Fiecare ne dorim să ne construim locuința cu costuri minime, însă să ne bucurăm de confort sporit. Oare putem obține acest lucru investind în materialele de construcție ale casei? Altfel spus, este mai ieftin să construim cu materiale de calitate?

Deseori alegem să ne construim casa în regie proprie pentru a reduce costuri sau să alocăm părți semnificative ale bugetului unor etape de construcție în care nu erau necesare asemenea investiții majore. De aceea, etapele de informare cu privire la raportul cost-beneficii pe termen lung al materialelor de construcție, dar și de planificare a costurilor pentru viitoare stadii de execuție sunt esențiale pentru a obține o locuință cu durată de viață mare.

Iată trei întrebări și răspunsuri legate de importanța calității materialelor de construcție care influențează durabilitatea în timp a casei, dar și confortul pe timpul șederii:

  1. Merită să investesc în materiale de construcție de calitate acum sau să-mi rezolv problemele punctual atunci când vor apărea?

Durata medie de viață a unei case este între 50 și 100 de ani, iar în acest timp multiple elemente ale acesteia pot fi schimbate cu unele dintr-o categorie superioară. Este cazul ferestrelor și al ușilor, al parchetului sau al centralei termice, însă elemente precum pereții de zidărie exteriori nu pot fi înlocuite atât de ușor, de aceea soluția aleasă trebuie să fie una potrivită pe termen lung.

Blocurile de zidărie YTONG reprezintă o soluție pentru asigurarea longevității construcției. Studiile realizate pe clădiri construite în anii 1930 au arătat că blocurile de zidărie YTONG nu sunt afectate de trecerea timpului și își păstrează proprietățile pe toată durata de viață a produsului.

20% din pierderile de energie au loc prin pereții casei, de aceea investiția inițială într-o soluție de zidărie calitativă are efecte pronunțate asupra cheltuielilor de întreținere lunare timp de decenii. Alocând doar 4% din costul total al construcției, cât reprezintă de regulă zidăria unei case, pentru achiziționarea soluției de zidărie YTONG, puteți obține economii considerabile de energie și o diminuare a costurilor de întreținere și mentenanță, care adesea pot ajunge și la 500 EUR/an/persoană.

  2. Există beneficii imediate în achiziționarea de materiale de construcție de calitate?

Atât în faza de construcție, cât și în cele de renovări, utilizarea unor materiale de construcții care generează pierderi foarte mici și o cantitate minimă de deșeuri este indicată. Pentru categoria soluțiilor de zidărie, blocurile YTONG pot fi decupate ușor în orice formă dorită și chiar pot fi refolosite, asigurând cea mai mică cantitate de pierderi, de doar 2%.

Utilizând soluțiile de zidărie YTONG veți face economii și în privința achiziționării altor materiale de construcții. Spre exemplu, datorită greutății reduse a zidăriei, care nu încarcă structura, cantitatea de beton, de fier și a materialelor utilizate pentru cofraj pot fi reduse cu până la 7%. Ulterior, în etapele de tencuire sau vopsire a pereților YTONG, veți avea un consum minim de resurse. Datorită planeității blocurilor de zidărie și a ușurinței de punere în operă, aceștia sunt perfect drepți și nu au diferențe de nivel care trebuie remediate.

  3. Care este cel mai mare cost în privința casei pe care-l am de-a lungul anilor și cum îl pot micșora?

Îmbunătățirile sau reparații punctuale aduse casei nu reprezintă cele mai mari costuri pe care le veți avea pe durata exploatării locuinței, ci cheltuielile lunare pentru încălzirea și răcirea acesteia. Eficiența energetică devine astfel un criteriu important când decidem să construim o casă, care poate fi obținută și menținută pe toată durata de viață a construcției încă din faza de zidărie. Sistemele complete de zidărie YTONG sunt soluții care permit încadrarea locuinței în clasa energetică A sau chiar realizarea unei locuințe cu consum de energie aproape zero.

Cu un consum redus de energie între 25-50% față de casă obișnuită, pe o perioadă de 30 de ani, puteți obține economii care reprezintă peste 10% din valoarea actuală a locuinței. În plus, puteți îmbunătăți performanțele pereților de zidărie prin aplicarea unui strat suplimentar izolator. Plăcile termoizolatoare Multipor pot îndeplini acest rol, acestă soluție fiind un material termoizolator mineral 100% cu o structură similară zidăriei și, implicit, oferă aceleași proprietăți și beneficii.

Investind în primele etape ale construcției, informându-vă și alegând cele mai bune soluții și materiale de construcții, veți avea beneficii pe toată durata de viață a casei.