În ultima perioadă tavanele din gips-carton au început să fie din ce în ce mai utilizate, în special datorită avantajelor pe care acestea le oferă utilizatorilor. Tavanul din gips-carton este folosit adesea în cazul locuințelor, a spațiilor de birouri și chiar în cazul centrelor comerciale. Discutăm astăzi despre soluțiile de tavane din gips-carton deoarece acestea sunt niște sisteme de acoperire avantajoase. 

Cu ce te ajută un tavan din gips-carton?

Tavanele din gips carton au o largă aplicabilitate și constituie soluțiile cele mai moderne de modificare a aspectului unei clădiri. Având costuri relativ reduse, sau cel puțin mai reduse decât în cazul altor tipuri de materiale, tavanele din gips carton oferă avantaje pe termen lung cu adevărat notabile.

Izolație termică

Tavanele din gips carton sunt o soluție bună pentru realizarea tavanului, care oferă în același timp și o bună izolare termică. Practic tavanul este capitonat cu rigips, iar acest lucru ajută la menținerea unei temperaturi optime la interior, lăsând relativ puține posibilități de schimb termic cu interiorul. Alături de un sistem dedicat de izolare termică pe bază de vată minerală bazaltică sau vată minerală de sticlă, tavanul fals poate aduce o îmbunătățire substanțială la nivelul izolării și a păstrării căldurii la interior.

Izolație fonică

Tavanele din gips-carton sunt și o bună soluție de izolare fonică, deoarece materialul acoperă suprafețele reci din beton transformându-le în suprafețe care resping sunetul. Vibrațiile și ecoul sunt reduse, iar acest lucru contribuie foarte mult la reducerea zgomotelor, mai ales dacă vorbim despre spații comerciale sau spații de birouri.

Sisteme de acoperire pentru elemente moderne de iluminat

Tavanele din gips-carton îți oferă posibilitatea de a acoperi rețelele de cabluri folosite pentru instalațiile electrice și chiar te pot ajuta să maschezi diferite elemente ale sistemelor de iluminat care nu trebuie să se vadă în sistemul finit. Neoanele sau spoturile sunt realizate astfel încât să fie poziționate la nivelul plăcilor de tavan, fără a se vedea imperfecțiuni pe suprafața interioară a tavanelor.

Sisteme de acoperire pentru cabluri și țevi

Tavanele din gips carton sunt utilizate adesea și pentru a masca rețelele de cabluri sau țevi, acolo unde acestea sunt vizibile. Acest lucru este mai important în cazul clădirilor de birouri, acolo unde sunt realizate lucrări complexe la nivel de instalații termice, sanitare și electrice.

Sisteme estetice și elegante de tavan

Tavanul fals din gips carton este o soluție estetică și specială pentru finisaj, deoarece oferă suprafețe perfect plane, fără imperfecțiuni, lucru care nu poate fi realizat doar la nivelul tencuielii.

Cum se montează tavanul de gips carton

Tavanul din gips-carton nu necesita lucrări speciale de montaj, însă are nevoie de materialele potrivite în acest sens. Este nevoie să achiziționezi profilele pe care întreaga structură va fi montată, exact ca și în cazul lucrărilor de montaj în plan vertical. Profilele pot fi din tablă zincată, iar ele reprezintă adevărate puncte de sprijin pentru structura de tavan.

Pentru a monta tavanul din gips carton fără a înregistra pierderi la tăiere este indicat să ai în vedere măsurarea corectă a suprafeței, astfel încât să poți estima numărul de plăci de care ai nevoie. Acestea trebuie împărțite astfel încât să acoperi cât mai mult din suprafață cu ajutorul lor, fără să rămână resturi după utilizare.

Gipsul carton se taie cu ușurință, însă pentru a realiza acest lucru este nevoie de sculele potrivite, dar și de o tehnică specială, care să nu deterioreze plăcile, trecându-le astfel la pierderi. Chiar dacă plăcile sunt ulterior chituite acest lucru nu înseamnă că îți poți permite să tai greșit. Este bine să faci măsurătorile în mod corect și să tai fără emoție materialul pregătindu-l pentru montaj.

Tăierea efectivă a plăcilor de gips-carton se face prin crestarea suprafeței cu ajutorul unui cutter, pentru ca în locul respectiv sa aplici o ușoară lovitură care să rupă practic materialul. În acest fel nu vei deteriora plăcile iar acestea se vor rupe în mod drept fără să apară pierderi la tăiere.

Practic, plăcile de gips-carton sunt o structură de tip sandviș deoarece miezul interior de rigips este protejat de două foi de hârtie, pe față și pe spate. Dacă prima dată se taie un prim strat de hârtie, după ruperea plăcii aceasta va mai rămâne prinsă doar în hârtia de pe spate. Taie așadar hârtia de pe spate și vei obține suprafețe drepte, fără prea multă bătaie de cap.

De asemenea, dacă ai nevoie să realizezi găuri în structură, pentru trecerea cablurilor sau a țevilor, va trebui să trasezi mai înainte de orice niște goluri pătrate sau dreptunghiulare, pe care mai apoi să le dezvolți cu ajutorul unui burghiu. Va trebui să porți o mască pentru a te proteja deoarece plăcile din gips-carton elimină particule de praf în aer atunci când sunt tăiate.

Lucrările de tăiere și montaj nu trebuie neapărat să fie realizate de către personal calificat, iar acest lucru înseamnă o economie destul de mare în ceea ce privește forța de muncă. Tot ceea ce trebuie să știi este că ai nevoie de un minim de atenție pentru a nu deteriora materialele, iar dacă nu ai experiență, atunci va trebui să cumperi câteva plăci în plus, pentru cazurile extreme în care mici incidente s-ar putea întâmpla.

Realizarea tavanelor false cu ajutorul plăcilor de rigips reprezintă o îmbunătățire substanțială a aspectului și a proprietăților tehnice a clădirii, drept pentru care ar trebui să le iei în calcul, pentru o casă frumoasă și confortabilă.