În sfârșit te-ai hotărât să faci marele pas și să îți cumperi propria ta locuință. Cu toate acestea, anunțurile imobiliare sunt pline de termeni pe care nu îi înțelegi, cum sunt „casa la roșu”, „casa la gri”, „casa la alb” și „casa la cheie”. Fiecare dintre aceste expresii desemnează o anumită etapă din construcția unei case sau a unui apartament.

În funcție de stadiul lucrărilor, imobilul va fi vândut mai ieftin sau mai scump, așa că trebuie să ai și acest lucru în vedere atunci când achiziționezi o casă sau un apartament. Citește mai departe pentru a afla exact ce presupune fiecare dintre aceste etape de construcție și care sunt avantajele cumpărării unei case la alb.

Stadii de construire pentru predarea unei locuințe

Ce înseamnă casa la roșu

O casă la roșu este o construcție pentru care s-a turnat fundația, s-au realizat structura, scările și zidăria. Casele la roșu, în mod normal, nu au elementele de tâmplărie montate și nici acoperișul construit, ci doar structura acestuia, și anume căpriorii. Un astfel de imobil nu are nici instalații electrice sau sanitare, însă avantajul pe care îl oferă este că e cu aproximativ 40% mai ieftin decât o casă la alb.

Nu doar atât, dar atunci când cumperi o casă la roșu va trebui să fii atent la avizele și la autorizațiile de construire a casei, pe care vânzătorul trebuie să ți le predea mai departe. Un alt lucru pe care să îl stabilești împreună cu arhitectul pe care îl alegi este compartimentarea casei, astfel încât să poți obține locuința la care ai visat și fiecare dintre membrii familiei tale, actuali sau viitori, să se simtă în largul lor.

Ce înseamnă casa la gri

Apartamentul sau casa la gri reprezintă un imobil finisat doar parțial. Spre deosebire de casa la roșu, imobilul la gri are deja acoperiș, tâmplărie, hidroizolație, termoizolație, tencuială, pereții interiori de compartimentare, tavane, instalație electrică (fără prize, întrerupătoare sau corpuri de iluminat) și instalație sanitară (țevile și conductele de apă, fără obiectele sanitare în sine).

Un imobil la gri va fi cu 10% mai ieftin decât unul similar la alb, dar în acest caz avantajul este că îți poți alege de unul singur gresia, faianța și parchetul, astfel încât să corespundă gusturilor tale personale.

Ce înseamnă casa la alb

despre casa la alb

Casa la alb reprezintă ultima etapă de construire a unui imobil și constă în realizarea finisajelor interioare: montarea prizelor, a corpurilor de iluminat, a întrerupătoarelor și a obiectelor sanitare. Tot în această etapă se realizează și finisarea pereților la interior (cu vopsea, tapet sau faianță), dar și a podelelor (montarea gresiei sau a parchetului).

Casa la alb mai poartă și numele de „casa la gata”, pentru că toate etapele construirii casei au fost finalizate și este cea mai bună opțiune dacă vrei să te muți cât mai repede, dar nu înainte de a realiza designul interior al locuinței, adăugând obiectele de mobilier pe care le preferi.

Ce înseamnă casa la cheie

Singura diferență dintre casa la alb și casa la cheie este faptul că cea din urmă e deja mobilată și are inclusiv obiectele electronice și electrocasnice necesare pentru viața de zi cu zi (cum sunt frigiderul, mașina de spălat sau aerul condiționat). Tot ce trebuie să mai faci este, eventual, să amenajezi un loc de joacă pentru copilul tău.

Avantajul casei la cheie este faptul că, într-adevăr, te poți muta cel mai repede posibil, cu cea mai puțină bătaie de cap, dar nu vei avea un cuvânt de spus în ce privește designgul interior al acesteia.

Avantajele cumpărării unei case la alb

Te poți muta imediat în noua ta locuință

Dacă îți cumperi o casă la alb, sau la gata, cum i se mai spune, nu va mai trebui să aștepți după finalizarea construcțiilor sau montarea finisajelor. Nu doar atât, dar nici nu trebuie să depui eforturi pentru a găsi și a supraveghea o echipă de profesioniști care să te ajute să ajute să montezi gresia, faianța și parchetul. Te vei putea muta cât mai repede, singurul lucru pe care trebuie să îl faci înainte fiind mobilarea locuinței.

Nu trebuie să faci investiții financiare suplimentare

Sigur, ai plătit mai mult pentru o casă la alb față de una la roșu, dar știi exact pe ce ai dat banii, și anume pe o locuință gata să te primească, în care nu mai trebuie să investești în plus, nici pentru construcție, nici pentru finisaje.

Îți poți lăsa amprenta asupra casei prin alegerea mobilierului

Într-o casă cumpărată la alb, spre deosebire de o casă la cheie, îți poți alege singur mobilierul, ceea ce înseamnă că orice design interior ai avea în minte, îl poți implementa așa cum ai visat în propria locuință. Și ce poate fi mai incitant decât să-ți mobilezi apartamentul sau casa în stilul tău preferat? Fie că optezi pentru un design contemporan, unul minimalist, unul modern sau unul rustic, alegerea e numai a ta!

În concluzie, să cumperi o casă la alb este cea mai bună opțiune pentru cei care au bugetul necesar și nu doresc să piardă timp și bani investind în finalizarea construcției casei, în realizarea finisajelor, în montarea obiectelor sanitare și a prizelor și întrerupătoarelor. Dacă ai deja mobilierul necesar pentru noua ta locuință, sau dacă îți dorești să cumperi unul nou, exact pe gustul tău, atunci casa la alb e, încă o dată, soluția ideală.