Ai în plan să construiești o casă pentru familia ta, dar încă nu ai terenul potrivit? Alegerea atentă a acestuia este foarte importantă și trebuie să țină seama de mai multe criterii.

Locația terenului 

Ai vrea să locuiești la oraș, într-o zonă mai aglomerată, sau preferi un mediu liniștit, nepoluat, la sat? Iluminatul public este suficient? Sunt spații de joacă, zone verzi sau parcuri în zonă? Proximitatea față de servici, familie și prieteni are de asemenea un rol important în alegerea terenului viitoarei tale case. Existența utilităților în vecinătatea proprietății sau a unui plan concret de extindere a acestora din partea primăriilor, dar și apropierea de mijloacele de transport, unitățile de învățământ, clinici și magazine, vecinătăți liniștite, prezența unui drum de acces suficient de lat pentru a permite intervenția pompierilor sau a salvării sunt doar câteva dintre atributele care trebuie analizate. E important să știi toate aceste elemente pentru alegerea locației potrivite. Fiecare dintre ele pot influența prețul de achiziție al terenului. Nu analiza doar situația existentă, e important să știi și cum se va dezvolta pe viitor zona respectivă, cum va arăta infrastructura, dacă sunt planificate alte construcții, dacă vor fi investiții pentru modernizarea utilităților. Achiziționarea terenului e o investiție pe termen lung și trebuie analizata ca atare. 

Verificarea actelor de proprietate

Existența actelor de proprietate, dacă are alți proprietari decât vânzătorul, dacă este teren intravilan sau extravilan, dacă este ipotecat sau nu, sunt de asemenea aspecte foarte importante care trebuie cunoscute înainte de a lua decizia de achiziție. Înainte de a negocia prețul și condițiile de vânzare, trebuie verificate aceste informații cu specialiștii. Un notar sau un avocat vă pot ajuta să verificați actele. Un topograf vă poate ajuta să verificați limitările terenului. Puteți solicita vânzătorului spre informare un Certificat de Urbanism eliberat la o dată recentă. 

Amplasamentul și limitările terenului

La fel de importante sunt suprafața totală a terenului, orientarea, unghiul de înclinare și calitatea acestuia, aspecte ce influențează tipul, dimensiunile și caracteristicile construcției. Anumite limitări, precum dimensiunea redusă a terenului sau existența unei pante, pot fi depășite cu ajutorul arhitectului și prin alegerea materialelor de construcție potrivite. Mai jos câteva situații de acest fel. 

În Cluj, confruntați cu situația de a gândi o modalitate prin care construcția să fie amplasată pe un teren înclinat, arhitecții Casei Timiș au putut s-o amplaseze în panta dealului datorită tipului de zidărie utilizat. Cu ajutorul soluțiilor YTONG, folosite atât pentru pereții exteriori, cât și pentru cei interiori, arhitecții au reușit să integreze construcția în împrejurimi și să păstreze o termoizolare adecvată, climat interior confortabil, fără variații de temperatură, precum și o calitate superioară a aerului interior.

În Cehia, un teren cu o suprafață totală de doar 105 mp. a reprezentat tot ceea ce a fost necesar pentru ca o clădire cu patru niveluri, lată de doar 4,5 metri, să poată fi construită. Cu pereți interiori realizați cu soluții de zidărie YTONG de 20 de centrimetri, beneficiarii au parte de un spațiu interior utilizat  din plin, deoarece pereții de zidărie permit ancorarea unor piese de mobilier de greutăți de până la 200 kilograme.

Cu soluțiile potrivite, nu trebuie să existe un compromis între locație și calitatea terenului pentru construcție. Deși terenul se poate dovedi a fi dificil, prin inventivitatea arhitecților și calitatea materialelor de construcție, casele bine realizate pot deveni un reper și exemplu de bune practici în comunitățile locale.

Fă înțelept achiziția terenului, după ce ai studiat temeinic toate criteriile. Doar așa te vei asigura că vei avea un mediu de viață confortabil pe termen lung, așa cum ți-l dorești.