficieze de lumină naturală cât mai mult timp. Recomandarea noastră este construirea unei locuințe spre direcția sud-vest și nu una cu o așezare în direcția nord-sud. Prima variantă determină mai multă lumină în timpul iernii, astfel că va fi și mai ușor de încălzit, iar vara locuința va fi mai răcoroasă.
Împărțirea casei în zona de zi și zona de odihnă
Dacă casa este dispusă pe parter și mansardă, jos ai putea alege să ai spațiul pentru zi, inclusiv pentru primirea musafirilor, iar sus ar putea fi zona de odihnă. Parterul de regulă este o zonă mai accesibilă, astfel că este mult mai potrivită pentru socializare. Dacă locuința este dispusă doar pe parter, atunci trebuie să compartimentezi spațiul astfel încât să delimitezi cât mai bine cele două zone.

Compartimentarea casei și evitarea pierderii spațiului
Pereții despărțitori, de compartimentare, înseamnă de cele mai multe ori și pierdere de spațiu din suprafața totală a construcției. Chiar dacă amprenta casei este de 100 m2, vei observa că suprafața utilă este mai redusă. Și asta, din cauza pereților de compartimentare care iau din suprafața utilă cu grosimea și întinderea lor. Fără ei însă nu putem vorbi despre nicio construcție. Nu poți crea un spațiu gol în interior. Poți însă alege să compartimentezi eficient, cu pereți subțiri de 100-150 mm grosime, care vor eficientiza consumul de spațiu. Chiar dacă sunt subțiri, pereții despărțitori trebuie să aibă proprietăţi bune de izolare fonică, să fie etanși și solizi pentru a permite ancorarea mobilierului sau a elementelor decorative. E de asemenea important să ofere siguranță familiei tale în caz de un posibil incendiu. Poți beneficia de toate aceste avantaje în cazul alegerii materialelor de zidărie potrivite. Blocurile de zidărie din BCA îți asigură, pe lângă toate aceste beneficii și avantaje în timpul realizării construcției privind ușurința și rapiditatea punerii în operă, trasarea circuitului electric și realizarea după caz, a unor decupaje în perete.
Ferestrele și ușile, un alt element în procesul de compartimentare al locuinței
Compartimentarea casei ține cont și de locul ferestrelor și ușilor, astfel încât să asigure o bună organizare interioară. Dacă ferestrele sau ușile sunt așezate greșit, mai mult ca sigur vei fi forțat să schimbi toată geometria interioară a casei.
Compartimentarea interioară a casei este foarte importantă. Dacă vei analiza mai bine criteriile de mai sus și te vei gândi chiar și asupra modului de dispunere a elementelor exterioare, apropiate casei tale, precum terase, balcoane, verande, poți avea o locuință funcțională și confortabilă, pentru tine și familia ta. Tu poți fi arhitectul confortului tău.