Primul pas pentru realizarea unei construcții civile sau industriale presupune stabilirea exactă a materialelor și tuturor elementelor necesare pentru proiect. Un rol important în acest sens îl deține armătura, cea care asigură rezistența și durabilitatea clădirii.
Cu toate că vorbim de o componentă invizibilă, pentru fiecare fundație, coloană, stâlp sau grindă se folosește un material compozit, care utilizează betonul pe post de liant și fierul beton fasonat, ca armătură. Această combinație contribuie la creșterea gradului de rezistență și la consolidarea construcțiilor, dar totodată oferă și calitate lucrărilor.
Integrarea oțelului beton fasonat în proiect reprezintă unul dintre cele mai bune sfaturi pentru construcția unei case pe care ți le poate da cineva, iar dacă vrei să afli mai multe despre acest material, descoperă mai departe câteva dintre avantajele fasonării.
Ce este fierul beton fasonat
Fie că vorbim de construcția unei singure case, fie că ne referim la proiecte de o mai mare anvergură, fierul beton fasonat este un element de construcții vital. Oțelul beton sau fierul beton reprezintă un produs metalurgic laminat la cald, cu profil neted (OB37) ori cu profil striat, cu diverse modele care ajută la aderența cu betonul și la creșterea transferului de sarcină între fier și beton (PC52, BST500S). Diferența între cele două tipuri de profile striate, PC52 și BST 500S, este de aspect și ductilitate.
Fierul beton se poate găsi pe piață sub formă de bare sau colac, ambele forme fiind folosite pentru structura unei lucrări. Mai exact, betonul folosit în construcții rezistă la compresiune, însă este slab la forțele de tracțiune și are nevoie de încă un material pentru a trece testul timpului, iar fierul beton reprezintă varianta optimă.
Totuși, acesta nu se folosește în starea sa brută, ci fasonat. Asta înseamnă că fierul beton se modelează pentru a obține elemente sau structuri necesare în construcții și care să aibă o bună aderență cu betonul. Prin urmare, fierul beton fasonat este oțelul deja debitat și îndoit din fabrică la dimensiunea și specificațiile dorite.
Istoria fierului beton fasonat
Cu siguranță, dacă ai solicitat unei persoane sfaturi pentru construcția casei, a fost adus în discuție și fierul beton fasonat. Acest material este folosit în zilele noastre, la scară largă, în tot felul de proiecte, dar puțini știu istoria lui.
Utilizarea oțelului beton fasonat a luat amploare în anul 1915, în timpul Primului Război Mondial, când erau necesare metode revoluționare pentru prelucrarea fierului. Mai târziu, între anii 1960-1970, compania Antonelli din Italia a început să producă pentru prima oară fier beton fasonat. Întrucât anii ’80 debutează cu o puternică industrializare, iar sectorul construcțiilor se dezvoltă masiv, fierul beton fasonat devine din ce în ce mai popular.
Germania și Italia devin lideri mondiali ai echipamentelor cu care se obține fier beton fasonat, iar treptat se ajunge la crearea standardelor care normalizează folosirea acestor structuri în proiectele de construcții.
În țara noastră, utilajele necesare pentru fasonarea oțelului beton sunt introduse abia în anul 2000, această activitate fiind îmbrățișată de multe firme locale în special după 2004, când domeniul construcțiilor începe să se dezvolte semnificativ.
Astăzi, mai bine de 80% din producția de fier beton este realizată în centre de prelucrare pentru a se putea răspunde tuturor cerințelor în timp util.
Care sunt avantajele fasonării
La fel ca orice altă ramură a industriei moderne, metalurgia a ajuns și ea la standarde destul de înalte și le pune constructorilor la dispoziție produse care asigură o mare rezistență și durabilitate.
În timp ce betonul este folosit ca liant, barele metalice de fier beton fasonat sunt pe post de armătură, ambele materiale fiind indispensabile pentru îmbunătățirea structurii clădirilor industriale sau civile.
Iată care sunt avantajele fasonării oțelului beton:
Este redus timpul de lucru pe șantier
Armăturile necesare construcțiilor de orice fel pot avea dimensiuni și forme geometrice diferite, în funcție de fiecare proiect în parte. În trecut, procesul de prelucrare a fierului beton se făcea direct pe șantier, de către echipele de muncitori, iar acest lucru înseamna o viteză mai mică de execuție, precizie mai slabă și costuri ridicate pentru lucrările de construcții.
În prezent, fasonarea mecanizată a fierului beton reduce drastic timpul de lucru de pe șantier și contribuie la eliminarea unui număr mare de angajați, oamenii putând să-și concentreze atenția către alte sarcini.
Sunt eliminate pierderile
Execuția rapidă și precisă a elementelor necesare construcțiilor nu reduce doar timpul de lucru, ci și pierderile foarte mari de materiale. Fasonarea constă în îndoirea simplă sau succesivă a fierului beton la unghiul precizat în proiect, cu raze de curbură efectuate pe discuri cu diametru diferit, care sunt stabilite luând în considerare natura îndoirii, profilul, dimensiunea și calitatea oțelului. Întrucât prin fasonare se obține un produs metalurgic net superior, în conformitate cu extrasul de armătură, nu sunt deloc pierderi sau rebuturi.
Spre exemplu, dacă ești în căutarea unor sfaturi legate de construcția casei, trebuie să știi că în cazul unei construcții de P+E de 100 de metri pătrați, necesarul de fier beton este de 3.000 de kilograme. Pentru prelucrarea oțelului ar fi nevoie de 4 persoane, procesul durează 3-4 zile, iar pierderile ar fi de 10% (300 de kilograme). În cazul folosirii fierului beton fasonat pierderile sunt zero, iar elementele pot fi incluse în cofraj imediat după achiziție.
Contribuie la consolidarea structurilor
În mod sigur, orice construcție trebuie să reziste în timp. Fierul beton fasonat păstrează calitățile și caracteristicile oțelului beton conform certificatelor de inspecție emise de producător, astfel că oferă durabilitate proiectului, rigiditate și rezistență sporită.
Fierul beton fasonat este curat
Prin fasonare, oțelul beton este perfect curățat, ceea ce înseamnă că nu există riscul ca acesta să fie plin de rugină sau să prezinte pete de uzură. Mai mult, centrele de prelucrare etichetează fierul beton fasonat și oferă detalii utile despre poziția acestuia în ansamblu și în plan, greutatea, materialul ori unghiurile de îndoire.
Utilizarea oțelului beton fasonat în construcții înseamnă mai puțin material pierdut și mai mult timp câștigat. Acest material respectă toate cerințele planului de armătură și reprezintă cea mai bună soluție pentru o construcție durabilă, rezistentă în timp.