Construirea unei case pe pământ, departe de aglomerația blocurilor, reprezintă un ideal pentru mulți dintre noi. Traiul la curte pare mult mai facil, parcă și spațiul e mai mare, iar la nevoie, poți construi încă un etaj peste casa deja realizată, cu intrare separată, lucru care aduce și mai multe avantaje. Dacă te întrebi cum ai putea realiza sau facilita accesul la un etaj superior al locuinței, fără a interveni la nivel structural la interior, ei bine răspunsul este simplu: scări exterioare.

Scările exterioare sunt o cale de acces potrivită pentru situațiile în care, din considerente structurale, nu se poate interveni la interior pentru construirea acesteia. Condiționări precum spațiul restrâns sau imposibilitatea, din felul în care este realizată construcția, de a interveni la nivelul planșeelor, reprezintă motive serioase pentru care ar trebui să alegi scările exterioare. Amplasarea unei astfel de scări are însă și câteva aspecte foarte avantajoase, deoarece îți oferă posibilitatea de a avea acces la camerele de la nivelul superior, însă fără a mai fi nevoie să faci trecerea prin interior. Modelul acesta este preluat adesea de către moteluri sau pensiuni, care oferă astfel avantajul intimității, considerent foarte necesar mai ales în turism.

Alegerea materialelor pentru scări exterioare

Scările exterioare pot fi realizate din diferite tipuri de materiale de construcții, însă specialiștii ne recomandă să avem în vedere criteriile de utilizare, astfel încât materialele să se comporte cât mai bine în timp. Fluxul de trafic, temperaturile sau gradul de expunere reprezintă doar câteva dintre criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te gândești la construirea unei scări exterioare. Pe de altă parte, inginerul proiectant și arhitectul te pot ajuta să iei cele mai bune decizii deoarece aceștia pot înțelege din calcul care sunt materialele cu rezistență mare și greutate redusă, care pot concura astfel încât să îți ofere o scară sigură și durabilă și nu în ultimul rând estetică.

Iată câteva dintre materialele pe care le poți folosi pentru realizarea scărilor exterioare, cu avantajele și dezavantajele lor:

Scări exterioare din beton

Scările din beton sunt cea mai simplă variantă de scări, probabil și cea mai puțin costisitoare, dar și cea mai puțin esteticăneprietenoasă. Betonul este un material care pentru a oferi rezistență necesită grosime în material, iar acest lucru se reflectă la nivel vizual, printr-un efect destul de neplăcut. Betonul este un material rece, iar orice încercare de îmbunătățire (prin vopsire sau placare) nu va schimba acest aspect.

Ce este avantajos la acest material este tocmai faptul că este un material versatil, ușor de pus în matriță, ușor de modelat și de finisat, dar și un material cu o rezistență și o durabilitate foarte mare în timp. Pe de altă parte, betonul se potrivește în peisajul arhitectural exterior, culoarea sa fiind neutră, neinfluențând așadar imaginea de ansamblu. Betonul poate fi placat cu piatră naturală, marmură, granit sau travertin sau poate fi acoperit cu plăci de gresie de exterior.

Scări exterioare din lemn

Lemnul este unul dintre cele mai elegante materiale pe care le poți folosi pentru scări, indiferent că acestea sunt interioare sau exterioare. Lemnul este un material cald și primitor, stabil și frumos, însă prezintă dezavantajul de a nu rezista foarte bine în condiții de umiditate continuă. El nu poate rezista foarte mult la temperaturi scăzute, la ploaie sau zăpadă, și nici la ger. Lemnul este un material care suferă modificări de volum, contracții și dilatații, iar acest lucru face din el un material destul de sensibil pentru utilizare exclusivă la exterior, decât dacă suprafața sa este foarte bine tratată. De asemenea, în lista tratamentelor aplicate lemnului, în ipoteza în care vei dori să realizezi scări exterioare din lemn, va trebui să incluzi și tratamentele antifungice dar și pe cele ignifuge.

Scări exterioare din metal

Aceste tipuri de scări se pretează cel mai bine pentru realizarea scărilor exterioare, fiind materiale cu o mare durabilitate în timp. Oțelul, aluminiul sau fierul reprezintă alternative de top atunci când vorbim despre scări exterioare, mai ales că acestea se pot potrivi foarte bine în peisajul clădirii prin faptul că pot fi vopsite ulterior tratării anticorozive.

Scările din metal se comportă foarte bine la un număr foarte mare de încărcări. Fie că vorbim despre factori meteorologici sau despre încărcări din trafic, scările de acest tip se vor comporta în permanență la fel, păstrându-și caracteristicile până la schimbarea lor. Spre deosebire de lemn, a cărui problemă o reprezintă cariile și rezistența slabă la temperaturi, scările din metal necesită o atenție sporită doar în cazul incendiilor, însă nu discutăm despre acțiuni minore, deoarece metalul în general are o comportare foarte bună la foc.

Sfaturi pentru scările exterioare

Atunci când iei în calcul utilizarea unui anumit material pentru realizarea treptelor exterioare ar trebui să te gândești foarte bine și la modul în care protejează produsul finit. Aceste scări, deși rezistente prin natura lor, sau cu ajutorul produselor speciale de protecție, au nevoie de mentenanță specifică, de protecție împotriva apei care rezultă din precipitații sau protecții în cazul expunerii prelungite la radiații UV, deci a expunerii la soare.

Dacă folosești scări exterioare din beton ar trebui să te asiguri că suprafața treptelor este plană, astfel încât să nu permită acumularea de apă ce ar putea conduce către măcinarea betonului. Dacă folosești scări din piatră naturală atunci ar trebui să apelezi cel puțin o dată pe an la servicii specializate de lustruire, pentru a evita mătuirea suprafețelor. Marmura, granitul și travetinul sunt în general materiale rezistente, însă luciul lor se poate pierde treptat, sub efectul traficului. Pentru aceasta este suficient să lustruiești din nou suprafețele folosind discuri de pâslă și substanțe speciale de finisare, astfel încât scările exterioare să arate ca noi.

Indiferent ce material alegi este important să apelezi la specialiști înainte de a achiziționa un produs sau un altul. Un arhitect sau un inginer proiectant te pot ajuta în ceea ce privește avizarea lucrărilor, dar și în ceea ce privește obținerea unor sfaturi utile ce țin de modul de comportare în timp a materialelor, personalizat, pentru situația și casa ta. Ia în calcul aceste lucruri și construiește scara exterioară potrivită, din materiale și cu specialiști pe care să te poți baza.