Construirea unei case este o adevărată provocare și, de aceea, de cele mai multe ori, alegem să lăsăm această răspundere în mâinile profesioniștilor. În discuțiile incipiente se stabilesc doar câteva detalii, mai puțin tehnice și, poate, mai mult estetice. Printre altele, discutăm și despre opțiunile casa “la roșu” și casa “la cheie”, avantajele și dezavantajele fiecăreia. Așadar, tu pe care ai alege-o?

Casa “la cheie” sau casa “la roșu”?

Probabil, ai auzit, adesea, despre cele două sintagme, sintagme pe care, unii le confundă. De fapt, diferențele dintre ele sunt cu adevărat semnificative. Fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje, în funcție de ce nevoi are fiecare beneficiar.

Ce au în comun casele “la cheie” și casele “la roșu”? Ei bine, ambele sunt realizate după un proiect întocmit de proiectant și merg, în același sens, până la un punct. Mai exact, până la definitivarea elementelor de finisare.

Ce înseamnă casa “la roșu”?

Deși, pare doar o expresie de șantier, o casă “la roșu” înseamnă, de fapt, un imobil realizat până la nivelul acoperișului. Mai concret, structură plus acoperiș, dar fără niciun fel de finisaj. Casa “la roșu” nu are finisate nici instalațiile și nici legăturile aferente, fiind, de fapt, ca un schelet peste care, treptat, sunt adăugate straturile de finisare.

Avantajul major al cumpărării unei astfel de case este, în primul rând, prețul semnificativ mai mic. Acesta se datorează, exclusiv, faptului că locuința se vinde doar cu fundația, zidurile și acoperișul. Practic, este ca și cum ai cumpara o pânză pentru pictură, care are doar trasat în creion conturul a ceea ce va fi mai târziu un tablou de excepție. Practic, chiar și acest lucru este avantajos, deoarece îți dă posibilitatea de a te bucura de alegerea finisajelor dorite, în funcție de preferințe sau preț. Vei alege tencuiala, vopseaua, tencuielile decorative, izolațiile, culorile, finisajele instalațiilor sanitare și electrice și chiar obiectele de utilare.

Casa “la roșu” poate fi realizată de către echipe specializate, pentru un plus de siguranță în ceea ce privește viciile ascunse. Totuși, poți finaliza și tu lucrarea în regie proprie, fiindcă vei avea la bază proiectul tehnic elaborat de către inginerul proiectant.

Ce înseamnă casă “la cheie”?

Casă “la cheie” reprezintă locuința predată efectiv..."la cheie”. Adică, nu vei mai avea nevoie de absolut nimic pentru a te muta, ci doar de simpla ta prezență. Toate elementele de finisare sunt realizate de către constructor, firește, contracost, însă, acest lucru înseamnă că tu nu îți vei mai bate capul cu aceste detalii.

Dincolo de plăcerea de a primi o casă nouă, proaspăt construită, mobilată și utilată, se pune în balanță prețul plătit, iar, aici, apare o diferență semnificativă față de casele “la roșu”. Așa cum este și normal, prețul crește simțitor atunci când alegi o casă “la cheie”, deoarece finalizarea sa presupune o multitudine de lucrări:

  • Realizarea instalațiilor electrice și sanitare, cu toate branșamentele și verificările necesare;
  • Realizarea finisajelor, cu materiale de calitate, în funcție de specificațiile proiectului;
  • Realizarea închiderilor, a tâmplăriilor, a zonelor de mansardă;
  • Realizarea pardoselilor solicitate;
  • Realizarea elementelor de climatizare;
  • Realizarea sistemelor de încălzire cu toată documentația aferentă;
  • Amenajări interioare specializate, mobilare și utilare a fiecărei camere a locuinței;

Fiecare dintre aceste lucrări are un cost atât în ceea ce privește materialele folosite pentru realizarea lucrării, cât și un preț aferent manoperei. De regulă, aceste costuri sunt specificate contractual, încă de la început, și defalcate, mai apoi, în devizele lucrărilor. Poți interveni pe parcursul lucrărilor și chiar ești contactat pentru a alege detaliile de finisare. În plus, poți veni chiar tu cu idei, iar ele pot fi puse în operă, câtă vreme sunt realiste și nu contrazic specificațiile proiectantului, executantului sau ale arhitectului. În construcții, poate fi frumos să îți pui ideile pe masă, însă, trebuie să ne gândim și la viitor și siguranță. Ce înseamnă un perete în minus pentru structura de rezistență? Dacă renunț la un buiandrug, ce fac în caz de cutremur? Ce fac, dacă aleg o bucătărie open-space, cu mirosul și fumul? Iar lista... ar putea continua, pentru că ideile sunt cu miile.

Avantajul major al caselor la cheie este acela că te poți muta, însă, de a doua zi, acasă la tine, fără să mai ai vreo grijă. Timpul de execuție este și el redus, fiindcă o firmă specializată poate face pentru tine tot ceea ce este necesar, realizând un calendar al lucrărilor, pe care îl va respecta cu strictețe. În regie proprie, poate fi destul de greu să ai un astfel de plan, fiindcă, adesea, te vei lovi de furnizori, vreme, stocuri inexistente, lucruri care, în general, în cazul firmelor mari nu se întâmplă.

Companiile executante lucrează, adesea, cu furnizori care preferă să vândă direct constructorilor, pentru că se cumpără cantități mai mari. Dacă tu decizi că vrei să îți realizezi singur finisajele, cumpărând o casă “la roșu”, s-ar putea să nu ai succes tocmai pentru că vei solicita cantități mai mici de materiale, aferente lucrării tale.

Indiferent de varianta aleasă, și casele la roșu dar și casele la cheie au avantajele lor pe care nu avem cum să nu le observăm. Este, însă, important să știi care sunt diferențele dintre cele două noțiuni tocmai pentru a ști să facialegerea potrivită pentru tine și să nu greșești.

Este bine să discuți cu un specialist în construcții care să te ajute să înțelegi avantajele fiecărei categorii, urmând ca tu să alegi în funcție de nevoi, preferințe și, firește, și de buget. Tot ce ai de făcut este să realizezi proiectul tehnic, studiul geotehnic, iar, de acolo, vei vedea exact care sunt opțiunile, astfel încât casa ta de vis să prindă cu adevărat contur.