Achiziționarea unei locuințe reprezintă o investiție majoră, de aceea, este vital să te asiguri că ai făcut o alegere corectă. Deoarece, procesul de construcție este costisitor și de durată, mulți preferă să cumpere o casă deja construită, fie parțial sau total. Dacă te afli într-o astfel de situație, o soluție avantajoasă ar putea fi alegerea unei case la gri. Află ce este aceasta și ce este important să știi înainte să o alegi pe cea potrivită.
Ce este o casă la gri?
Fiecare stadiu din construcția unui imobil este definit de o anumită culoare. Etapa „la gri” reprezintă stadiul de mijloc, în care casa nu este complet finalizată, dar, este într-un grad avansat de construcție. Mai precis, o casă la gri are deja finisajele exterioare și o serie de finisaje interioare. Îți prezentăm o listă completă a acestora.
- acoperiș și tâmplărie (de exemplu, ușile de exterior sau ferestrele);
- tencuială interioară și exterioară;
- instalația electrică, dar, fără corpuri de iluminat, întrerupătoare și prize;
- instalația sanitară–casa este conectată la rețeaua de apă și canalizare, dar, nu are echipamente sanitare;
- pereți finalizați;
- șape;
- hidroizolația exterioară și interioară;
- termoizolația, realizată cu vată minerală, plăci minerale termoizolatoare tip Multipor sau polistiren;
- finisaje precum vopseaua de exterior sau tencuiala decorativă;
Casă la gri vs. casă la roșu/casă la alb
O casă la roșu reprezintă o clădire aflată într-un stadiu mai puțin avansat de construcție și finisare decât cea la gri. Aceasta are doar fundația, zidăria, structura și scările. Nu are alte finisaje și nici instalații electrice sau sanitare. De cealaltă parte, este casa la alb care este finalizată complet și care este pregătită pentru a fi locuită.
Costul de realizare a unei case „la gri“ reprezintă 75% din valoarea totală a unei case la alb. În momentul cumpărării, aceasta este, de obicei, cu aproximativ 10-20% mai ieftină decât una „la alb“.
Avantajele unei case „la gri“
Bineînțeles, un principal avantaj al cumpărării unei case la gri este prețul mai mic. Totuși, există și alte motive pentru care o astfel de construcție ar fi o alegere bună pentru tine.
O mai mare libertate de amenajare
În cazul unei astfel de case, finisajele interioare nu sunt complete, ceea ce îți permite să alegi materialele care îți sunt pe plac. Elemente precum parchetul, gresia, faianța sau ușile de interior lipsesc, așa că, vei putea selecta exact ceea ce îți dorești.
Alte elemente pe care va trebui să le achiziționezi și să le instalezi singur sunt obiectele sanitare și mobila. Astfel, vei putea alege fiecare piesă astfel încât toate acestea să se potrivească. La final, vei obține mai ușor locuința perfectă, amenajată în stilul dorit.
Evitarea fenomenelor care afectează rezistența casei
Dacă pereții stau multă vreme netencuiți, sunt mult mai expuși la umezeală. Datorită faptului că o casă la gri este tencuită, vei evita apariția condensului, a mucegaiului și vei preveni infiltrațiile de apă. Astfel de fenomene pot dăuna grav rezistenței casei, cauzând posibile fisuri în ziduri.
Un grad mai mare de siguranță
O casă la gri este închisă complet, ceea ce permite depozitarea de materiale și unelte care vor fi necesare pentru următoarele lucrări. De asemenea, pe măsură ce achiziționezi mobila și realizezi finisajele interioare, nu va exista riscul ca acestea să nu fie în siguranță în interiorul casei.
Ce trebuie să știi când alegi o casă la gri
În general, o casă la gri reprezintă o alegere mai avantajoasă decât una deja finalizată. Totuși, va trebui să fii atent la câteva aspecte, înainte de a face achiziția.
Verifică stadiul lucrărilor
În primul rând, trebuie să analizezi foarte bine stadiul de construcție în care se află casa. Astfel, vei putea calcula de ce sumă ai nevoie pentru lucrările rămase și să te asiguri că, per total, nu vei cheltui mai mult decât dacă ai fi optat pentru casa „la alb“.
Verifică standardele de calitate
De asemenea, trebuie să verifici și calitatea lucrărilor efectuate. Acordă o atenție specială lucrărilor de izolații, precum și pereților și zidăriei. Acestea sunt esențiale pentru confortul și siguranța ta și este important să fie realizate la cel mai înalt grad de calitate.
În plus, dacă acestea nu corespund standardelor, vei fi nevoit să recurgi la reparații sau la noi lucrări de consolidare. Așadar, vei avea cheltuieli neprevăzute și investiția ta ar putea să nu fie foarte avantajoasă.
Verifică actele și planurile de construcție
Înainte de a lua decizia finală, trebuie să te asiguri că totul este în regulă cu documentele. Aruncă o privire la planurile de construcție și de instalații, pentru a te asigura că totul este realizat corect. De asemenea, în acest mod, ai putea descoperi lucruri despre felul în care au fost realizate lucrările, care, altfel, ar fi mai greu de observat.
Dacă nu ai experiență în analizarea documentelor de acest fel, este recomandat să ceri sfatul unui specialist. Acesta îți va putea spune dacă lucrările au fost realizate în conformitate cu standardele de construcții în rigoare și va identifica eventuale probleme. De asemenea, va ști dacă achiziționarea casei „la gri“ pe care o dorești este un proiect avantajos.
Cumpărarea unei case „la gri“ aduce o multitudine de avantaje. Aceasta are un preț mai mic decât o clădire finalizată și îți permite amenajarea și finisarea așa cum îți dorești. Dacă te vei asigura că lucrările efectuate sunt de calitate și se conformează standardelor în vigoare, alegerea unei astfel de case poate fi considerată o investiție de succes.