Orice tip de lucrare necesită o întreagă documentație, care, de cele mai multe ori ajută și în vederea stabilirii modului corect de realizare a etapelor de lucru. În construcții, te lovești, mai mereu, de probleme birocratice, dar, chiar dacă ele par nejustificate, în realitate, aceste acte sunt necesare și mai ales, sunt obligatorii pentru realizarea, în condiții de legalitate, a unor lucrări. Acest lucru este valabil și în cazul autorizației de construire, un document de la care pleacă de fapt întrebarea: a construi sau a nu construi?
Ce este autorizația de construire?
Autorizație de construire este un document care atestă temeiul legal prin care o construcție sau o anumită lucrare poate fi realizată. Dacă primești autorizația înseamnă că ești obligat să respecți normele după care a fost analizat proiectul tău și că nu ai voie să te abați de la acesta, pe durata desfășurării lucrărilor.
Autorizația de construire se eliberează de către instituțiile abilitate ale statului, în speță, de primărie și de instituții teritoriale, urmând ca documentația să treacă și prin mâinile specialiștilor de la Inspectoratul de stat în construcții.
Cum se eliberează autorizația de construire?
În primă fază, totul începe cu o cerere prin care notifici instituțiile că vrei să construiești, să reabilitezi sau să amenajezi o clădire. Pe lângă cerere, vei avea nevoie și de alte acte care să ateste că ceea ce vrei să realizezi este legal și că nu aduce prejudicii altor persoane.
Dacă vrei să construiești, vei avea nevoie de următoarele documente, care să arate că totul este pregătit, controlat și analizat înspre realizarea construcției dorite:
Certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism este un document pe care îl eliberează primăria de care aparții și prin care se arată amplasarea teritorială a spațiului pe care dorești să construiești.
Documentul îți va mai arăta și care sunt limitele legale de la care nu ai voie să te abați în teren, dar și regulile pe care le ai de respectat la nivelul construirii, detalii despre avize, branșamente sau racorduri.
Studiul geotehnic
Studiul geotehnic este cerut pentru a se vedea, clar, care sunt caracteristicile terenului pe care se realizează construirea. În general, în România, solurile sunt bune pentru fundare, însă, diferențierea se face în funcție de straturile terenului și de capacitatea portantă a acestuia.
Chiar dacă există soluri bune de fundare, pământul nu este la fel peste tot, nu este uniform. Pe alocuri, pot exista pungi de soluri non-coezive, sau soluri nisipoase, detalii care trebuie evidențiate în cadrul studiului geotehnic. În acest fel, vei ști exact tipul fundației pe care să o alegi, astfel încât clădirea pe care o vei construi să reziste, sau ce soluții constructive poți adopta pentru a acoperi unele mici neajunsuri.
Proiectul tehnic
După realizarea studiului geotehnic, acest raport trebuie să ajungă la inginerul proiectant care va întocmi proiectul tehnic pe care îl vei depune pentru primirea autorizației de construire.
Proiectul tehnic trebuie să cuprindă o parte scrisă și una desenată, adică partea de calcul structural și memoriile tehnice justificative și partea de grafică. Aceasta va evidenția pentru, prima dată, felul în care ar putea arăta clădirea ta.
Proiectul tehnic va conține date despre regimul de înălțime al clădirii, numărul de camere, rezistența la diferite tipuri de încărcări, fundația, în concordanță cu terenul de fundare.
Proiectul tehnic poate oferi câteva informații și legate de avize și branșamente, însă, de acestea va trebui să te ocupi separat, deoarece sunt lucrări adiacente, dar foarte importante pentru obținerea autorizației de construire. Va trebui să ai în vedere branșamentele la gaz, electricitate și apă și să verifici dacă zona are acces la canalizare.
Dacă toată această documentație este gata, ea se depune la primărie, acolo unde dosarul este analizat sub toate aspectele și, în cazul în care este întocmit în mod corect, proprietarul obține autorizația de construire.
Valabilitatea autorizației de construire
Dacă proiectul tehnic și celelalte documente sunt în ordine și reflectă, total, ideile de realizare a construcției, atunci autorizația de construire se va emite în maxim 30 de zile de la depunerea documentației.
Autorizația are o valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care ești obligat să începi lucrările. Dacă demarezi proiectul în cele 12 luni, valabilitatea autorizației se extinde pe toată durata de execuție a lucrărilor prevăzute în aceasta, în conformitate cu proiectul tehnic.
Este important de reținut că orice modificare în structura clădirii trebuie notificată, atât proiectantului cât și primăriei, astfel încât să fie emisă o nouă autorizație.
Cererea pentru autorizația de construire face referire nu doar la aspectul construirii de la zero a unei clădiri, ci și la ideea de reamenajare, mai ales acolo unde este influențată structura de rezistență a imobilului sau fațada și felul în care arată aceasta.
Din acest motiv, este necesară autorizația de construire pentru:
- Reabilitarea termică a construcțiilor (termosisteme cu polistiren, izolare cu vată minerală etc.);
- Extinderi structurale - mansarde, balcoane, terase;
- Demolări ale construcțiilor sau ale elementelor structurale preexistente;
- Construcții provizorii sau sezoniere;
- Schimbarea funcționalității unor spații sau elemente de construcții;
- Schimbări la nivelul acoperișului construcțiilor;
- Schimbarea rolului unei anumite clădiri sau facilități;
Firește, lista de lucrări ce necesită autorizări este mult mai mare și trebuie să întrebi dacă un anumit tip de construcție are nevoie sau nu de autorizare.
Important! Necesită autorizație de construcție toate lucrările care intervin asupra structurii de rezistență a unei clădiri, influențând, astfel, greutatea și încărcarea asupra solului, dar și lucrările care pot produce discontinuități în fațadele blocurilor sau ale clădirilor aflate pe domeniul public.
Spre exemplu, nu vei putea realiza un termosistem la balcon în regie proprie, fără autorizație de construire, și nici nu vei mai putea demola pereții casei fără a fi autorizată o astfel de intervenție. Aceste lucruri sunt menite, de fapt, să ne protejeze, astfel încât clădirile pe care le construim să fie sigure, iar noi să ne simțim confortabil și în siguranță.