Te afli pe punctul de a achiziționa o locuință nouă și nu știi care sunt criteriile pe care să le urmărești pentru a face cea mai bună alegere? Îți dorești o locuință eficientă energetic și vrei să afli mai multe detalii? Cu siguranță casa visurilor tale există, ceea ce trebuie să faci este să urmărești cu atenție toate detaliile locuinței, de la modul de construire și materiale folosite pentru întreaga construcție.

Alegerea trebuie făcută cu grijă, cu o documentare prealabilă. Deși uneori multe locuințe sunt promovate ca fiind eficiente energetic, sunt situații în care în realitate pierderile de căldură pe care le au sunt mari, iar facturile de întreținere pe care le-ai primi ulterior depășesc orice așteptare. De aceea, atunci când alegi o locuință este bine să analizezi cu atenție, ce materiale au fost sau urmează a fi folosite, cum e realizată construcția și dacă sunt prezente toate elementele care să îți ofere o casă călduroasă iarna și răcoroasă vara.

La ce să fii atent atunci când alegi o locuință eficient energetic?

interior locuinta confortabila termic

Materialele de zidărie folosite

Cu toate că primul lucru pe care îl privim atunci când intrăm într-o locuință nouă sunt finisajele, în realitate trebuie să urmărim mai atent dincolo de acestea. Este bine să cerem detalii despre materialele din care au fost construite zidurile locuinței. Pereții exteriori ai unei locuințe nu mai pot fi schimbați pe toată durata de folosință a locuinței. În funcție de materialele folosite veți putea estima costurile facturilor de energie pe care le-ați avea pentru încălzirea din timpul iernii. 20% din pierderile de energie au loc prin pereții casei, de aceea investiția inițială într-o soluție de zidărie calitativă are efecte pe întreaga durată de folosire a locuinței.  Cu cât veți avea mai multe informații despre construcția clădirii și materialele de construcție folosite cu atât veți putea evalua mai bine dacă locuința este sau nu eficientă energetic, din punct de vedere constructiv.

Pereții locuinței trebuie să asigure mai multe tipuri de protecții. Protecția termică este importantă pentru a avea costuri reduse la facturile lunare, însă, la fel de important este ca pereții să asigure protecție la cutremur, la incendiu și la zgomotele din exterior sau ale vecinilor. Doar așa poți avea o locuință confortabilă, care să asigure economii familiei tale, durabilă și rezistentă, în care te vei simți în siguranță. În piața sunt multe tipuri de materiale de zidărie, documentează-te, analizează beneficiile pe care ți le oferă fiecare și alege înțelept punând în balanță nu doar costurile din timpul realizării construcției, cât mai ales beneficiile și economiile pe care ți le asigură pe termen lung. Doar așa te vei putea bucura de locuința ta și protecțiile de mai sus pe tot parcursul utilizării ei.

 

Ferestre

Uși și ferestre de bună calitate

Tâmplăria trebuie să fie un alt criteriu pe care să îl analizezi cu atenție. Din dorința unor prețuri mici/metrul pătrat sau din cauza slabei informări, e posibil să se aleagă o tâmplărie foarte frumoasă din punct de vedere estetic, dar care nu asigură o eficiență termică foarte bună. Ceea ce trebuie să cunoașteți este că nu întotdeauna aspectul este cel mai important atunci când vine vorba de uși și ferestre. Acestea trebuie să izoleze cât mai bine locuința atât din punct de vedere termic, nelăsând să pătrundă frigul de afară în interior iarna sau căldura pe timpul verii, dar trebuie să aibă și calități fonice, pentru a avea un mediu liniștit în casa ta. Numărul de camere al geamurilor termopan, structura tâmplăriei, materialele folosite, dar și feroneria sunt elemente care trebuie analizate cu multă grijă înainte de a lua decizia de achiziție. Ieftin la început poate însemna alte cheltuieli suplimentare ulterior, pe toată durata de viață a construcției.

locuinta cu economii

Orientarea cardinală a locuinței

Dacă vrei să ai o locuință eficientă energetic ar fi bine să ții cont și de acest aspect. Alege o locuință situată în direcția sud-vest pentru că în timpul iernii va exista mult mai multă lumină în interior, iar vara va fi mai răcoros. Cu cât lumina va pătrunde în interiorul casei iarna, cu atât pereții se vor încălzi mai ușor și locuința va fi mai călduroasă, cu costuri mai reduse la factura de energie.

Izolația exterioară a clădirii

Este bine să ții cont în luarea deciziei tale și de varianta de izolație aleasă pentru exterior, dacă a fost folosită. Sunt mai multe materiale uzuale folosite pentru aceste lucrări: polistiren extrudat, expandat, grafitat, vata minerală bazaltică, sau plăcile minerale din BCA. De asemenea există și blocuri de zidărie care nu mai au nevoie de izolație suplimentară. Informează-te, vezi care sunt beneficiile fiecărui tip de material și cere toate detaliile specialiștilor înainte de a lua decizia de cumpărare.

Atragerea energiei solare

În ultima perioadă tot mai mulți constructori pun accent pe energia solară și pe montarea unor panouri solare pentru eficiență energetică. Prețul pe metrul pătrat al construcție crește, însă poate fi o variantă bună pentru recuperarea investiției și obținerea unor economii ulterioare pe durata de folosință a locuinței.

În concluzie, înainte de a porni la drum și a face achiziția primei tale locuințe, informează-te, fă-ți o listă cu elementele la care trebuie să fii atent pentru a avea o locuință eficientă din punct de vedere energetic ca să te poți bucura mai târziu de confort și economii alături de familia ta!